Pondělí 17. června 2024
Svátek slaví Adolf, zítra Milan
Oblačno 25°C

Duch, Hříšný tanec, Bod zlomu. Která role Patricka Swayze byla nejlepší?

26. května 2024 | 05:20

Předčasně zemřelý americký herec Patrick Swayze se na dlouhou dobu stal idolem všech dívek a dam, které by si kvůli němu nejraději pouštěly filmy Hříšný tanec nebo Duch neustále dokola. Ostatně na film Duch se můžete znovu podívat již dnes večer, kdy jej bude vysílat Prima Max. Který z těchto dvou filmů je vám bližší a jaké další filmy s tímto neuvěřitelně charismatickým hercem jste milovali? Pojďme si představit nejznámější z nich!

She's like the Wind složil pro svou ženu

Patrick Swayze nebyl jen skvělý herec, ale také tanečník. K tanci ho odmalička vedla matka, která byla profesionální tanečnicí, choreografkou a učitelkou tance. Není divu, že i svého syna vzdělávala ve své taneční škole a zapsala jej na balet. Patrick Swayze profesionálně tancoval, mimo jiné na Broadwayi, kde zaujal v muzikálu Pomáda v roli Dannyho. Později se uplatnil i jako herec – začínal v televizních seriálech a herectví též nakonec vystudoval. I když zažil první herecké úspěchy už v seriálu Sever a Jih (1985–1986), nejvíce jej proslavil až Hříšný tanec z roku 1987, v němž si zahrál ve svých čtyřiatřiceti letech.

VIDEO: Život Patricka Swayzeho (†57)

Video se připravuje ...
Život Patricka Swayzeho (†57) • VIDEO: Videohub

A jak se ukázalo, neskutečně talentovaný Patrick Swayze uměl nejen hrát a tancovat, ale i zpívat, jak předvedl již v muzikálech na Broadwayi. Pro film Dirty dancing složil a nazpíval vlastní píseň She´s like the Wind, která se okamžitě stala hitem. Inspirací k této písni mu byla jeho milovaná žena Lisa Niemi. Po filmu Hříšný tanec, který získal mnohá ocenění, pak další herecké úspěchy Patricka nenechaly na sebe dlouho čekat.

Duch jako nejromantičtější film všech dob

Jedním z dalších velice úspěšných filmů byl Duch z roku 1990, kde si Patrick Swayze zahrál po boku Demi Moore. Tento film opět ještě dlouho dojímal diváky a stejně jako Hříšný tanec získal mnohá ocenění. Právem patří mezi nejromantičtější filmy všech dob. Jen o rok později si Patrick zahrál ve filmu Bod zlomu, kde ztvárnil dobrodruha, surfaře jménem Bodhi, o další rok později lékaře Maxe ve Městě radosti, který pomáhá lidem v indické Kalkatě. V roce 2001 si zahrál v oceňovaném snímku Donnie Darko a dále se objevoval v hlavních rolích v mnoha kriminálních filmech či dramatech.

Zajímavým historickým krimi dramatem byl například film Smrt v horách z roku 2008, zmínit můžeme třeba další krimi – Road house (1989), kde předvedl své znalosti bojového umění, dále Nejbližší příbuzenstvo (1989), Hříšný tygr (1988), Dopisy od vraha (1998), Černý pes (1998), drama Tři přání (1995) nebo Zelený drak (2001). Protože byl Patrick Swayze spíše hercem pro vážné role hrdinů a vášnivých milovníků žen či tanečníků, v mnohem menší míře zastával komediální role. Znát ho ale můžete z komedií Univerzální uklízečka (2005), nebo Táta lump z roku 1993, kde si ale stejně zahrál drsňáka a tatínka k pohledání, který se však nakonec napraví.

Poslední tanec Patricka Swayze

Co se týká dalších tanečních filmů, žádný z nich již Hříšný tanec nepředčil. Druhé pokračování Hříšného tance z roku 2004 dalo šanci mladým a Patrick Swayze se tam ve své roli Johnyho objevil, ale tento film již neměl takový úspěch. Ani taneční film Poslední tanec z roku 2003, kde si Patrick zahrál se svou manželkou Lisou Niemi, která film režírovala, nesklidil očekávaný úspěch, i když jejich společná hra Without a Word, podle níž byl film natočen, byla velmi oceňovaná. Milovníci tance si ale přesto u tohoto filmu přijdou na své a může je dojmout k slzám.

Láska Patricka a jeho ženy Lisy trvala čtyřiatřicet let až do jeho smrti, brali se v roce 1975, společně vyučovali tanec, věnovali se i stavařině a chovu koní, psů a býků na rodeo. Děti neměli. Patrickovi byla v roce 2008 diagnostikována rakovina slinivky břišní a i přes nové léčebné postupy do roka odešel do hereckého nebe. Zemřel v 57 letech jako jeho otec, který se stejně jako Patrick věnoval rodeu a stavařině.

Autor: Taťána Kročková