Pondělí 17. června 2024
Svátek slaví Adolf, zítra Milan
Oblačno 22°C

Tři významná výročí herečky Elišky Balzerové! Narozeniny, zlatá svatba i šedesát let na divadelních prknech

25. května 2024 | 04:50

Známá herečka Eliška Balzerová slaví 75. narozeniny! Je stále krásná a její věk by jí nikdo nehádal. Nadále se naplno věnuje své práci, která je pro ni životním posláním. Pojďme zavzpomínat na nejlepší role sympatické herečky a dabérky nebo také připomenout, v jakých filmech a seriálech z poslední doby ji můžeme vidět. A co její soukromý život? S manželem letos koncem dubna oslavila zlatou svatbu, takže u Balzerových je letošní jaro plné velké slávy. A to není všechno – letos také slaví šedesát let na divadelních prknech!

Krásná blondýnka Eliška Balzerová vždy hrála pohodové a temperamentní ženy, femme fatale, veselé, energické a svérázné dámy. A vlastně je hraje dodnes. Možná si ji nejvíce pamatujete jako mladou lékařku Alžbětu Čeňkovou z Nemocnice na kraji města, anebo snad jako Dášu Adámkovou z nejlepší komedie všech dob S tebou mě baví svět? Je vlastně pravda, že spousta Eliščiných rolí spadala do zdravotnického prostředí, ale možná právě takovou doktorku nebo sestřičku by chtěl každý, nebo ne? Zazářila i v roli Vilmy Válové v komedii Ženy v pokušení, za kterou získala Českého lva. Tam si ale zahrála elegantní dámu, bývalou herečku. Takovou dámou je stále a hraje pořád!

Veselá pohodářka i femme fatale

Vystudovala konzervatoř i JAMU v Brně. K herectví měla vždy blízko, maminka hrála amatérské divadlo, takže škola byla jasnou volbou. Po studiích nastoupila do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a později do Divadla na Vinohradech. Od devadesátých let se věnovala znovuotevření Divadla Na Fidlovačce, na čemž se podílela s kolegou Tomášem Töpferem. V roce 1998 měla premiéru Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, kde si Eliška Balzerová velmi úspěšně zahrála Němku Margaretu. Nakonec se též stala ředitelkou Nadace Fidlovačka.

VIDEO: Eliška Balzerová dodnes neví, ve který den se narodila!

Video se připravuje ...
Eliška Balzerová dodnes neví, ve který den se narodila! 7 pádů dnes! • VIDEO: FTV Prima

Eliška je vynikající divadelní herečka, hraje i v divadle Viola, kde už odehrála stovky repríz oblíbené inscenace Můj báječný rozvod, v níž exceluje a která loni měla dvacáté výročí premiéry. Co se týká filmových a seriálových rolí, své první herecké příležitosti dostala na počátku sedmdesátých let, kdy si zahrála v několika filmech, například ve filmu Břetislav a Jitka (1974). Ale svou první velkou šanci dostala až v roce 1977 v seriálu Nemocnice na kraji města. Následovaly další seriály, třeba Zkoušky z dospělosti (1980) nebo Bambinot (1984). Významnou rolí však byla role jedné z manželek v komedii S tebou mě baví svět (1984).

Dobře pamatovat si ji můžete třeba i z komedie Vrchní, prchni (1980), Kachyňových Zlatých úhořů (1979), několika historických dramat, objevila se též v mnoha pohádkách, například O všudybylovi (1976), kde si zahrála s Petrem Svobodou. Z dalších oceňovaných filmů hrála v dramatu Drobečky z perníku (2000), úspěšné komedii Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení (2010), kde ztvárnila nezapomenutelnou Vilmu Válovou, nebo v Teorii Tygra (2016) po boku Jiřího Bartošky.

Často dostávala role lékařek

Co se týká rolí z lékařského prostředí, nebylo jich málo, kromě lázeňské sestry v komedii S tebou mě baví svět a ortopedky v Nemocnici na kraji města si zahrála doktorku Moravcovou v seriálu z lékařského prostředí Přísahám a slibuji (1990), o hodně dříve též německou doktorku Marianu Ehlerovou ve filmu Dnes v noci hvězdy nehasnou (1979) nebo třeba přísnou zdravotní sestru v Kachyňově filmu Městem chodí Mikuláš (1992). Podobných rolí bylo ale více.

Z posledních filmů můžete Elišku Balzerovou vidět v hlavních rolích například ve filmu Tátova volha (2018), komedii Srdce na dlani (2021), Ledviny bez viny (2022) nebo oblíbené komedii Aristokratka ve varu, která se letos dočkala svého pokračování, v němž si Eliška Balzerová zahrála rozvernou hradní hospodyni, jež nadevše miluje svou ořechovku.

Svobodná a šťastná herečka

Kromě hraní ve filmech a divadle Eliška Balzerová dabuje a načítá audioknihy, jednou z posledních jsou například Roky Annie Ernauxové. Za dabing získala v roce 2007 Cenu Františka Filipovského, v roce 2011 pak také Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Ženy v pokušení. Filmy točí dál a letos slaví šedesát let i na divadelních prknech. Jak sama o sobě říká: „Na stará kolena se ze mě stala svobodná a šťastná herečka.“

Je tedy oceňovanou a velmi obsazovanou umělkyní a také v soukromí je spokojená. S manželem, producentem Janem Balzerem, letos na konci dubna oslavila 50 let společného života a na květen si společně naplánovali odpočinkovou zahraniční dovolenou. Mají spolu dvě děti, syn Jan je farmaceutem, dcera Adéla divadelní dramaturgyní.

Autor: Taťána Kročková