Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Skutečná stalkerka z hitu Netflixu "Sobík" promluvila: Tohle je moje verze příběhu!

Baby Reindeer: Seriálová Martha (vlevo), Richard Gadd a Fiona Harvey
14. května 2024 | 07:22

Jedna z nejpropíranějších osob na sociálních sítích promluvila poté, co byla odhalena její identita. "Skutečná" Martha z minisérie Sobík vystoupila v pořadu Pierse Morgana Uncensored, kde řekla svoji verzi příběhu. Moderátor ji konfrontoval s faktem, že měla herci a autorovi seriálu Richardu Gaddovi poslat přes 40 tisíc mailů a přes 350 hodin hlasových zpráv. Údajná stalkerka označila obvinění za smyšlená a uvedla, že plánuje žalovat Netflix i samotného Gadda.

Sedmidílná minisérie Baby Reindeer (Sobík) přikovala ke streamovací platformě Netflix diváky z celého světa. Autor a hlavní protagonista seriálu v jedné osobě Richard Gadd aka Donny v něm převyprávěl svůj příběh setkání se stalkerkou, která se jednoho dne objevila v hospodě, kde pracoval jako výčepní. Stalkerku Marthu ztvárnila britská herečka Jessica Gunning.

VIDEO: Naomi Campbell: První modelka tmavé pleti, která dobyla svět

Video se připravuje ...
Naomi Campbell: První modelka tmavé pleti, která dobyla svět • VIDEO: Videohub

Po premiéře se stal Sobík jedním z nejdiskutovanějších projektů Netflixu letošního roku a netrvalo dlouho a identita "skutečné" Marthy, respektive ženy, jejíž postavou se měl Gadd inspirovat, byla odhalena. Jde o osmapadesátiletou Fionu Harvey ze skotského Aberdeenshire, která před několika dny v britských médiích uvedla, že čelí nenávistným zprávám ze strany fanoušků seriálu a hodlá se bránit soudní cestou směrem ke Gaddovi i Netflixu. Tvrdí, že její "soukromý život byl nevhodně využit bez jejího svolení", jak píše BBC.

Na pranýři

Velmi očekávané pak bylo její exkluzivní vystoupení v pořadu moderátora Pierse Morgana. "Skutečná Martha z Baby Reindeer prolomila mlčení a poskytla mi svůj první televizní rozhovor o hitu Netflixu. Fiona Harvey se chce vyjádřit a ‚uvést vše na pravou míru‘. Je psychostalkerka?" píše na sociální síti X moderátor. 

Morgan vyzpovídal Fionu o počtu emailů, telefonátů a dopisů, které poslala Gaddovi. Komik uvedl, že jeho stalkerka mu poslala více než 41 071 emailů, 350 hodin hlasových zpráv, 744 tweetů, 46 zpráv na Facebooku a 106 stran dopisů. Harvey uvedla, že mohlo jít jen o "pár emailů" a později řekla, že jich bylo "méně než 10".

Tvrdila také, že Gaddovi poslala jeden dopis a 18 tweetů, ale žádné zprávy na Facebooku a pochybuje o existenci hlasových zpráv, protože neměla jeho telefonní číslo. Morgan ji také vyzpovídal o tom, proč používá šest emailových adres, a tlačil na ni s dalšími otázkami, jako například jak přišla k právnickému vzdělání.

Osudové setkání

Momentálně není zřejmé, které části seriálu odpovídají skutečnosti a které byly upraveny. Je ovšem potvrzeno, že k setkání Donnyho a Marthy došlo a eskalovalo v nečekaný zvrat.

Dále je známo, že stalkerka skutečně zasílala nejen e-maily, hlasové zprávy, tweety a dopisy, ale i bizarní dárky, jako jsou hračka soba, prášky na spaní, vlněná čepice a boxerky, přičemž každý e-mail končil textem „odesláno z mého iPhonu“, ačkoliv iPhone nevlastnila. To ostatně potvrdil i Netflix.

Navíc není jisté, zda byla stalkerka skutečně uvězněna, protože Fiona Harvey tvrdí, že nikdy ve vězení nebyla, zatímco v Baby Reindeer byla Martha odsouzena k devíti měsícům a dostala pětiletý zákaz přiblížení.

Autor: Anežka Arnsteinová