Pondělí 17. června 2024
Svátek slaví Adolf, zítra Milan
Oblačno 22°C

Xenu a Herkula jsme kdysi zbožňovali. Jak tyto hvězdy 90. let vypadají a žijí dnes?

25. května 2024 | 06:00

Pamatujete na oblíbené seriály Xena a Herkules? Osvalený silák Herkules (Kevin Sorbo) přemohl každou příšeru a se svým vtipným kamarádem Ioláem putovali světem a prožívali svá dobrodružství. Divoká Xena (Lucy Lawless) ve sporém koženém oblečení byla pro změnu idolem žen i mužů. Chránila a opečovávala křehkou blondýnku Gabrielu, s níž ji pojilo citové pouto. Co dělají jejich představitelé dnes, po třiceti letech od natáčení?

Přehnané akční scény, vášeň a romantika

„Toto je příběh z dávných časů. Z času mýtů a legend, kdy antičtí bohové byli malicherní a krutí a stíhali lidstvo útrapami.“ Vzpomínáte na tento úvod? Seriál Herkules na motivy bájného příběhu z antické mytologie o silném Héraklovi, potomku bohů, si získal srdce mladých diváků prahnoucích po dobrodružství. V epizodách nechybělo napětí, silné a samozřejmě dost přehnané akční scény, ale ani vášeň a romantika. Jeho obdobou pak byla ženská hrdinka Xena. Tehdy se jejich herečtí představitelé rozhodně dost proslavili a diváci je milovali. 

Kevin Sorbo (65) byl jako Herkules svalnatý sexy chlap v nejlepších letech, který mohl zdatně konkurovat Arnoldu Schwarzeneggerovi. Jako herec začínal v seriálu To je vražda, napsala, a když hledali Supermana do seriálu, dívali se po něm. Dokonce mohl hrát i agenta Muldera v profláknutém mysteriózním seriálu Akta X. Jeho životním posláním bylo ale ztvárnit Herkula a oslnit tak spoustu dívek a žen. V roce 1994 si zahrál ve filmu Herkules a Amazonky, následně v dalších pokračováních filmu o Herkulovi, která nakonec dobře posloužila jako úvodní filmy k seriálu, který vznikl až po nich.

Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Žádná větší role už nepřišla, tak „Herkules“ začal vymýšlet filmy sám

Později představitel Herkula ztvárnil několik rolí v seriálech, například Dva a půl chlapa nebo Kráčející skála, také v dalších filmech. Velké role už ale nepřišly. „Bylo to smutné. Víte, můj manažer a agent, kterého jsem měl mnoho let, mi řekl, že už pro mě nemají práci, protože jsem křesťan a příliš konzervativní,“ sdělil Kevin Sorbo pro Fox News. Proto si založil vlastní společnost Sorbo Studios a sám režíruje a produkuje filmy, v nichž hraje.

Video se připravuje ...
Herkules Kevin Sorbo: Jak dostal roli řeckého poloboha? • VIDEO: Jedlička

V roce 1998 se Kevin Sorbo oženil a postupně zplodil tři děti. Letos oslaví 66. narozeniny a žije ve stále spokojeném manželství.

„Xena“ je dnes blond a bojuje za práva LGBTQ+

Také Lucy Lawless (56) je spjatá především s rolí Xeny a žádné další velké role už nepřišly. Pro ztvárnění drsné bojovnice si musela obarvit své blond vlasy načerno. Na základě svého vztahu ke Gabriele se seriálová Xena stala lesbickou ikonou a podporu LGBTQ+ prokázala také ve svém reálném životě, kdy už v roce 2007 získala cenu LGBT Star 100-Ally. Podporuje i různé ekologické aktivity.

Autor: Instagram

Lucy je velmi talentovaná, umí zpívat (toužila po tom, být operní zpěvačkou) a ovládá několik jazyků. V osmnácti letech poznala svého prvního manžela a zplodila s ním dceru Daisy. Později se podruhé vdala a narodili se jí ještě dva synové. V současné době září jako režisérka dokumentu Never Look Away, který měl premiéru 18. ledna na Sundance a byl vybrán do soutěže World Cinema Documentary Competition. Pojednává o ikoně Nového Zélandu, odvážné válečné kameramance CNN Margaret Moth. 

Autor: Instagram

Gabriela a Ioláos: Jak dopadli oni?

Renée O’Connor (53) se nejvíce proslavila rolí Gabriely, za kterou získala v roce 2000 a 2001 ocenění. Dnes se nadále věnuje herectví, je rozvedená a má syna. Pochází z rodiny, která se věnuje gastronomii – její matka a nevlastní otec provozovali známou restauraci Threadgill’s, její starší bratr se stal vedoucím v potravinářství a ona sama jako herečka začínala reklamou pro McDonald’s.

Autor: Facebook

S Lucy Lawless jsou skutečně dobrými kamarádkami i mimo seriál, po dvaceti letech od ukončení natáčení se setkaly i v jednom detektivním seriálu, kde si bok po boku společně zahrály. A možná si také pamatujete, kdo roztomilou a zvídavou Gabrielu daboval: Byla to Sabina Laurinová, jejíž hlas se k této postavě perfektně hodil.

A co dnes dělá Ioláos, parťák od Herkula? Michael Hurst (66) je známý novozélandský herec, který hraje dodnes a získal řadu ocenění i za své divadelní role. Je ženatý s herečkou Jennifer Ward-Lealand a mají spolu dva syny.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén