Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Elton John rozprodává svůj majetek: Nabízí svůj klavír, kostýmy nebo auto za miliony dolarů

24. února 2024 | 06:00

Aukce se jmenuje Goodbye Peachtree Road a zahrnuje umělecká díla, šatník, nábytek nebo sběratelské předměty ze zpěvákova vlastnictví.

Sbírka se nachází v aukční síni Christie's v New Yorku a najdete tam kromě zpěvákova auta a klavíru také různé kostýmy, boty, brýle, hodinky nebo umělecká díla jako obrazy a fotografie. Elton John se rozhodl prodat své cennosti poté, co loni oficiálně ukončil kariéru a prodal svůj domov v Atlantě, kde se unikáty nacházely.

Podle deníku The New York Times má celkový výnos dosáhnout asi deseti milionů dolarů, což je v přepočtu 224 milionů korun. Nejdražším kouskem je triptych (umělecké dílo rozdělené na tři části) od streetartového umělce Banksyho, jehož cena se odhaduje na 1,5 milionu dolarů (33,5 milionu korun).  

Klavírní křídlo se pro změnu odhaduje až na 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun). Dále tam najdete například extravagantní kostým, který navrhla Sandy Powell, zpěvákův portrét od malíře Juliana Schnabela nebo díla Andyho Warhola, Cindy Sherman, Roberta Mapplethorpea či Helmuta Newtona. V prodeji jsou pak také dva snímky od českého fotografa Josefa Sudka.

Na jednotlivé vystavené předměty se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Štěpánka Bínová