Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 bizarních módních retro kousků. Proč jsme je nosili a kdy se znovu vrátily do módy?

  • Retro oblečení
    2. prosince 2023 | 06:00

    Napříč časem a navzdory všemu móda si žádá své. Někdy je to úsměvné, jindy nepochopitelné, ale přesto se to nosí a chtějí to mít všichni. A čas od času se třeba tento módní výstřelek vrací, abychom si ho připomněli. Pojďme si tedy představit některé módní kousky, které možná ještě máte doma schované na dně starých skříní.

  • Brikety: boty na zabití. A to doslova!

    Módní sandály na velmi tlustém podpatku připomínajícím pořádný kus brikety určené k topení se nosily v 70. letech. Ženy po nich šílely a každá je musela mít! Kvůli briketám se málem zabíjelo. Navíc když si představíte takovou botu, mohla by se docela klidně stát účinnou zbraní, stačilo by s ní někoho pořádně přetáhnout po hlavě. Tyto boty ale byly neuvěřitelně pohodlné, takový široký briketový podpatek umožňoval dobrou stabilitu a samozřejmě i potřebný nadhled z pořádné výšky. Na nožce se vyjímaly skvěle a ženy si nemohly na nic stěžovat. Ale pozor! Nosili je i muži, třeba takový Elton John v oblečku s třásněmi. Hodily se ke krátkým sukním i ke zvonovým kalhotám a rozevlátým tunikám s mnoha třásněmi.

    Autor: Aukro: retromanie-shop

    Protože se brikety těšily takové oblibě a byly opravdovým módním hitem, není divu, že se opakovaně již několikrát vrátily do módy, a to v mnoha různých obměnách, ať už šlo o kozačky, sandály či spíše zimní boty sportovnějšího rázu. Nosily se na konci 90. let a kolem roku 2000, potom zase zhruba po deseti až patnácti letech, což trvá dodnes. Pohodlné široké podpatky nebo boty na bláznivě olbřímí platformě se zkrátka nosí pořád!

  • Ledvinka jako frajeřinka

    Ledvinky přišly do módy v 80. letech a okamžitě se staly hitem. Držely se v módě ještě i v 90. letech. Byly praktickou pomůckou pro muže, kteří v nich měli nejrůznější nezbytnosti hned po ruce, ale nosily je i ženy a samozřejmě studenti. Hodily se na běžné nošení k džínám a tričku či ke sportovnímu oblečení, třeba šusťákové soupravě. Protože se praktická ledvinka nosila převážně kolem pasu, odtud také samozřejmě pochází i její název, který snad netřeba vysvětlovat.

    Autor: iStock

    Ledvinky se nosí i dnes a nejsou již pouze volnočasovou záležitostí. A zatímco dříve se dávaly hlavně kolem pasu, dnešní móda jim přisuzuje ležérní připnutí přes prsa a rameno. Záleží jen na vás, co zvolíte, navíc se ledvinka dá krásně využít třeba i jako pásek k širokým šatům nebo připnutá křížem přes rameno ke košili. Ledvinky dnes nabízí řada světoznámých módních značek a nosí je spousta sportovců a celebrit.

  • Šusťákovka v duhových barvách, a gay to nebyl

    Možná si vzpomínáte na bláznivé pestrobarevné šusťákovky, které se nosily v 80. letech. Člověk v nich vypadal opravdu jako nějaký hodně barevný pták, nejspíše papoušek či tak něco. Jenomže tato móda byla velice oblíbená a každý se v takové šusťákovce chlubil tím, že chodí běhat, sportovat či tancovat. Dnes bychom zřejmě neocenili ani materiál, který byl naprosto umělý a neprodyšný, ani fosforeskující barvy. Mezi takovými barvami se preferovaly křiklavě růžová, světle zelená, tyrkysová nebo fialová. A tyto barvy se třeba různě kombinovaly tak, že tvořily dokonce jednu celou soupravu. Bundičky i kalhoty byly lehoučké, to ano, ale dnes jsou víceméně pro smích a z recese se vytvářejí jako kostýmy na retro maškarní zábavy.

    Autor: iStock

    Tyto šusťákovky se u nás nosily až do 90. let a společně s těmito křiklavými barvičkami bylo jednu dobu v módě mít růžové či fosforově zelené tkaničky do bot, ideálně pro každou botu jinou barvu. 

  • Zmijovka místo klobouku. Družstevník, žádný kapitalista!

    Dalším socialistickým hitem byla zmijovka. Šlo o teplou čepici s typickým zmijím vzorem, kterou vlastnili už naši dědové a pradědové. Čepici, kterou nosili traktoristi, řezníci, družstevníci a zkrátka všichni zasloužilí pracující soudruzi socialistické společnosti. Dnes se ale zmijovka znovu vrací do módy, ať už jako recese nebo jako opravdu teplá čepice, která vzbudí pozornost, sluší i zahřeje v zimě. Zmijovky se vyrábějí v různých barvách, někdy i s kšiltem a nosí je pořádní chlapci a chlapi, kteří se toho nebojí.

    Autor: Aukro - elvikapepe

  • Důchodky ženám. Hlavně nohy v teple!

    Nejen brikety, ale i důchodky patří mezi boty, které se proslavily. Tato retro obuv se vždy spojovala s babičkami a dědečky, odtud také pramení její název důchodky. Ale svého času je nosily ženy různého věku, které zrovna preferovaly teplo a pohodlí. Třeba i mladí lidé si je brali k úzkým džínám. Nevýhodou snad bylo jen to, že v mokrém sněhu snadno navlhly. Důchodky byly kdysi černé či antracitově šedé se zipem, dnes ale mohou vypadat úplně jinak a jejich vynalézavé zpracování může o to více upoutat. Třeba takové důchodky z ovčí vlny jsou dnes velmi žádané do všech roubenek pro domácí pohodlí u kamen s rodinou u televize.

    Autor: Valašský bača

     

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Klíčová slova:  móda, retro, obuv, Elton John
Diskuse ke článku
.