Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hvězdy narozené 10. 10. mají něco společného: Co toto magické datum vypovídá?

  • Hvězdy narozené 10. 10. mají něco společného: Co toto magické datum vypovídá?
    10. října 2023 | 06:00

    Mezi zrozenci znamení Vah je spousta známých herců a zpěváků. Váhy totiž přímo milují umění, kulturu a mohou se pyšnit neobyčejnou elegancí a velkým hereckým či muzikálním nadáním. A právě 10. října oslaví narozeniny hned několik našich známých umělců. Zaměříme se na dva muže – Ondřeje Havelku a Vašo Patejdla, který nás nedávno opustil a odešel do muzikantského nebe. Pojďme si připomenout jejich role i hity, kterými se proslavili. Co všechno ti dva mají společného? A co je vlastně typické pro osoby narozené desátého dne v měsíci? Pokud jste se i vy narodili v tento den i měsíc, zbystřete, možná se v numerologické charakteristice poznáte.

  • Geniální skladatel nezapomenutelných hitů

    Vašo Patejdl byl vynikající slovenský skladatel, muzikant, zpěvák a frontman proslulé kapely Elán. Narodil se u nás v Čechách, a to v Karlových Varech. Jeho otec byl Čech a jmenoval se také Václav. Když bylo malému Václavovi pět let, rodina přesídlila do Bratislavy a z Vaška se stal Vašo. Už na základní škole založil kapelu a později se stal jedním ze zakládajících členů Elánu. Byl ctižádostivý, věděl, co chce, a šel si za tím. A právě to zrozenci čísla dne deset také dělají.

    Ukázal se i jako skvělý hudební skladatel, nejenže skládal písničky pro kapelu Elán (Ak nie si moja, Kralovna bielych tenisiek, Voda, čo ma drží nad vodou...), ale také skládal pro jiné interprety, například hit Po schodoch pro Richarda Müllera nebo hudbu ke všem třem filmům Fontána pre Zuzanu (1985, 1993, 1999) či pro pohádku Sedmero krkavců (2015). Byl i autorem hudby k několika muzikálům, například Jack Rozparovač z roku 2006. Vysloužil si celou řadu ocenění, např. stříbrnou Bratislavskou lyru z roku 1980 za píseň Kaskadér. Legendární muzikant nás opustil teprve nedávno, 19. srpna 2023. Pouze dva týdny před svou smrtí se dozvěděl o vážné diagnóze – rakovině slinivky.

    Video: Janda na pohřbu Patejdla: S Elánem jsme měli zvláštní vztah, Vašo byl nejmilejší.

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Hana Höschlová

  • Spousta talentů Ondřeje Havelky

    Další velmi talentovanou osobností narozenou 10. října je Ondřej Havelka, kterému přejeme všechno nejlepší k narozeninám. Také Ondřej má více talentů, které v průběhu svého života neustále rozvíjí. Je velmi aktivní, všestranně založený a dělá to, co ho baví. Jeho velkou vášní je jazzová a swingová muzika, včetně životního stylu a oblékání 20. a 30. let, proto také právě tam směřuje svůj velký zájem a vystupuje se svou kapelou Melody Makers. Ondřej je nejen zdatný herec, ale i zpěvák, tanečník, stepař, dokonce i divadelní režisér a scenárista. Protože je synem herečky Libuše Havelkové a hudebního skladatele a profesora AMU Svatopluka Havelky, není divu, že zdědil takový herecký i hudební talent.

    Výčet jeho nezapomenutelných rolí a všech hudebních či hereckých počinů by byl velmi dlouhý. Připomenout můžeme třeba roli v legendárním Saturninovi z roku 1994, spoustu pohádkových rolí a rolí v pořadech pro děti, vystupování s Originálním pražským synkopickým orchestrem i skládání hudby k filmům nebo režírování činoher, baletu, opery i muzikálů. Mezinárodní uznání získal za zfilmování opery Orfeus a Eurydika v Českém Krumlově v roce 2014. Zajímavým počinem byl také jeho celovečerní film Hastrman na motivy románu Miloše Urbana, který byl uveden do kin v roce 2018.

  • Narodili jste se 10. října? Pak jsou tyto řádky určeny i pro vás

    Oba umělci mají společný nejen den a měsíc narození, ale také rok. Oba se narodili 10. října 1954. Jde snad o spřízněné duše? Numerologie ukazuje velké množství talentů a určitou průbojnost, která umožňuje tyto talenty prakticky využít. Lidé narození desátého dne v měsíci jsou velmi ctižádostiví, houževnatí, vynalézaví, originální a mají rádi svou nezávislost a svobodu. To jim umožňuje být tvůrčí a věnovat se tomu, co je baví. Umí žít naplno, nebojí se překážek, mají odvahu a vůli jít si za svým cílem. Dokážou tvrdě pracovat i vést druhé.

    Milují umění, život a oceňují krásu všeho kolem. Nechybí jim sebevědomí, jsou otevření k druhým, přátelští a velmi upřímní. Do své tvorby dávají veškeré emoce. Protože jsou si vědomi toho, že jsou zatraceně dobří, někdy na druhé mohou působit až arogantně, ale je to tím, že jde o svérázné a originální osobnosti. Jste i vy právě takoví?

    Další hvězdy narozené 10. října: Zuzana Bydžovská, Jakub Kohák, Jessica Harper, Manu Bennett, Midge Ure, Tanya Tucker a další.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.