Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novou první dámou se stala Eva Pavlová! Může být povolána zpět do služby, pomoct chce matkám samoživitelkám

28. ledna 2023 | 15:35

Letošní prezidentské volby mají svého vítěze. Českou republiku bude reprezentovat Petr Pavel spolu s manželkou Evou Pavlovou, která nyní nahradí Ivanu Zemanovou. Co o nové první dámě vlastně všechno víme?

Narodila se v roce 1964 v Šumperku jako Eva Zelená. Vyrůstala na vesnici a původně se chtěla stát učitelkou ve školce, neuspěla ale při zkoušce ze zpěvu. Byla sportovně založená a chodila střílet. Po maturitě na gymnáziu v roce 1983 zamířila na Vojenskou odbornou školu žen při Vysoké vojenské letecké škole v Košicích. Poté se přihlásila na tehdejší Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda, ale kvůli nevyhovujícímu kádrovému profilu neuspěla. Podala proto přihlášku do KSČ, a školu tak v roce 1990 dokončila.

Video: Pavlová vs. Babišová...

Video se připravuje ...
Pavlová vs. Babišová - Kdo se stane první dámou České republiky? • VIDEO: Videohub

Na začátku sametové revoluce v roce 1989 z komunistické strany vystoupila a své členství ve straně považuje za velký omyl. "Dnes vím, že to byla chyba. Patřila jsem mezi ty naivní, nezralé lidi, kteří podlehli tlaku. Na druhou stranu mám tuto zkušenost a mohu o době minulé mluvit, ne jen citovat výklady z knih,“ uvedla. Dnes je Eva podplukovnice v záloze, má za sebou zkušenost i na generálním štábu. Až do důchodového věku tak v případě potřeby může být povolána zpět do služby. V posledních letech také pracuje jako asistentka v Mediačním centru Manofi a od loňského roku je zastupitelkou Černoučku, obce pod Řípem, kde s manželem bydlí.

Láska z kasáren

S Petrem Pavlem se seznámila na posádkové ubytovně v Prostějově v roce 1985, tehdy byli však oba zadaní. Ona jemu padla do oka okamžitě, on se jí zalíbil až po nějakém čase. "Svým zjevem mě výrazněji zaujal až s knírem. Tenkrát černým. Trochu mi tím připomínal tátu,“ prozradila. Vzali se v roce 2004 na olomoucké radnici a pro oba se jednalo o druhé manželství. Z prvního manželství má Petr Pavel dva již dospělé syny Jana a Petra, Eva Pavlová má pak z předchozího vztahu dceru Evu. 

S manželem spolupracovala na generálním štábu, kde měla na starosti zahraniční vojenské a letecké přidělence a zajišťovala vojenské návštěvy. Role první dámy a s ní spojené povinnosti pro Evu Pavlovou nebudou velkou novinkou. Svého manžela pravidelně doprovázela při zahraničních cestách coby nejvyššího vojenského představitele NATO i náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Nechce být v ústraní

Eva Pavlová se chce své role zhostit zodpovědně a nemíní stát pouze v ústraní. Chce se zaměřit na důležitá témata a jedním z nich je například postavení žen ve společnosti a z pozice první dámy by se také ráda věnovala pomoci matkám samoživitelkám. Její první manželství nedopadlo dobře a sama má osobní zkušenosti s tím, jak moc může být náročné, když se má žena o dítě postarat sama.

Na novou první dámu se podívejte ve fotogalerii:

 

 

Autor: Aneta Valešová