Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Je Meghan opravdu oběť, nebo jen skvělá herečka? První tři díly obávaného dokumentu jsou venku!

10. prosince 2022 | 09:25

První tři díly dlouho očekávaného dokumentu o Harrym a Meghan jsou venku a zatím nepřinesly žádná překvapující odhalení. Jedno je však jisté – narušené vztahy mezi Harrym a ostatními členy královské rodiny se díky dokumentu rozhodně nezlepší.

První tři epizody dokumentární série se věnovaly příběhu Harryho a Meghan. Z jejich úst jsme tak mohli vyslechnout příběh o tom, jak se dali dohromady, Meghan například vzpomíná na seznámení se zesnulou královnou Alžbětou II., Williamem a Kate, pár popisuje, jak probíhaly zásnuby, a nechybí ani doposud nezveřejněné fotografie Meghan, Harryho a jejich dětí. Poselstvím tohoto dokumentu však není ukázat lidem idylické chvíle zamilovaného páru. Harry a Meghan chtějí veřejnosti odvyprávět svůj příběh a poukázat na těžkosti, kterým museli jako členové královské rodiny čelit a které je nakonec přiměly k odchodu.

Harry a Meghan v dokumentu, který bude bolet!

Video se připravuje ...
Harry a Meghan v dokumentu, který bude bolet! • VIDEO: Netflix, The Duke and Duchess of Sussex, idh

Boj s médii

Hlavním tématem prvních tří dílů je nátlak britského bulvárního tisku a rasismus. Meghan i Harry se shodují, že po tom, co vyšel jejich vztah na povrch, se jim nedostalo podpory ostatních členů rodiny. Harry v dokumentu uvedl, že jeho rodina považovala mediální pozornost za samozřejmost, že si jí museli projít všichni a že vlastně jeho rodina nikdy nepochopila, že Meghan potřebovala ochranu před rasistickými útoky, které denně v bulvárních článcích vycházely. Přestože v rozhovoru s Oprah Winfrey pár nařkl přímo členy rodiny z rasismu, žádné konkrétní obvinění – v prvních třech dílech – zatím nepadlo. 

Tlak bulváru Harry několikrát přirovnal k tomu, čemu musela čelit jeho matka princezna Diana. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl odejít od královské rodiny, a ochránit tak svou rodinu. "Až moje děti vyrostou a podívají se na tento okamžik, řeknou mi: Co jsi v ten okamžik udělal? Chci být schopný jim odpovědět," řekl. "Pořád jsem věřila tomu, co mi říkali. Že to přejde, že se to zlepší. Že tohle prostě dělají na začátku. Ať jsem se snažila sebevíc, ať jsem byla sebelepší, ať jsem dělala cokoliv, stejně našli způsob, jak mě zničit," uvedla v dokumentu na účet britského bulváru Meghan. Po čas všech tří dílů se vlastně neustále něčemu diví, což je trochu úsměvné. Musela přece počítat s tím, že sňatek s členem královské rodiny s sebou ponese jisté důsledky. 

Zatímco z Harryho sálá pokora, lásku k jeho vyvolené cítíte i přes obrazovku a opravdu mu věříte, že prioritou pro něho bylo ochránit svou rodinu, Meghan místy působí lehce arogantně a nemůžete se zbavit pocitu, že díky nabyté svobodě má nutkání v určitých momentech královskou rodinu tak trochu zesměšňovat. V jednu chvíli například vtipkuje o povinnosti poklonit se královně a u toho předvádí se smíchem pukrle. Sám Harry se při tom na ni dívá spíše zamyšleně a nakonec se jen lehce pousměje. Tuto scénu dokonce zkritizoval bývalý kuchař princezny Diany Darren McGrady. "Výraz v jeho tváři, když se jeho žena směje, že se musí královně uklonit, za mě říká všechno,“ vyjádřil se pro britský Daily Mail. 

A to je všechno?

Po zhlédnutí prvních tří dílů vás možná napadne otázka: A to je všechno? Na diváka to vlastně působí tak, že Meghan a Harry mají nutkavou potřebu něco světu říct, ale k žádným novým a skandálním odhalením v dokumentu zatím nedošlo. Členové královské rodiny se doposud k dokumentu nijak nevyjádřili. Palác však počítá s vlnou kritiky a král Karel III. i princ William jsou připraveni se vyjádřit. Co dalšího dokument odhaluje, zjistíte už ve čtvrtek 15. prosince, kdy Netflix zveřejní závěrečné tři díly.

Autor: Aneta Valešová