Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nahlédněte do zákulisí focení nejsmyslnějšího kalendáře světa!

30. listopadu 2022 | 13:07

Kalendář Pirelli vychází letos již po devětačtyřicáté, takže příští rok bude mít velké kulatiny. Každoročně se na jeho stránkách objevují ty nejsmyslnější a nejkrásnější ženy celého světa. Být součástí téhle sexy sestavy je velmi prestižní záležitostí a už po několikáté jsou součástí i ženy krev a mlíko, jako je třeba Ashley Graham. Podívejte se, kdo další se dostal do top výběru. 

Emma Summerton je od prvního vydání roku 1964 pátou ženou, která kalendář celý vytvořila. Jejími předchůdkyněmi byly v roce 1972 Sarah Moon, v roce 1989 Joyce Tenenson, v roce 2007 Inez van Lamsveerde (z dua Inez a Vinoodh) a v letech 2000 a 2016 Annie Leibovitz. Letos se Emma Summerton spolu s režisérem Carlem Albertem Orecchiou postarala také o režii videa, které kalendář pro rok 2023 představuje.

Fascinující, inspirativní ženy a jejich povolání

„V kalendáři jsem se chtěla vrátit k etymologickému původu slova múza. Múza původně představovala zdroj, který nejen inspiroval, ale také disponoval talentem v oblasti literatury, vědy a umění,“ vysvětluje Emma Summerton. „Fascinují mě ženy, které dělají výjimečné, tvůrčí věci, ženy, které mě – počínaje mou matkou – inspirovaly po celý můj život a celou mou kariéru. Jsou to lidé, od kterých jsem se toho hodně naučila: spisovatelky, fotografky, básnířky, herečky a režisérky. Z těchto důvodů mě napadlo vzdát jim hold právě kalendářem a zinscenovat v něm svět, skrze který by se mohly představit.“

Video se připravuje ...
Jak vznikal kalendář Pirelli 2018? • VIDEO: Pirelli

Kalendář Pirelli 2023 přináší 28 snímků celkem 14 modelek

Všechny fotografie jsou ztvárněny ve snivém stylu, který je pro tvorbu Emmy Summerton charakteristický. Výběr modelek nebyl náhodný. Každá z nich má blízko k múze, kterou na scéně ztvárňuje. Fotografie vznikly v Londýně a New Yorku během června a července. „Na mých snímcích není jasně vymezena hranice mezi rolí, kterou modelky hrají, a tím, kým skutečně jsou, vše se prolíná a vytváří snímky, které opěvují magický realismus,“ vysvětluje fotografka.

Například Guinevere Van Seenus je nejen supermodelka, ale také fotografka; Lauren Wasser je modelka, ale také sportovkyně; Ashley Graham, která v kalendáři ztvárňuje aktivistku, je zase známá pro svou podporu pozitivního přístupu k tělu; Precious Lee je vypravěčkou, protože ráda píše scénáře a příběhy. V rolích dalších múz inspirace ovšem najdete i Karlie Kloss, Emily Ratajkowski, Caru Delevingne, Bellu Hadid a další.