Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jako černé vrány! Proč se slavné dámy oblékají k papeži do smutečního?

15. února 2021 | 06:00

Neexistovalo striktnějších módních pravidel než těch, která platila při setkání s Jeho Svatostí. Tato pravidla musely dodržovat samozřejmě i dámy ve vysokých reprezentativních či politických funkcích. Nejenže by se dopustily společenského faux pas a byly by pranýřovány nejen módními kritiky, ale mohly by urazit i samotného papeže. Za posledních několik let se však přísný vatikánský protokol zmírnil, přesto převážná většina žen starou tradici pevně dodržuje. A jsou naopak takové, které ji směle ignorují. Kdo v minulosti rozohnil širokou veřejnost a která ze slavných dam dostála respektu ke Svatému stolci?

Přísný vatikánský protokol pro setkání s hlavou katolické církve zněl ještě nedávno zcela zřetelně. Dámy vysokého společenského postavení by měly působit důstojně, střídmě, bez jediné známky vyzývavosti, bez jen náznaku odhalených kolen nebo dekoltu a bez barevně křiklavých detailů. Cudnost, černá či tmavá sukně nebo šaty minimálně pod kolena, ramena a vlasy zahalené mantilou – neboli krajkovým závojem – případně jiná akceptovaná pokrývka hlavy tvořily náležitě úctyhodný dress code.

Jen sedm žen na světě má Jeho Svatostí udělenu výsadu. Takzvané privilegium bílé, které umožňuje přijít k papežovi v bílé barvě. Pro koho ale platí tato výjimka? Využít ji mohou vybrané královny katolické víry, které mají za manžela katolického panovníka. Výjimka se vztahuje na monackou kněžnu Charlene, bývalou španělskou královnu Sofii a nynější královnu Letizii Španělskou, bývalou belgickou královnu Paolu, poté i na její snachu Mathildu Belgickou, na Marinu, princeznu neapolskou, a v neposlední řadě pak na lucemburskou velkovévodkyni Mariu Teresu. Šaty bílé barvy jsou však doporučeným privilegiem, kterého se daná panovnice nemusí zhostit. Může se obléct do černých šatů jako ostatní významné dámy.

Proto když se objevila v bílém oděvu manželka bývalého britského premiéra Tonyho Blaira Cherie v roce 2006 při setkání s papežem Benediktem XVI., rozohnila širokou veřejnost a byla terčem kritiky. Na její obhajobu je třeba uvést, že se o soukromé audienci u papeže dozvěděla s předstihem jen pár minut. Navrhl ji sám papež, když byla Cherie Blair na konferenci ve Vatikánu. Nestihla se tak převléknout.

Zato svým zvoleným oděvem nepohoršila Camilla, vévodkyně z Cornwallu, když v roce 2017 s princem Charlesem poprvé navštívila současného papeže Františka. Objevila se totiž ve zlatavých hedvábných šatech ke kolenům, vlasy neměla zakryté a její lehce poodhalený dekolt zdobil výrazný perleťový náhrdelník. Ačkoliv barva jejích šatů lehce inklinovala k bílé, znamenalo by to výrazné porušení privilegia bílé vyhrazeného pro sedm žen na světě. Přístup současného papeže je však dosti uvolněný a přijal politiku bez striktního dress code. Abychom však byly k vévodkyni spravedlivé, v roce 2009 při setkání s bývalým papežem řádně dostála striktnímu protokolu.

Převážná většina žen však tuhle tradici i přes uvolněná pravidla stále pevně dodržuje a ctí. Která z dam dostála opravdu důstojné reprezentaci?

Jednoznačně slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která je vzorem pro celý slovenský národ. Na konci minulého roku se na osobní audienci ve Vatikánu s papežem Františkem oblékla do černých šatů s dlouhými vzdušnými rukávy od slovenského návrháře Borise Hanečka, jež velmi vkusně korespondovaly s její postavou. Její zlatavé vlasy pak střídmě vykukovaly zpod černé mantily.

V prvotřídní módní reprezentaci nezaostala ani nizozemská královna Máxima, která zvolila pro setkání s papežem dlouhé černé šaty až na zem s efektním – lehce a decentně poodhalujícím – prvkem v dekoltu. Pod černou dlouhou mantilou sahající po pas se skrýval elegantně svázaný nízký drdol a její tvář kopírovaly oválné visací perlové náušnice.

Jak se oblékly Michelle Obama, Ivana Zemanová, Livia Klausová či Melania Trump? Na to se podívejte v naší fotogalerii!

Zajímají vás životy slavných? Podívejte se na nový pořad vysílaný na Mall.tv. Naleznete tam osobnosti, které ovlivnily společnost.

Autor: Žaneta Podlahová