Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ideál krásy a módní diktát v 19. století? Některým ženám hrozila i smrt!

  • 30. ledna 2021 | 06:00

    Ideál krásy. Kde se vzal a kdo ho určuje? Už od počátku dějin se lidé zabývali krásou těla. Představa o tom, co je považováno za krásné, má mnoho různých aspektů. Zdá se ale, že všichni se shodnou na symetrii, ať už byly opěvovány korpulentní křivky nebo chlapecké linie.

    Můžeme být šťastné, že žijeme v naší pohodlné době, kdy se dobrovolně denně spoutáváme maximálně podprsenkou, a to víte, jaká je úleva ji večer odhodit! Deformovat si postavu korzetem je trochu jiná liga. Každá doba má své a zdá se, že utrpení anorektických modelek toužících po „dokonalosti“ se k mučení korzetem dá přirovnat. Je nad slunce jasné, že snažit se dosáhnout ideálu krásy, který si někdo vymyslel a který lidé slepě následují, bude mít vždycky následky na zdraví.

  • Empír

    Emma od Jane Austenové se odehrává přesně na začátku 19. století

    Počátkem devatenáctého století v Evropě nastává epocha empíru. V módě převládá jednoduchost a přirozenost. Kosmetické přípravky se používají ve velmi malé míře. Rtěnka se dokonce stala vulgární záležitostí. Kladl se důraz na čistotu a cudnost. Ženy se snaží spíše využívat „babských rad“. Pro bledost pleti například pijí ocet a pro zdravý ruměnec jedí jahody. Velký důraz se klade na jemné a pěstěné ruce. V domácnosti o sebe řádně pečující ženy v žádném případě nesměly chybět například rukavičky na spaní.

  • Pro krásu i umřít

    Emma od Jane Austenové se odehrává přesně na začátku 19. století

    Empír do šatníků dam přinesl lehké látky a určitou uvolněnost – odhalená ramena a paže, průhlednost. Róby se nápadně podobaly antickým oděvům. Aby šaty co nejlépe kopírovaly postavu a množství záhybů působilo co nejefektněji, ženy často využívaly triků antických sochařů a látku nechávaly vlhkou. Častou ženskou nemocí proto bývaly zápaly plic. Až když se Napoleon vrátil z cest po Egyptě a přivezl do Francie módu širokých kašmírových šál, razantně se zmenšila úmrtnost milovnic módy.

  • Romantismus

    Ve dvacátých letech se postava ženy z „klučičí“ mění na ženskou, když empír vystřídal romantismus. Za krásnou se považuje silueta přesýpacích hodin s velmi širokými rameny a mohutnějšími boky, pas byl až nepřirozeně útlý – průměrně měly mít ženy v pase neuvěřitelných 45 cm. Abyste splňovala ideál krásy, musely by vaše křivky vypadat takto: tenký pas, kulatá ramena, vysoko posazená ňadra a absurdně titěrné ruce a chodidla. Tomuto standardu se přiblížilo jen mizivé množství žen, proto si pomáhaly různými prvky v oblečení. Od vycpávek prsou a zadnic k trochu drastičtějším metodám – stahování do korzetů. V této zlaté éře šněrovaček se šily na míru i mužům.

  • Parádo, trp!

    Je jasné, odkud pochází rčení, že pro krásu se musí trpět. V tomto století opravdu móda zdraví nepřála. Ženy z vyšší společnosti připomínaly nemocné bledule. Mrtvolně bílá pleť, extrémně tenký pas – to vše se považovalo za nezbytnost pro dokonalou krásku té doby. K dalším atributům patřily ladné pohyby, tichý smích a tajemný pohled. Aby se dosáhlo chorobné bledosti, byly dámy schopné užívat třikrát denně speciálně vyčištěnou tlučenou křídu nebo velké množství neředěné citronové šťávy. Stahování do těsného korzetu ženám způsobovalo celou řadu zdravotních problémů od častého omdlívání až k poruchám a deformacím orgánů uložených v břišní dutině. Zlámaná žebra nebyla výjimkou. Tendence zeštíhlovat pas navzdory všem rizikům z toho plynoucím začala ustávat teprve v samém závěru 19. století.

  • První živé manekýny

    V 19. století se začala prudce zvyšovat gramotnost a ruku v ruce s průmyslovou revolucí se začalo tisknout více novin a časopisů. V nich se velmi často objevovaly články o módě, trendech a kosmetice spojené s inzercí. Rychle se totiž ukázalo, že tato témata spoustu žen zajímají, a nakupování se stalo pro ženy ze střední třídy koníčkem. Móda se pomalu stávala spotřebním zbožím a ženy vzhlížely ke kresbám a později fotografiím modelek a toužily po tom, být jako ony. Ano, v tomto století započal i modeling, když Charles Frederick Worth poprvé použil živé modelky místo figurín. V 19. století byl v Paříži otevřen také první obchodní dům, a to o dvacet let dříve než pražský Hassův obchodní dům z roku 1852!

Diskuse ke článku
.