Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Meryl Streep dnes slaví 70! Tohle jsou její osudové role a muži, kteří s ní hráli

  • 22. června 2019 | 06:00

    Patří mezi nejlepší a nejoblíbenější herečky. Dnes jí je 70 let a zdá se, že se rozhodně nechystá do hereckého důchodu. Nepatří k typickým krasavicím, plastiky odmítá, nedrží diety, necvičí a ze všeho nejvíc miluje své soukromí. Neprovázejí ji žádné skandály a s manželem je přes čtyřicet let. Miluje svou rodinu, a když točí, dává do toho absolutně všechno. Je poctivá, a možná i proto je tak dobrá. Milují ji nejen diváci, ale i kritici.

    Jak bude vypadat na plátně, ji prý moc nezajímá. Svým postavám ale dokáže propůjčit něco, co jiné herečky nedokážou. Vždy dá na svůj osobní dojem a nikdy nic a nikoho nekopíruje. Jaké jsou její nejlepší role a kteří muži se s ní objevili na plátně? A v kterých filmech se líbila vám?

  • Kramerová versus Kramer (1979): Joanna Kramerová

    Kramerová versus Kramer (1979)
    Autor: Profimedia

    Tohle filmové drama se stalo hitem sedmdesátých let. A není divu. Příběh úspěšného Teda Kramera, jehož náhle opustí manželka a který zůstává sám se sedmiletým synem, vehnal slzy do očí snad každému. Díky perfektním hereckým výkonům hlavních představitelů – Meryl Streep jako Joanny Kramerová a Dustina Hoffmana jako Teda – se stal film komerčně nejúspěšnějším filmem 70. let. A taky posbíral pět Oscarů, včetně toho za hlavní mužský herecký výkon i toho za vedlejší ženskou roli, který dostala právě Meryl. Byla to jedna z jejích prvních rolí, v níž dosáhla prvního velkého úspěchu. Dlouho si myslela, že je pro film moc ošklivá, až jí v roce 1983 kameraman Ondříček řekl: „Nestarej se o kameru a klidně se k ní otoč zády, ať si tě sama hledá.“ To prý byla zásadní rada, kterou se od té doby řídila.

  • Sophiina volba (1982): Zofia „Sophie“ Zawistowski

    Sophiina volba (1982)
    Autor: Profimedia

    Drama natočené podle románu Williama Styrona právem ukázalo, jak skvělá Meryl jako herečka dokáže být. Příběh krásné Polky Sophie a jejího přítele, kterého hraje Kevin Kline, je smutným příběhem ženy, která prošla nacistickým lágrem a musela udělat nesnesitelnou volbu. Rozhodnout se mezi dvěma svými dětmi. Film je strhující a Meryl v něm představitelku Sophii zahrála opět velmi přesvědčivě. Později Streep přiznala, že tak moc toužila po téhle roli, že si tajně sehnala scénář a šla přímo za režisérem a prosila ho na kolenou. A režisér dobře udělal, film obdržel pět nominací, Oscara nakonec získala za hlavní ženskou roli právě Meryl!

  • Vzpomínky na Afriku (1985): Karen

    Vzpomínky na Afriku (1985)
    Autor: Profimedia

    Epický romantický film režírovaný Sydney Pollackem opět ukázal, že z filmu, kde se objeví Meryl Streep, vždy bude zaručeně trhák. A taky že byl! Film byl natočen podle námětu autobiografické knihy Karen Blixen Out of Africa a získal celkem sedm Oscarů! S trochou odvahy by se dalo říct, že jde o největší romantický film všech dob. Poutavý děj, krásná příroda, nádherný příběh a naprosto dokonalé herectví obou představitelů – Meryl Streep a Roberta Redforda. Co víc říct, snad jen to, že při sledování máte pocit, že ta chemie mezi nimi funguje i mimo plátno. Ve filmu navíc Streep projevila svůj přístup k roli. Dokonale napodobila přízvuk Karen Blixen díky nahrávkám jejího hlasu. „Prostě chci být dobrá. V práci vždy usiluji o dokonalost, v tom tkví možná tajemství mého úspěchu.“

  • Smrt jí sluší (1992): Madeline

    Smrt jí sluší (1992)
    Autor: Profimedia

    Černá komedie s prvky fantazie je alegorií hollywoodské posedlosti mládím a krásou. Meryl Streep v ní prokázala, že je herečka se vším všudy a že jí sluší nejen dramatické role, ale i ty komediální. Bláznivý příběh o spisovatelce Helen a herečce Madeline vypráví o jejich vzájemné nenávisti. Madeline totiž kdysi přebrala Helen snoubence, ta chodí k psycholožce, která ji omylem přivede k myšlence na vraždu. Vedle Meryl si ve filmu s chutí zahrála Goldie Hawn a jejich skvělým partnerem byl Bruce Willis. Všichni se při natáčení vyřádili, a to tak, že dokonce Meryl nechtěně poranila Goldie lopatou. V komedii režisér Zemeckis otestoval nové digitální triky, které se později použily v Jurském parku. Film dostal Oscara za vizuální efekty.

  • Madisonské mosty (1995): Francesca Johnson

    Madisonské mosty (1995)
    Autor: Profimedia

    Skvěle natočené romantické drama, které režíroval Clint Eastwood. Taky si v něm zahrál hlavní roli. Civilní přístup, bez příkras a zbytečné sentimentality. Kdo nemá místo srdce kámen, na konci bude pokaždé dojatý. Inteligentní snímek, v němž se odehrává příběh ženy, která je tak trochu unuděná životem a které do cesty vstoupí osamělý charizmatický muž. Touha po lepší budoucnosti a lásce je sice velká, ale nakonec zvítězí povinnost a zvyk. Tento silný příběh o dvou spřízněných duších opět potvrdil kvality Meryl Streep – za roli Francesky získala Oscara, Zlatý glóbus i cenu filmových kritiků New York Film Critics´ Circle. Film získal i zahraniční ocenění – César.

  • Prime (2005): Lisa

    Prime (2005)
    Autor: Profimedia

    Skvěle natočená chytrá komedie s opět fantastickou Meryl v roli psychoterapeutky Lisy – a zároveň matky, která se snaží překazit vztah svého syna se svou pacientkou (Uma Thurman). Rozhodně nečekejte nějakou trapnou komedii, ale svěží a oddechovou podívanou, ve které září nestárnoucí Streep. Sice moc prostoru nedostala, na rozdíl od Umy Thurman, ale ani to Meryl Streep nevadí. Pokud se jí nabídka role líbí, přijme ji. A tahle se jí bezesporu líbila. Postava psychoanalytičky byla zajímavá a ani trochu plytká. Ostatně – to kdysi Streep prohlásila: „Nehodlám hrát plytké postavy, natož pak polooblečené.“

  • Ďábel nosí Pradu (2006): Miranda Priestly

    Ďábel nosí Pradu (2006)
    Autor: Profimedia

    Kdybychom měli říct, která role Meryl byla opravdu nejlepší, pak by tahle stále hodně vysoko na pomyslném žebříčku. V komedii ztvárnila náročnou a nesnesitelnou šéfredaktorku, která dělá svým podřízeným – a nejen jim – ze života doslova peklo. Za roli Mirandy byla herečka nominována na Oscara. Přestože Meryl nikdy nebyla prvoplánová krasavice, dokáže se jí stát. Vedle toho dokáže zahrát absolutně cokoli, a to i nepříjemnou a negativní bytost, a nemusí u toho ani promluvit. Navíc tento úspěšný film dokázal oslovit velkou část publika, na kterou tak trochu producenti zapomínali – ženy. Vedle Meryl si ve filmu zahrály Anne Hathaway či Emily Blunt.

  • Mamma Mia! (2008): Donna Sheridan

    Mamma Mia! (2008)
    Autor: Profimedia

    Když se natáčel muzikál Evita, hlavní roli Streep tenkrát vyfoukla Madonna. No, v této lehké letní – tak trochu – kýčovité komedii plné muziky slavné skupiny ABBA si to ale Meryl vynahradila! A opravdu výtečně. Nejenže opět skvěle hrála, ale taky dobře zpívala, na rozdíl od jiných kolegů ve snímku. Jedním z jejích parťáků se stal neméně slavný a charizmatický Pierce Brosnan, který ovšem moc pěveckého umu neprokázal. To mu ale stejně všichni odpustili. Postava svobodné matky Donny, která chystá svatbu své dceři, padla Meryl jako ulitá. Film sice kritiky nenadchl, ale diváky ano, přestože v něm není skoro žádná zápletka. Film nezískal žádné ocenění, ale komu by to vadilo? Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried či Julie Walters stojí za zhlédnutí. A samozřejmě kouzelné řecké exteriéry!

  • Železná lady (2011): Margaret Thatcher

    Železná lady (2011)
    Autor: Profimedia

    Na tento životopisný film o britské premiérce, které se říkalo „železná lady“, se Meryl skutečně velmi pečlivě připravovala. Její poctivost se ale vyplatila. Britskou premiérku ztvárnila dokonale. Aby se co nejvíc podobala Margaret Thatcher, několik měsíců se učila její typický akcent. Dokonce navštívila jednání Dolní sněmovny, aby se co nejlépe vžila do role osoby, která skutečně žila. Vedle toho během natáčení nosila neustále umělý chrup, aby byla podoba výraznější. No a byl z toho další Oscar pro Meryl Streep, také Zlatý glóbus, ceny BAFTA, AACTA International Awards a taky Cena britského nezávislého filmu. Film se bohužel nelíbil rodině britské premiérky.

  • Druhá šance (2012): Kay

    Druhá šance (2012)
    Autor: Profimedia

    Že by měla Meryl nějaký patent na role manželek? I v téhle romantické komedii ji totiž hraje, a to spolu s Tommy Lee Jonesem. Ve filmu jsou tihle dva spolu přes třicet let a najednou si uvědomují, že ze vztahu zmizely vášeň a jiskra. Co s tím? Vyhledají tedy manželského poradce, který by jim měl pomoct nalézt onu ztracenou jiskru. Film je plný vtipných a zábavných situací a je takovou malou sondou do života stárnoucích manželů, kteří jako by z oka vypadli všem podobným manželským párům. Kdo by se s nimi neztotožnil? A Meryl opět ukázala, že podobné role jí fakt sedí – za roli Kay získala Zlatý glóbus.

    Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši
Diskuse ke článku
.