Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hollywoodský režisér točí pro Českou televizi a vznikají nové Ladovy pohádky

Video se připravuje ...
VIDEO: Igor Hellebrandt/BPŽ
19. března 2017 | 06:00

Na co všechno se můžete na jaře těšit v České televizi? Je toho zase spousta, každý si tam najde své. Nové detektivky, historické filmy, komediální seriály, ale i nové večerníčky pro ty nejmenší. Česká televize opět útočí silným kalibrem.

Historické postavy a události českých dějin se těší velké přízni diváků, a proto se i tentokrát na tento žánr Česká televize zaměřila. Dočkáme se zfilmování defenestrace, svou pozornost si zaslouží i Alois Rašín, ale ani nedávná minulost nenechává tvůrce lhostejnými. Dvoudílný film o metanolové aféře natáčí režisérka Tereza Kopáčová.

O tom, že český film je světově proslulý a rok od roku si výrazněji vyšlapává cestičku v cizině, není pochyb. Dokazuje to i spolupráce s hollywoodským režisérem Robertem Dornhelmem. Ten bude režírovat dvojdílnou minisérii o jedné z nejvýznamnějších žen Evropy: o Marii Terezii. V koprodukčním projektu čtyř zemí – České republiky, Maďarska, Rakouska a Slovenska – si zahrají například Vojta Kotek nebo Zuzana Stivínová.

Na tři nové večerníčky se mohou těšit ti nejmenší. Dva z nich vznikají na základě inspirace klasikou, jakou jsou Jiří Trnka a Josef Lada. Vnuk Josefa Lady dal své požehnání, a tudíž bude večerníček s názvem Honza a Beránek vznikat podle výtvarné předlohy jeho dědečka.