Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Panenka Barbie slaví narozeniny: Podívejte se na reklamu z roku 1959

Panenka Barbie a její proměny
9. března 2017 | 05:30

Panenka Barbie je jednou z nejoblíbenějších hraček vůbec. Od jejího vzniku uplynulo už 66 let a za dobu její existence se objevilo několik kontroverzí. Podívejte se, jak se panenka Barbie v průběhu let mění.

Za vznikem ikonické panenky stojí Ruth Handler, prezidentka firmy Mattel, která ji poprvé vyrobila pro svou dceru Barbaru. Proto jí také dala jméno Barbie, což je zdrobnělinou toho jména. Barbie byla pak oficiálně představena na veletrhu hraček v USA 9. března 1959 a dnes slaví 66. narozeniny.

Její existenci provázejí od začátku obrovský obchodní úspěch, ale také kontroverze. Nerealistické proporce, mýtus krásy, pokřivené vnímání těla. To je odvrácená stránka této oblíbené hračky a na firmu se hrnula kritika ze všech stran. Největším kamenem úrazu bylo to, že kvůli panence si malé holčičky už od útlého věku vytvářejí zkreslenou představu o ženském těle a kráse.

Ta pravá od Mattela

Dlouhé nohy jako špejle, žádné boky, útlý pas a velká prsa. Krk tak dlouhý, že v reálném životě by se Barbie zlomil vaz. Ne, takhle opravdu žádná žena nevypadá. Kdyby se plastová panenka proměnila v živou bytost, musela by chodit po čtyřech, protože její kosti by byly příliš slabé. Nebyla by schopná zvednout svou hlavu, protože je nepřiměřeně velká k tělu, jak ukázaly americké průzkumy před čtyřmi lety.

Vedle disproporčního těla Barbie se firmě v minulosti podařilo ještě pár dalších přešlapů.V roce 1965 vyšla nová panenka, kterou doplňoval návod, jak zhubnout. Vedle dalších rad jste mohli najít jednu obzvlášť užitečnou: "Nejez." V roce 1992 přišla na trh mluvící Barbie, která měla ve slovní zásobě několik frází jako: "Miluji nakupování." Nebo: "Hodina matematiky je těžká."

Proti druhé frázi se v Americe zvedla vlna nevole kvůli tomu, že vede k vzniku předsudků u dívek. V roce 1970 se situace vyhrotila natolik, že skupina feministek v kalifornském Berkeley panenku zapálila jako protest proti útlaku ze strany mužů.

Video se připravuje ...
První reklama na Barbie z roku 1959 • VIDEO: Youtube.com/BarbieCollectorsBarbieVideo/BPŽ

Kosmonautka i prezidentka

Barbie byla v průběhu let kosmonautkou, Hispánkou, kandidátkou na prezidentku, zdobilo ji tetování, byla na vozíčku. V roce 2010 se objevila nově panenka se zabudovanou kamerou a displejem v zádech a ve stejný rok vznikla nejdražší Barbie vůbec: krk jí zdobil diamantový náhrdelník a na ruce měla diamantový prsten. Prodala se za neuvěřitelných sedm a půl milionu korun. Vůbec nejprodávanějším modelem se stala Barbie s názvem Totally Hair Barbie, která měla vlasy dlouhé až na zem.

Video se připravuje ...
Proměny Barbie 1959-2016 • VIDEO: Youtube.com/BarbieWorld/BPŽ

Svou plastovou miniaturu má i spousta slavných osobností, například Jennifer Lopez (47), Gigi Hadid (21), Beyoncé (35), Heidi Klum (43) nebo Katy Perry (32). Ač je to vzhledem ke kritice podivné, teprve od loňského roku je Barbie k dostání v různých tělesných proporcích – malá, s křivkami, vysoká a originální podoba Barbie.

Na proměnu panenky Barbie se podívejte ve fotogalerii!

Autor: luh