Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Allegra Versace: Dívala jsem se smrti do očí

8. června 2011 | 13:54

V nejkritičtějším okamžiku vážila pouhých 32 kilogramů. Allegra Versace (25), dcera slavné návrhářky, otevřeně promluvila o anorexii, která jí málem připravila o život i o těžkém období svého dospívání.

"Toužila jsem být nikdo, nebýt známá. Kamkoliv jsem šla - byla jsem "Versace". Nemohl jsem před tím utéct. Hrozně mi to ubližovalo," prozradila poprvé své niterní pocity v otevřeném rozhovoru pro italské noviny La Repubblica pětadvacetiletá Allegra, dcera slavné Donatelly Versace a neteř tragicky zesnulého Gianni Versace (50).

Dlouho trvalo, než Allegra přiznala, že trpí anorexií.
Autor: profimedia.cz
Křehkou dívku sláva ubíjela

Děti slavných to většinou nemají lehké. Očekává se, že budou úspěšní, krásní, dokonalí... Rodina i okolí na ně často kladou nesmyslně vysoké nároky. Obrovskému tlaku podlehla i dědička světoznámého módního impéria. Allegra Versace přiznává, že vyrůstat jako někdo, kdo zdědí majetek v hodnotě stamiliónů, není žádný "med".

O období dospívání, nejdramatičtějším období svého života, promluvila poprvé. Nazývá ho "obdobím nepřítomnosti". "Ztrácela jsem se ve svých myšlenkách a nedokázala jsem čelit realitě. Toužila jsem jen po jediné věci - být nikdo. Přála jsem si, aby mě lidé nepoznávali, novináři nenaháněli."

Snažila se žít v anonymitě. Dokázat si, že i bez slavného jména se dá žít. Proto začala pracovat v New Yorku a vydělávat si, i když to rozhodně neměla zapotřebí. "Pomáhala jsem organizovat módní přehlídky i reklamní kampaně. Vypomáhala jsem i v kreativním oddělení. Ale nejlepší na tom bylo, že nikdo nevěděl, kdo jsem," prozradila.

Krásku poznamenala strýcova smrt

Celé období dospívání trpěla mentální anorexií. Ve svých dvaceti letech vystresovaná dívka vážila pouhých dvaatřicet kilogramů. Byla na pokraji smrti. A i když rodiče poruchu příjmu potravy u své dcery odmítali připustit, v roce 2007 vydali oficiální prohlášení, ve kterém potvrdili, že je nemocná už několik let.

Velký podíl na onemocnění citlivé dívky měla pravděpodobně i tragická smrt strýce, kterého bezmezně milovala. Toho před dveřmi jeho domu v roce 1997 dvěma ranami do hlavy zastřelil mladík, který deset dnů poté spáchal sebevraždo. Motiv jeho činu nebyl nikdy objasněn.

"Roky jsem žila v temnotě. Pamatovala jsem si jen málo z života před tím strašlivým dnem. Zapomněla jsem, jak vypadal, co jsem k němu cítila. Pak se vzpomínky postupně začaly vracet. Pocity, záblesky štěstí... A já najednou byla venku ze samoty, která mě tolik děsila," svěřila se Allegra.