Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kostry potažené kůží se procházely na molu

23. února 2011 | 18:47

Realita módního průmyslu je krutá. I když svět bojuje proti démonu jménem anorexie, návrháři v Londýně opět poslali na přehlídková mola vychrtlé modelky. Chodící přízraky, jejichž zjev přítomné děsil.

Nepřítomný pohled, propadlé tváře, minimum svalové hmoty, do všech stran trčící kosti... Takový je současný obraz osmnáctileté švédské modelky Chloe Memisevic. Jedné z nejžádanějších modelek současnosti. Tváře Marca Jacobse.

Severská kráska měřící metr osmdesát má údajně míry 79-56-86. Její Body Mass Index, tedy hodnota tělesného tuku, se pohybuje pod hranicí čísla 15. Při tomto výsledku nemá tělo k dispozici téměř žádný tuk, pouze pět procent z celkové hmotnosti. Váha se pohybuje 48 až 55 % pod normálem. Tato čísla vypovídají krutou pravdu. Tady už jde o život.

Sliby versus realita

Honba za kultem štíhlého těla ničí životy statisíců žen na celém světě. Stovky z nich kvůli posedlosti svým zjevem dokonce umírají. Modelkami se stávají čím dál tím mladší dívky. Touží po obdivu, moci i slávě. Skutečná tvář velkého světa módy je však jiná. Krutá a bezohledná.

Modelingové agentury i návrháři zvučných jmen přitom slibují, že nezdravý ideál krásy už nebudou podporovat. Skutečnost je však jiná. Boj proti anorexii fakticky ignorují. I když v rámci tiché dohody už tolik chodících "koster" na molo nepouští. Přesto nutí dívky hladovět. Modely šijí na velikost nula.

Podvyživená neznamená sexy

Už malé holčičky touží vypadat jako krásky z obálek časopisů. V naivní touze po úspěchu nejedí. V horším případě tajně zvrací. V honbě za stále "dokonalejší" postavou propadají anorexii či bulimii. V horším případě pak umírají na podvýživu, úplné vyčerpání organismu. V tom lepším se z toho několik let dostávají. Zdravotní následky jsou však trvalé.

Asi nejznámější anorektičkou byla Isabella Caro (†28). Francouzská modelka, kterou nemoc proslavila. Poslední čtyři roky života věnovala boji proti ní. Chtěla na závažný společenský problém upozornit. Hovořila o něm v médiích. Pro kampaň v Itálii pózovala fotografu Olivieru Toscanimu na kontroverzní billboardy. Oslabené vyhublé tělo však nedokázalo překonat obyčejný zápal plic. Isabella v listopadu loňského roku zemřela.