Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jiřina Steimarová (†91): Utekl jí manžel, vrátil se po 40 letech

26. května 2011 | 05:00

Legenda českého herectví Jiřina Steimarová (†91) měla velmi pohnutý život. Mohla za to její slabost pro nespoutané muže. Toto dědictví sebou nesly i její děti, herci Jiří Kodet a Evelyna Steimarová, která po ní lecos zopakovala.

Prvním osudovým partnerem herečky, která se proslavila už za první republiky, se stal sochař Jan Kodet.S Kodetem se mi otevřel úplně nový svět, citový a umělecký. Zamilovala jsem se do něj i do jeho práce.Rok po seznámení, v roce 1937 se jim narodil syn Jiří. Později se také proslul jako herec. Jeho staršího bratra Kristiána, který je známý malíř, měl Jan Kodet z předešlého vztahu.

Manželství s bohémským Kodetem prý bylo velmi bouřlivé. Steimarová nebyla nikdy jeho jedinou ženou a tak po osmi letech manželství plného mužových nevěr se rozhodla pro konec.

Druhý muž a pohádkový život

587762:gallery:true:trueOtcovu nonšalantní a poněkud prudší povahu zdědil právě syn Jiří. Nebál se veřejně prohlašovat, že je royalista a do Národního divadla poprvé vstoupil až počátkem devadesátých let. Za minulého režimu to odmítal jako protest, že jeho matku odtud nespravedlivě vyhodili.

Stalo se to v roce 1952 po devatenácti letech angažmá z politických důvodů. Mohl za to její další osudový muž. Na natáčení filmu Paklíč, kde hrála hlavní roli spolu s Oldřichem Novým a Jaroslavem Marvanem, se podíleli i zástupci firmy Alfa Romeo, bratři Jaroslav a František Johanové.

Právě Jaroslav Steimarovou okouzlil a stal se jejím druhým manželem. Protože byl úspěšný obchodník s auty, hodně cestovali a užívali si společenského života. Vypadalo to na velkou pohádku. Bydleli v pražském Podolí v krásném domě s bazénem. Měli spolu dvě dcery, mladší Julii a starší Evelynu, která je dnes také známou herečkou.

Jaká matka, taková dcera Evelyna

364877:gallery:true:trueEvelyna kvůli prokletí žen Steimarových – slabost pro zajímavé muže – od svého narození několikrát změnila příjmení. Narodila se totiž jako Kodetová, protože se Jiřina ještě nestihla rozvést. Až když se matka znovu provdala, stala se po otci Evelynou Juhanovou.
Navíc však stejně jako maminka i Evelyna potkala několik osudových mužů. Po svatbě s hercem Ladislavem Frejem se stala Frejová, pak Rytířová, po sňatku s textařem Zdeňkem Rytířem. Z druhého manželství má dceru Vendulku Rytířovou. Jméno Polívková Evelyně uteklo těsně, přestože s populárním klaunem Bolem Polívkou má dceru Annu, nikdy se však nevzali.

Všeobecně je naštěstí známá pod matčiným jménem Steimerová, protože i tak je v tolika jménech jejich slavného hereckého rodu poněkud zmatek. „Vždycky jsem si říkala, že nesmím dopadnout jako moje máma. A opakovala jsem úplně totéž včetně přejmenování mých dětí a uznávání otcovství,“ směje se Evelyna.

Jiřina Steimarová si zachovala svou krásu do pozdního věku
Autor: ČTK
Persekuce kvůli manželovi

Obě si s maminkou zachovaly životní optimismus, přestože jim tatínek Evelyny pěkně zavařil. Znenadání totiž 9. listopadu 1951 zmizel. A totalitní systém za to potrestal právě Jiřinu Steimarovou. Přišla o angažmá ve Zlaté kapličce i o veškeré prostředky a zůstala sama se třemi dětmi. Napřed nesměla hrát vůbec, když pak mohla, tak aby uživila děti, musela brát i role, které se jí nelíbily. Jako „milost“ dostala umístění do Hudebního divadla v Karlíně.

898865:gallery:true:true

Třetí vydání knihy autorky Blanky Kovaříkové s názvem Herecké romance a podtitulem Důvěrná setkání s českými herci a jejich láskami odkrývá milostné životy mnoha oblíbených herců a hereček. Vydalo nakladatelství Brána.

„Vilu si ode mě naštěstí koupil Jiří Trnka a já šla s dětmi do jeho bytu v Jinonicích. Mezitím jsem stále věřila, že se Jarka jednoho dne objeví ve dveřích. Uplynuly dlouhé tři roky, když se kolegyně z divadla dozvěděla, že Juhan žije v Guatemale. Požádala jsem ministerstvo kultury o povolení napsat mu dopis. Neodpověděli, ale časem začaly chodit balíky s čokoládami a různými drobnostmi,“ vzpomínala Jiřina Steimarová.

Přijel po čtyřiceti letech

I když prožila několik dalších vztahů, svého muže nikdy nepřestala milovat. Odmítla proto nabídku k sňatku od kolegy a blízkého přítele Martina Růžka.Přestože obě dcery otce v cizině v dospělosti navštívily a Julie nakonec „venku“ také zůstala, Jiřina svého muže neviděla až do roku 1991.

Do Prahy dorazil bez předešlého ohlášení. „Táta dlouho neměl odvahu přijet. A pak se zjevil naprosto nečekaně. Přijel v cadillacu, vůbec se dopředu neohlásil. Když zazvonil u dveří, nikoho jsem nečekala a nechtěla proto nejdřív vůbec otevřít. Ale pak jsem začala křičet na celou ulici: Tatíííí!,“ vypráví Evelyna.
I její matka manželovi hned odpustila. A zašli spolu symbolicky na oběd do restaurace Národního divadla.

Herecký rod Jiřiny Stemarové:

* Jejím dědečkem byl slavný divadelní herec Vendelín Budil.

* Maminka Anna Steimarová a otec Jiří Steimar byli také herci.

* První manžel Jan Kodet byl sochař, jeho syn z prvního manželství Kristián Kodet je malíř.

* Na herectví se dal i syn Jiří Kodet († 2005) a také jeho dcera Bára. Ta má tři dcery, dvě s houslistou Pavlem Šporclem.

* Dcera herečka Evelyna Steimarová byla poprvé vdaná za herce Ladislava Freje. Má dvě dcery: tanečnici a loutkářku Vendulku Rytířovou z manželství s textařem Zdeňkem Rytířem a herečku Annu Polívkovou ze vztahu s Bolkem Polívkou. Hrála mimo jiné v legendárním muzikálu Balada pro banditu.

Autor: bak, apk