Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vondráčková chtěla být popelářkou, Pilarová byla trdlo

Fotografie
8. května 2011 | 06:11

To, a mnohem víc, nám prozradily maminky českých celebrit, kterým k nedělnímu svátku hvězdy popřály naším prostřednictvím. A co nám nám na ně maminky prozradily? Nejednu perličku z jejich dětství. Maminka Lucky Vondráčkové třeba to, že dcera chodila "za klavír", maminka Terezy Kostkové zase to, že jí z upovídané dcery často třeštila hlava.

Režisér a maminka prý má vždycky pravdu. Poslouchaly ale české celebrity své maminky, když byly malé? Jaké teď mají vzájemné vztahy? To nám prozradily maminky ve věku od dvačtyřicetileté maminky Karin Farne až po šestadevadesátiletou Františku Bojanovsou, maminku zpěvačky Evy Pilarové.

889459:gallery:true:trueCarmen Mayerová (66),
maminka herečky Terezy Kostkové (34)

Občas mám z Terezy díru v hlavě

„Už jako malá nikdy nezavřela pusu. Byly to kaskády slov a to jí zůstalo do dneška. Někdy musím říct: Terezko, mlč! Mám díru v hlavě,“ popisuje s úsměvem upovídanost své dcery Carmen Mayerová.

„Jinak byla hodná, až na to, že vstávala už kolem páté ráno.“ Víc doma prý zlobily Terezčiny sestry. „Ty jí neustále strašily, hrály si třeba na Polednici.“ Tereza se k tomu nikdy nepřiznala, maminka na to přišla až když si to přečetla v rozhovorech.

Hrůza na dovolené
Největší strach měla Carmen o dceru, když byly na dovolené v Jugoslávii. „Plavaly jsme v moři, které se náhle rozbouřilo. Bylo hodně těžké zachovat klid. Ale věděla jsem, že kdybych zpanikařila, bylo by zle. Každý rodič si představí, jak moc jsem si vydechla, když jsme konečně byly na břehu.“

Pracovní duo
Na dceřiny premiéry a představení Carmen chodí pravidelně. „V tomhle jsem parťáci a navzájem se posloucháme.“Pokud chce Tereza slyšet názor nebo si s rolí si neví rady, jde za maminkou. „Poslouchá mě, dokonce i já od ní dostávám připomínky a to je dobře.“

Co přeje Tereza ke Dni matek:

Milá maminko,
bez zdraví to nejde – nemohu jim své přání nezačít, pak každý den důvod k úsměvu a nějakou pěknou divadelní i televizní roli!
Tereza


889460:gallery:true:true

Františka Bojanovská (96),
maminka zpěvačky Evy Pilarové (71)

Trdlo ze skříně

Zpěvačka Eva Pilarová (71) nejvíc peprných chvilek připravila své mamince jako dítě..

„Jednou Eva rozbila ve škole míčem okno a pak se schovala ve třídě do skříňky. Na otázku, kdo chybí, třída volala Bojanovská! Pohledy na skříň ale dceru prozradily. Učitelka mi pak řekla: Paní Bojanovská, i kdyby se Evička stala tou nejslavnější zpěvačkou, pro mě zůstane tím trdlem, které jsem v hodině matematiky vytahovala ze skříňky,“ vzpomíná mamika Evy Pilarové.

Honorářem byl řízek
I když chtěla být Eva nejprve námořníkem a cestovatelem, nakonec zvítězil zpěv. Jako dítě zpívala v dětském rozhlasovém sboru Dr. Františka Lyska. „Za vystoupení si přinesla domů první honorář – smažený řízek s chlebem,“ líčí maminka.

Zpěvačkou ne!
„Chtěla jsem, aby vystudovala něco pořádného. Tehdy si ještě dala říct a udělala maturitu na obchodní škole. Později jsem se ale s jejím povoláním zpěvačky smířila.“ Dnes sedí paní Františka v hledišti často:  „Připadá mi, že to všechno strašně rychle uteklo.“

Vlasy, věčný boj
Kdo by si myslel, že se Eva s maminkou dohadovaly kvůli partnerům, mýlí se. „Do těch jsem jí mluvila vždy, ale nebylo to nic platné,“ říká s úsměvem. Nejvíc diskutují kvůli vlasům. „Když nosila dlouhé rovné vlasy s pěšinkou uprostřed, byla to hrůza! Přála  jsem si, aby si nechala udělat trvalou. Marně. Teď už sice pěšinku nenosí, ale tu trvalou pořád nemá!“

Přání Evy ke Dni matek

Milá maminko,
hlavně hodně zdraví a ať co nejdéle zapomínáš doma hůlku, když si vykračuješ  na svých vyšších podpatcích do trafiky pro noviny.
Eva


889461:gallery:true:trueMaminka Lucie Vondráčkové (31),
Hana Sorrosová (52)

Občas chodila »za klavír«

„Lucie byla často zamilovaná do někoho, kdo o tom vůbec nevěděl. Našemu vztahu hodně prospělo, že se v sedmnácti odstěhovala“, říká maminka zpěvačky Hana Sorrosová.

„Jsme každá jiná, Lucka je extrovert a já pravý opak. I když jsou naše názory rozdílné, umíme spolu mluvit a také respektovat, že každá má svůj kout jen pro sebe. To je důležité,“ vypráví Hana Sorrosová.

„Jako malá nezlobila, jen někdy chodila »za klavír«. Chtěla být veterinářkou, tanečnicí, malířkou i popelářkou,“ vyjmenovává Hanka. „Ale pořád v ní byla touha stát na jevišti a hrát.“

Těším se na vnoučky

Pokud je Lucie v Česku, chodí za rodiči často. „Ale je velký cestovatel a to si pak voláme nebo píšeme maily. Mám o dceru strach před každým letem,“ přiznává a dodává: Lucce do života nemluvím. Je to zvláštní osůbka a vždy jsem věděla, že si musí najít kluka, který to pochopí. Přeju jí lásku a těším se na vnoučky,“ dodává s úsměvem.

Přání Lucie ke Dni matek

Mami,
je neuvěřitelný, jak krásný texty už skoro 20 let pro mě píšeš. Nikdy nepochopím, kde se v Tobě schovává tolik příběhů a osudů. Jako zpěvačka ti upřímně závidím a jako dcera tě nepřestávám obdivovat.

P.S. Díky, že jsi nás s bráchou tak jemně a fikaně vedla ke knížkám. Otevřela jsi nám tím celý vesmír.

Lucka


Karin Farna (42),889458:gallery:true:true
maminka zpěvačky Ewy Farne (17)

Trému mám už jen já!

„Ewa byla hodné a klidné miminko. Odlišovala se tmavou hřívou hustých vlasů, která ve společnosti převážně holohlavých dětiček působila legračně,“ vzpomíná na malou zpěvačku maminka.

Úklid není jejím koníčkem
Ewa nikdy průšvihy nedělala. „Nebo je úspěšně tají,“ přiznává Karin. Největší radost mamince udělá, když si dcera uklidí. „To se stává velmi zřídka - je to taková malá domácí oslava. Jinak mi ale udělá radost vždy, když se ke mně přitulí.“ Strach o dceru už měla mockrát. „Když byla nemocná, když se nám v davu strážnického festivalu ztratila, když jsme rozhodli, že vpluje do šoubyznysu…“

Doprovod skončí
„Zatím jsme Ewu téměř všude doprovázeli, ale její plnoletostí se to ale určitě změní,“ za tu dobu už si maminka na život v showbyznysu zvykla. „Z živých přenosů, koncertů, focení, se stává  i pro mně rutina. Stále mám však pocit, že všechna tréma padá na mně, místo na ní. A to je dobře.“

Přání Ewy ke Dni matek:

Přeju mojí milované mamince hlavně hodně zdraví, lásky a klidu. Ať zůstane pořád tak nevyslovitelně úžasná a ať mi promine ten můj neustálý binec v pokoji. Kocham Cie! (polsky miluji tě – pozn red.)
Ewa


889457:gallery:true:trueDaniela Bambasová (56),
maminka herce Daniela Bambase (31)

Syn vychovával spíš mě

„Syn byl dospělák v dětském těle. Jednou jsme s partnerem u televize dostali záchvat smíchu. Najednou se pomalu otevřou dveře, vejde malý Dany, chvíli nás pozoruje a pak s kamenným obličejem praví: Jste v pořádku?“ vypráví Daniela Bambasová.

Narodil se jako čtyřapůlkilový pořízek, ale nedonošené děti ho záhy dorostly, protože byl často nemocný. „Trpěl alergií na mák, oříšky, skořici, čokoládu a další věci. Ale když mu něco z toho nabídli třeba na návštěvě, ukázněně odmítl. Někdy jsem měla pocit, že vychovává on mě!“

Měl být diplomatem!

Dan rád tančil, ale jako permanentně nemocné dítě moc pohybu neměl. Zato fantazie mu nechyběla. „Jednou v noci se do ticha ozvalo: Tahiti! Tahiti! Rozsvítila jsem a zírala: Dany tančil na palandě,“ vzpomíná paní Daniela. Jindy se Danovi jeho láska k tanci stala osudnou. Svíjel se do rytmu tak vehementně, až škobrtnul o vlastní nohu a naštípl si nárt. „V nemocnici mi nevěřili, že si to udělal sám!“ Paní Daniela myslela, že byl ze syna dobrý diplomat, protože byl emaptický a svěřovali se mu i dospělí. Jenže on se rozhodl pro divadlo. „Trochu za to můžu já, nakazila jsem ho. Stál se mnou na jevišti už v době, kdy jsem mu ještě utírala nos.“

Přání Daniela ke Dni matek
„Ať si to zní banálně, přeju Ti mami co nejpevnější zdraví, spoustu lásky, uznání za práci, kterou dělá skvěle, a štěstí na práci další. Mám tě moc rád!“

Daniel