Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alena Zárybnická (52): Mám nejvyšší čas plnit si svoje sny

Alena Zárybnická o tornádu na Moravě.
15. srpna 2022 | 06:00

Čtvrtstoletí ji můžeme vídat v televizi. S elegancí sobě vlastní nám servíruje předpovědi počasí. Vedle toho, že svou práci i po těch desítkách let stále miluje, má v srdci pevně zaklesnuté i hory. Do Krkonoš se tak zakoukala, že se tam přestěhovala.  

Když Alenu sleduji na obrazovce, věřím jí každé slovo, působí na mě profesionálně, ale zároveň mile a empaticky. K tomu mě už dlouho fascinuje i její záběr ve volném čase – zlézá hory nebo kolem nich jezdí na kole, létá, lyžuje. Co dalšího jí dělá radost a jaký je její tip na to, jak vycházet s rodiči?

Je počasí to první, co vás ráno zajímá?

Je! Kdo může říct, že se po více než třiceti letech v oboru ráno probudí a myslí na svou práci. A ještě navíc rád!

Trpíte profesionální deformací? Tedy že pořád sledujete, co se děje na obloze, máte v mobilu spoustu aplikací tohoto druhu? A plánujete si podle toho třeba svoje dny?

Kéž bych se mohla řídit tím, jak mi to naplánuje svatý Petr! Ale ano, pohled na oblohu je důležitý, jsou tam jak vymalované souvislosti všech těch složitých počasových procesů, které se odehrávají v atmosféře. Ačkoli můžeme leccos vypozorovat, pro předpověď je lepší spolehnout se na to, co spočítají modely, ať už se na ně díváte v jakékoli aplikaci. Mám jich spoustu. Baví mě je porovnávat. 

Jak reagujete na prosby blízkých, abyste jim předpověděla počasí v předstihu – třeba i měsíčním nebo půlročním kvůli dovolené?  

Pokud je ten předstih rozumný, pomůžu ráda. Ale co bude za půl roku? To vyčarovat ani vyvěštit neumím.

Dost lidí si z vás meteorologů utahuje – ve smyslu, že kolikrát alibisticky řeknete, že nás čeká jasno až polojasno s možností přeháněk či deště. Tedy že je tam obsaženo pro jistotu všechno. Takže se jednoduše nemůžete splést a vlastně by tuhle práci zvládl kdekdo. Co byste takovým „chytrákům“ vzkázala? 

Aby si vzpomněli, kdy naposledy bylo od rána do večera stejné počasí, tedy takové, které by se dalo popsat jedním slovem na jednom jediném místě. A aby si uvědomili, že my předpovídáme pro celé Česko. A taky bych se poptala, jak rozumějí pojmům jako například místy či ojediněle. Ty mají v meteorologii jasný význam. Ale nic proti legraci, dokud se žertuje, je to fajn. Tím, jak jsou v posledních letech modelové výpočty, i třeba v těch aplikacích, dostupnější, je už taky víc lidí, kteří si osahávají, jak složitá je správná předpověď. A sami si na vlastní kůži vyzkouší, jak moc se můžou modelové předpovědi lišit. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...