Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sportovní psycholožka: Člověka závislého na sportu mnohdy vysvobodí úraz

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
18. července 2022 | 06:00

V pořadu Nejsi v tom sama jsme již několikrát hovořili o závislostech a evidentně je to docela bohaté téma, protože dnes přijde řada na další z nich. Zdá se možná na první pohled zcela nevinnou, ale i tady čekají rizika. Dnes tedy o závislosti na sportu se sportovní psycholožkou Evou Chalupovou.

Eva Chalupová se od mládí věnovala sportu, závodně plavala a poté přešla na studium trenérství a studium psychologie, aby se mohla věnovat sportovcům. Bylo by nasnadě, že se závislost na sportu týká vrcholových sportovců, ale není to pravda. Ti sport provozují jako své povolání, mají řízený trénink, a to neznamená, že mohou nezdravě propadnout konkurenci a boji v ní – alespoň to tedy nebývá tak časté.

Závislost na sportu je stejná jako všechny ostatní, jen to nebezpečí je v tom, že ji většina populace považuje za zdravou. Pokud ale sport začne řídit váš život a vše se od toho bude odvíjet, už je to signál, že něco není v pořádku.

„Závislosti na sportu propadají více muži, ale tam hraje roli soutěživost a potřeba být lepší než ostatní. U žen je závislost na sportu v mnoha případech spojená i s poruchami příjmu potravy,“ vysvětluje psycholožka.

Jak jste na tom vy? A když se rozhlédnete kolem sebe, nenapadá vás aspoň jeden člověk, který si třeba zuřivým běháním kompenzuje nabouranou psychiku? Jak takovému jedinci pomoct a jaká rizika přináší závislost na sportu, to vše si poslechněte v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...