Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jaké dárky nakupuje Dana Morávková? A co si letos na Vánoce musí odpustit?

Video se připravuje ...
Dana Morávková a další herci pomáhají s Andělem na drátě
VIDEO: Anděl na drátě
12. prosince 2020 | 06:00

Dana Morávková (49) se už připravuje na Vánoce, balí dárky a těší se na syna, který studuje v Anglii, ale přijede domů na svátky. Pro Danu stejně jako pro mnoho jejích kolegů končí také jedna velká etapa v životě, seriál Ordinace. Jak tuto zprávu přijala?

Herci pomáhají s Andělem na drátě, co to vlastně je?

Vzniklo to při první vlně covidu a senioři, jak dobře víme, jsou v tomto období hodně sami a tento projekt jim má pomoci. Každý z herců, který se projektu zúčastnil, namluvil pro seniory různé knihy z knihovny. Tím pomáhají seniory rozptýlit a potěšit v dobách nucené izolace a samoty.

Můžete si knihy, které namlouváte, vybírat? A jak dlouho trvá namluvit celou knihu?

Ještě se mi to nestalo, ale oslovili mě, abych třeba namluvila Mary Poppins, a to jsem dělala s velkou chutí. Trvá to hodně dlouho, ale nejsem schopná vám říct přesně.

Jaké nejoblíbenější vzpomínky máte na svého dědu a babičku?

To jsou pro mě jižní Čechy, každé prázdniny a volné chvíle jsme trávili s nimi.

Čím pro vás byli prarodiče důležití a co vám dali do života?

Dali mi spoustu lásky.

Blíží se Vánoce a vy jste říkala, že už budete balit dárky, to už máte nakoupeno?

Kdepak, nemám ještě všechno. Mám jen pár dárků, tohle jsou zatím dárky pro kamarády. Obstarávám to většinou já, protože Petr na to nemá vůbec čas. Vím, že Vánoce nejsou o dárcích, ale malá drobnost každého vždycky potěší.

Nakupovala jste letos dárky spíš přes internet?

Musím říct, že zatím jsem nakupovala v obchodech, které byly k mému překvapení otevřené.

Jste spíš na praktické dárky?

Je skvělé, když se v dárku snoubí krása s praktičností.

Co pro vás znamenají Vánoce?

To, že budu s kluky, s manželem a se synem. Budeme se procházet Prahou, už jsme se s manželem byli podívat na stromeček na Staroměstském náměstí a je překrásný. Každoročně jsme chodívali na Louskáčka do Národního divadla, ale letos bohužel tahle tradice padne.

Co máte na Vánocích nejraději?

Že jsou na sebe lidé hodní a laskaví a já bych si přála, aby na sebe byli tak hodní každý rok.

Jaké dárky potěší vás?

Dárky, na kterých je vidět, že si s tím dal člověk práci, aby to vymyslel. Něco, o čem jsem se zmínila, nebo třeba kniha, o které manžel nebo syn ví, že mi udělá radost.

Vyrábíte třeba někdy dárky sama?

Ne, na to mám své blízké moc ráda!

Kdo u vás doma vaří a co je u vás na štědrovečerní tabuli?

Nemáme kapra, máme klasický řízek a bramborový salát. Vařím já a kluci jsou nadšení strávníci.

Držíte přes den půst kvůli zlatému prasátku?

Nikdy jsme ho neviděli. Vy jste už velká holka, ale klidně ten půst držte, musím vás ale zklamat, zlaté prasátko stejně neuvidíte!

Strojíte každoročně stromek stejně, nebo sledujete trendy?

Trendy moc nesleduji, ale mám moc ráda ozdobičky, které visely na stromečku, když jsem byla malá holka. Takže asi máme každoročně ozdobeno hodně podobně. Stromeček zdobím vždy se synem, takže letos počkám, až se vrátí z Anglie a tuhle tradici dodržíme.

Takže máte takové ty starodávné, zaprášené krabice s ozdobami, které se dědí po generace?

V podstatě ano, akorát ty zaprášené krabice už nejsou zaprášené. Jak teď byla trochu pauza, tak jsem si dala tu práci a všechny přendala do nových krabic. Miluji ten pocit, který mi ty staré ozdoby dávají, když visí na stromečku, připadám si zase jako malá holka. Vánoce jsou totiž nejkrásnější, když je člověk malý nebo má malé děti.

Tenhle rok byl asi náročný pro všechny, syna, jak jste říkala, máte v Anglii... Jak to zvládáte a jak často se můžete vídat?

My se vídáme často po Skypu. Jsem moc ráda, že Petr studuje obor, který si vysnil, a samozřejmě budu ráda, že ho budu mít na Vánoce doma, a pak se zase vrátí zpět, studovat.

Ještě jsem se chtěla zeptat na Ordinaci... Byl to trochu šok, že po patnácti letech končí? Jaké to je pro vás herce?

Já si říkám, že něco starého skončilo, aby něco nového mohlo zase přijít. Stále ještě točíme a diváci se budou s Ordinací vídat až do června příštího roku.

V co doufáte do nového roku?

Nejvíc bych si přála, abychom všichni byli zdraví, protože tahle situace všem moc komplikuje život, a také bych si přála, aby o nás rozhodovali lidé, kteří mají zdravý rozum. Chtěla bych zase hrát pro lidi, protože dělat divadelní představení on-line v mých očích trochu celé divadlo degraduje. Jsem optimistická a těším se zase na své kolegy, ale až to přijde, tak to přijde.

Video se připravuje ...