Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Testování na zvířatech je nesmyslně drahé a nepřesné! Firmy s ním snad brzy přestanou

Rob Harrison, jeden ze zakladatelů LUSH Prize
26. listopadu 2018 | 16:00

Když se poprvé začalo nahlas mluvit o alternativních metodách testování, tedy o testování bez pokusů na zvířatech, mnozí tento obor považovali za špatnou vědu. Dnes se ale ukazuje, že díky neustále se zrychlujícímu vývoji na poli vědy je možné lidskou fyziologii modelovat mnohem přesněji, než tomu bylo dřív. Co to znamená? Že výsledky testování alternativními metodami jsou mnohem přesnější než testování na zvířatech. A navíc kvůli nim nikdo netrpí!

Blíží se tedy konečně konec utrpení zvířat kvůli pokusům? Odpověď nejen na tuto otázku nám prozradil Rob Harrison, jeden ze zakladatelů LUSH Prize, jejíž sedmý ročník odhalil vítěze v polovině listopadu 2018 v Berlíně.

Udílení cen LUSH Prize má za sebou sedmý ročník a vy jste stál u jeho vzniku. Jak se vlastně zrodil nápad, že bude společnost vyrábějící kosmetiku rozdávat peníze projektům, které pomáhají ukončit testování na zvířatech?
Myšlenka se zrodila ve vedení firmy LUSH a byla strašně jednoduchá. Chtěli jsme ukončit testování na zvířatech a chtěli jsme, aby se tak stalo okamžitě. Nejvíc nás samozřejmě trápilo testování na zvířatech v kosmetickém průmyslu, ale všechno jsou to spojené nádoby. Takže jsme si udělali vlastní výzkum a začali se intenzivně zajímat o vědce a společnosti, které proti testování bojují. Začali jsme upozorňovat širokou veřejnost na to, že se takové věci dějí. Apelovali jsme na politiky, aby se pravidla a zákony změnily, a začali jsme vyhledávat vědce, kteří přicházejí s řešením, kteří navrhují, jakým způsobem a s použitím jakých technologií je možné testování na zvířatech nahradit. Protože testování produktů nebo ingrediencí je nezbytné, abyste si byli jisti jejich bezpečností.

Čím je možné testování na zvířatech nahradit?
Na začátku je potřeba uvědomit si, na jakých principech funguje lidské tělo a jeho vnitřní orgány. A abychom tomu byli schopni lépe rozumět, je potřeba investovat nemalé peníze do výzkumu. Právě proto LUSH Prize oceňuje každý rok ty nejinovativnější vědce, kteří pomáhají přesunout tyto principy lidského těla na čip, který může při testování nahradit zvířata.

Týká se to jen kosmetiky, nebo je možné podobným způsobem začít testovat také nové léky?
Většina námi oceněných vědců se zabývá právě metodami, které umožňují, aby takto bylo možné testovat především léky. Alternativní testování na čipu odpovídá lidskému organismu mnohem víc a také má mnohem přesnější výsledky, než jakých dosahujeme při testování na zvířatech. Už kvůli tomu, že umožňuje sledovat, jak látka prostupuje jednotlivými orgány a jak jsou na sebe účinky a látky navázané.

V Evropské unii se na zvířatech již kosmetické přípravky testovat nesmějí. Ani se zde nesmějí uvádět na trh takové kosmetické přípravky, které na zvířatech testovány byly. Nemáme tedy v podstatě vyhráno?
V Evropské unii je zakázáno testovat na zvířatech hotový kosmetický produkt, co se ale týče jeho jednotlivých složek, je to mnohem komplikovanější. Zákon sice zakazuje testovat i samotné kosmetické ingredience, pokud je ale použijete i v něčem jiném než v kosmetice, například ve výrobku určeném pro domácnost, zákon už jejich testování nezakazuje. Naopak ho vyžaduje, aby měl spotřebitel jistotu, že použitá látka není škodlivá. Takže i když je testování v kosmetickém průmyslu zakázáno, pořád je tu dost testování na zvířatech, které se kolem kosmetického průmyslu odehrává.

V Číně je testování kosmetických produktů nařízeno zákonem, a pokud se chcete dostat na čínský trh, musíte svou kosmetiku otestovat…
Ano, což je také důvod, proč LUSH na čínském trhu své produkty neprodává. Každopádně my se snažíme tento zákon v Číně změnit. Ocenili jsme vědce z Číny, kteří se snaží ve své zemi zastavit nutnost testování na zvířatech. A musím s radostí říct, že názor na testování se i v Asii pomalu mění k lepšímu.

Když tedy existují způsoby, kterými lze jednotlivé látky nebo jejich kombinace otestovat alternativně, a které dokonce mají přesnější výsledky, proč laboratoře testování na zvířatech dávno neukončily?
Někdy je to kvůli tomu, že o jiných možnostech testování jednoduše nevědí. Někdy nemají vědce, kteří byli v nových testovacích postupech proškoleni. Takže je neovládají. Na některé druhy chemických látek ještě neexistují odpovídající metody alternativního testování. Takže je to složité. Většinou je tím důvodem kombinace několika různých faktorů.

Je to pro laboratoře finančně náročnější? Musí koupit nové stroje, naučit své vědce nové postupy…
Ve skutečnosti je alternativní testování mnohem levnější než testování na zvířatech. To je samo o sobě finančně dost nákladné. Takže společnosti jsou ve skutečnosti nakloněny alternativnímu testování, protože jim může pomoci výrazně ušetřit.

Dokážete si představit, že jednoho dne už LUSH Prize nebude potřeba? Že testování na zvířatech skončí?
Rozhodně. Když jsme s LUSH Prize začínali, říkali jsme si, že by se náš cíl mohl podařit zhruba za takových dvacet let. Teď máme za sebou let sedm a zlepšení je vidět na první pohled. Takže možná byly naše odhady dokonce pesimistické. Samozřejmě všechno záleží na technickém a vědeckém pokroku, který je ale strašně rychlý. Takže si dnes troufám odhadnout, že třeba za takových osm let by mohlo být testování na zvířatech definitivně minulostí.

Autor: Brigita Zemen
Video se připravuje ...