Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kosmetická firma dala deset milionů korun vědcům: Ukončete testování na zvířatech, prosí

22. listopadu 2018 | 16:00

Testování na zvířatech je skutečnost, která se u široké veřejnosti setkává s negativními ohlasy. Vadí i těm, kteří nepatří mezi vegany nebo vegetariány, protože utrpení zvířat zde nejde popřít. Spousta lidí ale pokusy na zvířatech bere jako nutné zlo, které nelze nahradit. Jenomže právě to je omyl! Alternativní metody testování látek fungují a jsou mnohem přesnější než testování na zvířatech.

Přání, aby testování na zvířatech skončilo jednou provždy, je vlastní britské kosmetické firmě LUSH, která je známá mimo jiné tím, že žádný z jejích kosmetických produktů není na zvířatech testovaný.

Navíc všechny suroviny, které při výrobě kosmetiky používají, jsou fair trade, tedy vybírány pod přísným dohledem, aby měl spotřebitel jistotu, že jejich získávání nemá negativní vliv na přírodu, planetu ani na lidi. Celkově je jejich přístup velmi ekologický. Spoustu jejich výrobků si můžete například zakoupit bez obalů a většina jich je také samokonzervační a veganská.

Právě zde se v roce 2012 zrodil nápad ocenit vědce, mladé výzkumníky, ale také lidi pracující v oblasti vzdělávání, PR nebo lobby, kteří se výrazným způsobem zasloužili o to, aby metody testování na zvířatech byly nahrazeny metodami alternativními. Pod hlavičkou LUSH Prize tak letos v listopadu proběhl už osmý ročník, ve kterém firma rozdala prostředky na výzkum v celkové hodnotě 330 tisíc liber, což je asi 10 milionů českých korun.

Oko mrkající na čipu

Každoroční předávání LUSH Prize se letos poprvé místo britského Londýna konalo v německém Berlíně, který je rájem veganů a lidí, kterým není lhostejný osud planety ani jejích obyvatel. A kdo vyhrál?

V kategorii Věda zvítězila "technologie mrkajícího oka" korejsko-amerického profesora Dana Dongeun Huh z BIOLines Research Group z Pensylvánské univerzity, která by měla být schopna nahradit běžně využívané králíky při testování dráždivosti očí. "Oko na čipu“ složené z lidských buněk má slzné kanálky i víčko, které mrká v reakci na cizí těleso stejně, jako by mrkl člověk – nebo zvíře. Právě tato technologie jasně ukazuje, jak by mohla vypadat technologie, která kompletně nahradí využití zvířat ve vědě.

V kategoriích Lobby a Veřejné povědomí vyhrály Brazilská síť pro humánní vzdělávání za schopnost přesvědčit brazilskou vládu o zákazu používání krutých pokusů na zvířatech během výuky a White Coast Waste Project, který slaví velké úspěch v boji proti testování na zvířatech v USA.

Mimo jiné bylo oceněno také mnoho mladých vědců z celého světa, aby tak byla podpořena příští generace, v jejichž výzkumech jsou experimenty na zvířatech naprosto nemyslitelné. Jedním z nich je například Nikolas Gaio z Nizozemska odměněný za svou práci na nahrazování zvířat křemíkovými čipy.

 

 

Autor: Brigita Zemen