Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zákoník práce se v Čechách nedodržuje, řada lidí jen přežívá, říká dokumentaristka Rychlíková

Video se připravuje ...
Ukázky z Hranic práce, snímku režisérky Apoleny Rychlíkové, který vyhrál jihlavskou soutěžní sekci Česká radost.
VIDEO: MFDF Jihlava
15. listopadu 2017 | 11:28

Dokument Hranice práce dokumentaristky Apoleny Rychlíkové ukazuje děsivá data. Zhruba dvacet procent populace bere hodinovou mzdu ne vyšší než 83 korun a práce je pro lidi způsobem, jak jen přežít.

Nedodržování pravidel, platy na hranici životního minima, až 17hodinové směny. Sonda do životů nejhůře placených zaměstnanců podle dokumentaristky a publicistky Apoleny Rychlíkové ukázala, že hranice práce v Česku prakticky neexistují.

Platy v nekvalifikovaných profesích prý často nestačí ani na základní životní potřeby, lidé pracují do úmoru a společnost tento problém vytěsňuje. Extrémně nízké mzdy znamenají život v permanentním strachu.

Hledání nového zaměstnání nebo bydliště komplikuje prostý fakt, že lidé si nemůžou ani na měsíc dovolit finanční výpadek. Kombinace těchto faktorů pak vyústí i v nechuť něco změnit a přijít k volebním urnám.

Proč se politikům nedaří pozvednout téma nízkých platů? Jak se sebevědomím lidí hýbe blížící se robotizace? A proč bychom se měli začít zamýšlet nad změnou osmihodinové pracovní doby? Podívejte se na rozhovor.

Všechna interview Pavla Štrunce můžete vidět ZDE >>>

Podívejte se na videoukázku z filmu Apoleny Rychlíkové Hranice práce:

Video se připravuje ...
Ukázky z Hranic práce, snímku režisérky Apoleny Rychlíkové, který vyhrál jihlavskou soutěžní sekci Česká radost. • VIDEO: MFDF Jihlava

Autor: Pavel Štrunc, info.cz
Video se připravuje ...