Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Irena ze seriálu První republika: Ve skutečnosti všichni vypadáme hůř

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ
5. září 2018 | 06:00

Katarína Šafaříková (31) je novou posilou v seriálu První republika, který tento pátek odstartuje třetí řadu. Nastoupila do role Ireny místo Anny Fialové (23) – a ta podoba je neskutečná! Jaké to je nastoupit do rozjetého rychlíku natáčení, a ještě do “cizí kůže”?

Jste novou posilou ve třetí sérii seriálu První republika. Jak se vám nastupovalo do projektu, který už tak dlouho běží?
Obecně říkám, že jsem byla vyděšená, ale byla to spíš taková směsice pocitů, jako jsou stres, zodpovědnost, a dostavilo se trochu i fyzické vyčerpání. Nastupovala jsem s malinkatou dušičkou, ale když jsem poznala, že štáb, který na seriálu pracuje, je neuvěřitelně vstřícný, a že se mi tím pádem skvěle pracuje, mohla jsem se uvolnit.

Vaše pozice byla ztížena i tím, že jste nastupovala do role, kterou před vámi hrála jiná herečka. Jak jste se s tím vypořádala?
Sledovala jsem druhou řadu seriálu jako divák a Anička Fialová v ní byla opravdu dobrá, takže jsem měla pocit zodpovědnosti, abych jí to nezkazila.



Jaké bylo vklouznout do První republiky i po stránce kostýmní a toho všeho kolem? Stát se tou ženou každým coulem?
To je na těch dobových natáčeních nejkrásnější, protože tam všichni vypadáme lépe než ve skutečnosti a opravdu si to užíváme. Na každý kostým je tým lidí. Každý předmět, který vezmeme do ruky, architektura, nádherné dobové interiéry – pro nás je zážitek jenom sledovat prostředí, ve kterém můžeme pracovat.

Berete si i do všedního života nějaké tipy, třeba ohledně líčení nebo oblékání? Přece jen – ono se všechno, hlavně v módě, vrací...
Nikdy nebudu mít to štěstí, abych každé ráno doma měla maskéra, pokládané vlny bych nikdy sama nezvládla, ale vlastním například široké kalhoty.

Jste narozena na Slovensku. Jak jste bojovala s češtinou? Už jste ji uměla předtím?
"Bojuji" je absolutně přesný výraz. Válčím s ní, zdá se, že teď už snad trošku vyhrávám, ale nebylo tomu vždycky tak.



Můžete maličko poodhalit, co Irenu v další sérii čeká?
Nebudu samozřejmě prozrazovat úplně všechno. Víme o Ireně, že se vdala, není tedy Valentová, ale Von Lippi. Také víme, že manželství nebylo úplně z lásky, ale spíš z rozumu. Irena zachránila po finanční stránce rodinu Valentových, a z manželství z rozumu tak vyplývají různé nekomfortní situace, které se budou muset vyřešit.

Už jste si po natáčení stihla dát nějakou dovolenou?
Chtěla bych se někam vypravit, nemám moc ráda velké teplo, takže pokud se rozhodnu pro moře, tak ne někam, kde bude osmatřicet stupňů. Já si třeba ráda lehnu jen tak na zahradě s knížkou a užívám si odpočinku.

Video se připravuje ...