Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Celebrity píší pohádky: Jakou vymysleli Karel Heřmánek nebo Lukáš Pavlásek?

Video se připravuje ...
25. prosince 2016 | 06:00

Několik celebrit se zapojilo do krásného projektu Věnované pohádky. Mezi celebritami byli třeba jeden z pěti dětí Karla Heřmánka Josef, Lukáš Hejlík s dcerou nebo vtipálek Lukáš Pavlásek. Protože kniha je určena pro výzkum rakoviny, připojil se do projektu i zakladatel dětské onkologie v České republice profesor Josef Koutecký.

Každý autor pojal svou pohádku trošku jinak, a tím pádem vznikla nádherná sbírka. Některé jsou poetické, jiné vtipné. „Udělal jsem takovou kompilaci všech pohádek, protože si myslím, že všechny pohádky už byly napsány. Tahle obří mega pohádka je dobrá, protože když to budou rodiče číst svým dětem, tak ty, které pohádky neznají, budou je mít všechny v jedné, a ty, které je znají, budou moct vykřikovat, ze které pohádky je která postava,“ vysvětlil nám svůj koncept Lukáš Pavlásek.

Josef Heřmánek měl zcela jiný přístup. „Moje pohádka se odehrává ve zvláštním městě, kde se lidé vyjadřují přesně opačně, než zamýšlejí. Na to se navazují různé problémy. Host v tomto městě neznalý místních poměrů naráží na různé překážky, zamiluje se tam do jedné dívky, ale nedaří se mu ji získat,“ popsal nám děj své pohádky Josef.

Video se připravuje ...
Nádherné ilustrace jí zařídily cestu do Prahy a tu si zamilovala • VIDEO: Tereza Kovářová/BPŽ

Profesor Koutecký se přiznal, že ač ho medicína vždy nutila být racionálním, je od hlavy až k patě romantik. O tom se můžete přesvědčit v jeho pohádce. Všechny skvosty jsou doplněny barevnými ilustracemi. Jejich autorkou je jihoafrická umělkyně Carolyn Gad.

 

Video se připravuje ...