Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Václav Vydra: Je krásné lehnout si na louku a poslouchat koně, jak chroupou

17. října 2015 | 06:00

Herec a koňák Václav Vydra se letos zúčastnil charitativního projektu společnosti Tichý svět. Společně s dalšími dvanácti známými osobnostmi nafotil kalendář, jehož výtěžek z prodeje pomůže neslyšícím. Každý z protagonistů si měl vybrat své tiché místo. Pro Václava to bylo samozřejmě u koní. 

Máte rád ticho, dělá vám dobře?

Ticho dělá dobře v kontrastu s hlukem, protože vždycky to musí být nějakým způsobem vyvážené. Pokud není hluk a je jen ticho, tak nás začne otravovat.

Někdo ticho rád vyplňuje hudbou, vy ne?

V autě si relativní ticho rád vyplním hudbou nebo mluvenou kulisou, ale doma ne a u koní už vůbec ne. Tam naopak jsme rádi, že to ticho narušují jen zvuky koní.

A když posloucháte hudbu v autě, zpíváte si u toho?

Většinou ne, někdy opravdu výjimečně si brouknu. Ale ono je krásné, když jste se stádečkem koní někde na louce a lehnete si a slyšíte jen to chroupání. Utrhávají trávu a chroupou ji... To se to nese. Takové krásné, zvláštní ticho, v kterém je něco slyšet, mám rád.

Video se připravuje ...
Václav Vydra se prohání na motorizované koloběžce. • VIDEO: Jan Jedlička, hudba: Yellow

Kdyby vám někdo na focení kalendáře před nosem "vyfouknul" koně, našel byste ještě jiné tiché místo, kde se cítíte dobře?

Určitě by se nějaké místo našlo. Takových míst je víc, stačí si dojít někam na procházku a najdete jich spoustu.

Vždycky jste tíhnul k přírodě, nebo to přišlo až s věkem?

Přestože jsem žil velice dlouho v Praze, tak jsem k přírodě vždycky tíhnul. Teď už nějakou dobu žijeme na venkově a já tam z Prahy vždycky rád ujíždím. Praha je pro mě dobrá na práci a na různá zařizování, ale pak pryč odtud.

Zmínil jste se o tom, že se vám počet koní, o které se staráte, neustále zvětšuje, a tím také přibývá práce. Dovedete si představit, že byste se vzdal herectví a pracoval jen s koňmi?

Nedovedu si představit, že bych to udělal, ale dovedu si představit, že by to mohlo fungovat. Samozřejmě že stát se může cokoliv, ale netoužím po tom.

Video se připravuje ...
Vydra s Bouškovou budou hostit v přírodě. • VIDEO: TV Prima

Takže vášeň herecká je stejně velká jako ta koňská?

Určitě, je to práce, která mě baví, naplňuje mě a těší, ale také živí.

Máte teď něco nového před sebou?

Naštěstí je pořád něco, v neděli začíná nový seriál na Barrandově, začínám zkoušet novou zájezdovou hru, v lednu začínám zkoušet na Vinohradech, něco možná ještě přijde.

Takže toho máte docela dost! Jak to děláte, když potřebujete úplně vypnout, jak od koní, tak od hraní?

To se v podstatě nedá realizovat.

Video se připravuje ...