Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Milada Karasová: Dříve se na modelky hledělo jako na lehké děvy, dneska se jich muži bojí

...
27. června 2015 | 06:00

Nikdy nebyla typicky krásnou holčičkou, přesto se stala úspěšnou modelkou a posléze i majitelkou první profesionální modelingové agentury v Čechách. Pro svět modelingu objevila třeba Terezu Maxovou, Danielu Peštovou nebo Evu Herzigovou.

Dvacet let se držela v téhle branži na špici, pak agenturu prodala a s energií sobě vlastní se pustila do další, neméně úspěšné etapy svého života. Dvě dekády vztahu završila svatbou, ke které nádavkem dostala šlechtický titul. Přihlásila se na univerzitu třetího věku, stepuje, naučila svého muže létat letadlem, připravuje přehlídku s modelkami ze
 70. a 80. let a své vnučce ve volných chvílích uděluje důležité životní rady. Třeba jak se leze na strom.

Proč tolik dívek sní o tom, že se stanou modelkou?

Láká je pozlátko modelingu. Vidí hezké fotky a videa, ale nevědí, kolik práce se za tím skrývá. Sama jsem tuhle touhu nikdy neměla, dcera Denisa taky ne, ale vnučce Matyldě by se to líbilo. Je jí devět let a už vidím, že má modeling v sobě.

Podpoříte Matyldu, nebo ji budete od téhle práce spíš zrazovat?

Moc bych jí to přála. Za dvacet let v agentuře jsem zažila spousty krásných chvil – když dívky prorazily v zahraničí a dařilo se jim.

Jakou radou byste ji vybavila?

Musí umět jazyky. Už teď má dobře našlápnuto, protože její tatínek je Ital ze Sardinie. Další nezbytností je šikovný manažer nebo dobrá agentura. Hlavně ale musí být sama sebou a věřit si. Nejhorší je, když děvčata vyjedou do zahraničí, kde je silná konkurence, a vzájemně se napadají. Pak se holky bez zdravého sebevědomí utápějí v mindrácích. Špatné jsou i představy, že se vše dá vydobýt „lehkou ženskou cestou“.

Otevřela vám krása někdy dveře?

Určitě. Podnikala jsem v době, kdy ve vrcholových pozicích byli téměř jen muži a já to s nimi měla vždycky pohodové. Na druhou stranu, když jsem byla modelka, tak jsem nechtěla přiznávat své zaměstnání, protože modelka se rovnalo lehká děva. Dnešní holky už tohle nemusí řešit, ale zase si hůř hledají partnery. Většina chlapů si myslí, že hezká holka je bude stát spoustu peněz, bude hloupá a nebude jim věrná. Musím říct, že opak je pravdou. I krásné holky hledají jen obyčejné štěstí.

Video se připravuje ...
Milada Karasová: S výběrem modelek jsme na štíru • VIDEO: Adam Balažovič

Jaká jsou měřítka krásy v modelingu? Občas mám dojem, že se úplně neprotínají s obecnou představou.

Pokud mají mít děvčata, ale i kluci šanci se uplatnit v zahraničí, kritéria jsou jasná: dobře posazené oči, lícní kosti, hezká smyslná pusa, samozřejmě souměrné tělo, určitá výška a harmonický celek. Na jednotlivostech nezáleží, křivé zuby nebo víc centimetrů přes zadeček – to všechno se dá upravit. Krása s velkým K pro mě bylo poprvé spatřit třeba modelku Jarušku Rytychovou, která je výrazný typ. Nebo Terezka Maxová mi tvrdila, že nemůže být modelkou, protože jí fotograf Jadran Šetlík řekl, že má velký nos. Tenkrát jsem jí vysvětlila, že to přece nehraje roli, záleží na úhlu pohledu.

Celý rozhovor s Miladou Karasovou najdete v novém vydání časopisu OK! Magazine, které je k mání v trafikách.

...
Autor: Petr Jandera, OK! Magazín

Video se připravuje ...