Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na nákupy vánočních dárků s rozmyslem

Co, komu a za kolik letos nakoupím?
13. prosince 2009 | 06:17

Lámeme si s tím hlavu každý rok. Co, komu a za kolik letos nakoupíme? Svou roli ve výběru vánočních dárků hraje nejen nápad a kreativita, ale hlavně obsah naší peněženky.

Pravá nákupní horečka sice ještě nevypukla, ale já už dávno přemýšlím nad tím, za jaké dárky peníze utratím a napadají mě samé praktické věci. A nejsem v tom sama. Letošním Vánocům bude vládnout šetrnost a praktičnost. Podle průzkumů společnosti Unilever díky hospodářské krizi a finanční nejistotě nakoupíme sice zhruba pro stejný počet osob jako loni, ale průměrná útrata za dárky jednoho člena domácnosti poklesne z loňských 3667 na 3106 korun. Navíc si nákupy mnohem více promyslíme předem a koupíme hlavně praktické věci. Víc než množství dárků pro nás bude letos důležitá jejich kvalita. Snížit výdaje za Vánoce se pokusí až šest z deseti dotázaných respondentů. Jediné, na čem se nechystáme šetřit, je jídlo.

Vánoční soutěž
Autor: Blesk.cz

Co najdeme pod stromečkem
Podle internetových obchodníků kupujeme k Vánocům často elektroniku, drobné domácí spotřebiče (fény, žehličky na vlasy, holící strojky), ale také parfémy. Převažují dárky od jednoho do dvou tisíc korun. „Hitem letošních vánoc jsou LCD televizory a fotorámečky," říká Petr Šebek ze serveru Obchodní-dům.cz. To potvrzuje i Milan Růžička z Elektro Worldu, podle kterého si nadělujeme rodinné dárky právě v podobě televizí nebo notebooků. Ale kromě elektroniky si pod stromečkem nejčastěji rozbalíme knihu, kosmetický balíček, oblečení a vybavení pro domácnost.

 

Autor: vin