Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové recepty na cukroví plné oříšků a mandlí

Lískooříškové keksy a Mandlové pásky
4. prosince 2008 | 08:17

Tohoto jedinečného křupavého cukroví byste měla preventivně připravit jednu dávku do zásoby. Jakmile totiž naplníte všechny krabice, zakrátko budou zase prázdné...

Mandlové preclíky

Doba přípravy: 60 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 11 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

75 g másla
1 balíček vanilkového cukru
140 g cukru krystal
1 vejce
2 žloutky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
2 kapky mandlové esence
200 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
1 lžičku prášku do pečiva

Postup:
Z másla, vanilkového cukru a 100 g krystalového cukru vyšlehejte světlý krém. Přidejte vejce, 1 žloutek, citronovou kůru, mandlovou esenci a vařečkou vmíchejte mouku s práškem do pečiva a mandlemi. Vzniklé těsto rozdělte na polovinu, vytvarujte 2 válečky a dejte na 2 hodiny do lednice. Válečky nakrájejte na kousky dlouhé 1,5 cm, dlaní z nich vyválejte válečky o průměru tužky a vytvarujte preclíky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete směsí se žloutku a jedné lžičky vody. Potřené preclíky posypte zbývajícím cukrem a upečte v troubě předehřáté na 180°C asi 11 minut.

Autor: ISIFA

Ořechové kostky

Doba přípravy: 60 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat (na 50 kusů):

125 g změklého másla
100 g cukru krystal
1 lžičku mleté vanilky
1 lžičku strouhané citronové kůry
1 vejce
200 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
1 lžičku prášku do pečiva
100 g borůvkové marmelády
1 lžičku mleté skořice
čokoládovou polevu a marcipán na ozdobu

Postup:
Máslo, cukr, vanilku a citronovu kůru vymíchejte do pěny. Přidejte vejce, mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a skořici. Vzniklé těsto dejte na 30 minut do lednice. Vychladlé těsto rozválejte na velikost plechu a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Marmeládu zahřejte, potřete jí těsto a pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180°C. Upečené těsto ještě horké překrojte a položte na sebe. Rozkrájejte ho na kostky, potřete je rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobte marcipánovými stromečky, které si vykrojíte z rozváleného marcipánu.

Lískooříškové keksy

Doba přípravy: 60 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 8 minut

Budete potřebovat (na 80 kusů):

300 g mletých lískových oříšků
200 g mletých mandlí
50 g kandované pomerančové kůry
30 g citronátu
300 g cukru krystal
3 bílky
3 lžíce rumu
5 lžic moučkového cukru

Postup:
Oříšky, mandle, kandovanou pomerančovou kůru, citronát, krystalový cukr, bílky a 2 lžíce rumu vymíchejte na hladké těsto. Zabalte je do fólie a na 2 hodiny uložte do lednice. Vychladlé těsto rozválejte nejlépe mezi dvěma vrstvami potravinářské folie, pokrájejte na čtverce a položte na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 200 °C pečte 6 až 8 minut. Moučkový cukr smíchejte s 2 lžícemi rumu, směsí naplňte mikroténový sáček, odstřihněte roh a na vychladlé keksy nakreslete mřížku. Nechte ztuhnout.

Autor: ISIFA

Mandlové pásky

Doba přípravy: 60 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

120 g cukru krystal
30g kandované pomerančové kůry
250 g mletých mandlí
5 lžiček hladké mouky
2 bílky
110 g cukru moučka
1 a půl lžičky prášku do pečiva
50 g maizeny
mandle v karamelu na ozdobu

Postup:
Krystalový cukr rozpusťte ve 4 lžících vody, 2 minuty povařte a nechte vychladnout. Pomerančovou kůru nasekejte na velmi malé kousky, smíchejte s mandlemi, přidejte do vychladlé cukrové vody a na 2 hodiny dejte do lednice. Bílky a 2 lžičky (10 g) moučkového cukru vyšlehejte dotuha, přidejte prášek do pečiva a zapracujte do vychladlé směsi. Maizenu a 100 g moučkového cukru promíchejte a část nasypte rovnoměrně na pracovní desku. Těsto na desce vyválejte na pás dlouhý 6 cm a silný 2 cm. Pás těsta nakrájejte na pásky široké 1 cm, položte je na plech vyložený pečicím papírem, posypte zbývající směsí z maizeny a moučkového cukru a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 110 °C. Po upečení můžete pásky ještě ozdobit mandlemi v karamelu.

Autor: vl, rz