Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 2°C

Báječné nové cukroví

25. listopadu 2008 | 11:44

Vánoční pečení by neměla být otravná každoroční povinnost, ale milá zábava. Inspirujte se, pusťte si koledy, zapalujte si františky a bez obav se pusťte do práce.

Kávová zrna

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 10 minut

Kávová zrna
Autor: Dušan Křístek

Budete potřebovat (asi na 30 kusů):

na těsto:
300 g hladké mouky
240 g másla
120 g mletých vlašských ořechů
120 g cukru moučka cukru

na kávovou hmotu:
250 g cukru moučky
100 g másla
1 žloutek
60 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
50 ml čokolády na vaření
50 ml uvařené silné kávy
džem podle chuti

Postup:
Do proseté mouky přidejte mleté ořechy, cukr, změklé máslo a vypracujte těsto, které nechejte v lednici asi 30 minut odpočinout. Na kávovou hmotu dejte do mísy máslo, cukr, žloutek, ořechy, kakao, rum a zalijte trochou silné kávy. Vypracujte tužší, dobře tvarovatelnou hmotu (pokud je řídká, zahustěte ji ještě ořechy nebo rozdrobenými piškoty). Na pomoučeném válu vyválejte těsto na tenkou placku a kulatou formičkou vykrajujte malá kolečka. Dejte je na plech a pečte při teplotě 180°C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a kolečka potřete džemem. Z kávové hmoty rukama vytvarujte zrna. Tupou hranou příborového nože do každého zrna vytlačte rýhu. Zrna namočte do poloviny v rozpuštěné a rozehřáté čokoládě. Potom zrna položte na připravená kolečka a nechejte ztuhnout.

Koláčky "Paulette"

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut

Koláčky 'Paulette'
Autor: Dušan Křístek

Budete potřebovat (asi na 40 kusů):

na těsto:
150 g sádla
250 g polohrubé mouky
100 g cukru moučky
2 žloutky
půl sáčku prášku do pečiva
mléko dle potřeby

na pěnu:
120 g opražených mletých lískových oříšků
120 g cukru moučky
kůru z poloviny citronu
2 vejce
2 lžíce strouhanky

Postup:
Z mouky, sádla, moučkového cukru, žloutků a prášku do pečiva vypracujte vláčné těsto. Podle potřeby zapracujte mléko tak, aby se těsto dalo dobře vyválet. Na pěnu vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte citronovu kůru, ořechy a strouhanku. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a na každé kolečko dejte hromádku pěny. Paulette pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova.

Pudinkové sušenky

Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 12 minut

Pudinkové sušenky
Autor: Dušan Křístek

Budete potřebovat (asi na 60 kusů):

300 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
150 g másla
5 balíčků pudingů (příchuť dle vlastního výběru)
půl sáčku prášku do pečiva
2 vejce

Postup:
Z mouky,cukru, másla, pudinkového prášku, prášku do pečiva a vajec vypracujte hladké těsto, které dejte alespoň na hodinu do lednice. Podle chuti můžete těsto vymíchat nejprve bez pudinku, potom ho rozdělte na dvě nebo tři části a do každé přidejte pudinkový prášek s jinou příchutí. Vychladlé těsto po částech vkládejte do masového mlýnku, na který jste připevnila ozdobný nástavec na cukroví a vytlačujte. Vzniklé kousky zformujte do tvaru esíčka nebo rohlíčku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení posypte moučkovým cukrem nebo postříkejte čokoládovou polevou.

Punčové košíčky

Doba přípravy: 50minut
Doba pečení: 15 minut

Punčové košíčky
Autor: Dušan Křístek

Budete potřebovat (asi na 50 kusů):

na těsto:
750 g hladké mouky
250 g cukru moučky
500 g rostlinného tuku na pečení
4 žloutky
citronovou kůru

na punčovou náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
200 g cukru moučky
1 balíček piškotů
100 ml rumu
2 lžíce rybízové marmelády
1 vanilkový cukr
šťávu z půlky citronu
1 lžíci teplé vody
čokoládovou polevu, lentilky nebo cukrové perličky na ozdobu

Postup:
Mouku vymíchejte s cukrem, tukem, žloutky a citronovou kůrou na hladké těsto. Alespoň na 30 minut dejte do lednice a potom naplňte formičky na košíčky. V troubě předehřáté na 180°C košíčky upečte. Vyklopte z formiček, nechejte vychladnout a potřete marmeládou. Mleté ořechy smíchejte s rozdrobenými piškoty, přidejte moučkový a vanilkový cukr, rum, marmeládu, šťávu z citronu i vodu. Ze směsi vymíchejte hladkou náplň. Vychladlé košíčky naplňte punčovou náplní, polijte čokoládovou polevou a ozdobte cukrovými perličkami nebo lentilkami.

Autor: lue, vz, lap