Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 35 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

12. dubna 2024 | 05:00

Porevoluční soutěž krásy Miss České republiky, která navázala na Miss Československo pořádanou v letech 1967 až 1970, se stala zejména ve svých počátcích divácky oblíbenou show, jež neměla obdoby. Od svého vzniku, od roku 1989, dob kralování prezidenta soutěže Miloslava Zapletala, uplynulo neuvěřitelných 35 let! Při této příležitosti se sešli královny krásy pospolu s tehdejším zakladatelem a společně tak zavzpomínali na zlatou éru soutěže. I my se vrátíme zpět v čase a připomeneme si, jak se za tu dobu slavné krásky změnily.

Show, která neměla obdoby

První ročníky soutěže Miss České republiky dosahovaly svého maxima. Nabídla totiž zbrusu novou zábavu, která předtím neměla obdobu. Náročné to bylo nejen pro půvabné soutěžící, ale i pro samotného zakladatele Miloslava Zapletala, který zanedlouho oslaví své 82. narozeniny.

„Ten první ročník (1989, pozn. red.) byl nejnáročnější. Budovali jsme to na zelené louce, dělali jsme něco, co tu ještě nikdo nepořádal v tomto rozměru, takže to bylo tím nejtěžším,“ svěřil se v minulosti tehdejší ředitel zpravodajskému portálu iDNES.cz.

Historické prvenství

Vítězkou historického prvenství této soutěže se stala Ivana Christová, jež se zcela odlišovala od ostatních dívek i standardů krásy 90. let. Publikum by totiž raději vidělo blondýnku s natupírovanými vlasy a výraznými líčením, zatímco Ivana překvapila svými dlouhými vlasy sčesanými dohladka, které jí zvýraznily symetrickou pohlednou tvář.

Pro iDNES.cz se v minulosti svěřila s tím, že ji velmi těší, že tento koncept odstartovala, a že mohla být jeho součástí. Sebevědomí jí dodal, ale i nesouhlas diváků: „Miss mi dodala především odvahu vzhledem k tomu, že publikum s výrokem poroty nesouhlasilo a dalo to najevo hlasitým pískáním. Zabolelo mě to, ale na druhou stranu mi to dalo mnoho sil. Vnitřně mě to nastartovalo,“ dodala známá kráska.

Vítězka z roku 1989 se věnuje v poslední době podnikání v kosmetice, velkou radost jí však dělá její dospělá dcera Daniela, kterou má s francouzsko-vietnamským režisérem a hercem. Do vínku dostala od obou rodičů neskonalý půvab i exotický vzhled. V únoru roku 2021 se stala maminkou a přivedla na svět dceru Zoju.

Ivana se svojí krásnou dcerou dokonce dorazila na společné setkání po letech, na kterém se zcela vyjímaly. Bývalá Miss oblékla černé šaty v midi délce s krajkou lemovanou výstřih, dcera Daniela oproti ní vsadila na pastelový look. Byl opřený o kalhotový kostýmek, který doplnila hnědou kabelkou luxusního brandu Louis Vuitton a tělovými sandálky na podpatku.

Odklon od Česka i modelingu  

V kostýmku zářila na hony daleko i Renáta Gorecká, vítězka z roku 1990. Tehdy zaujala tmavými hustými zvlněnými kadeřemi a soutěžila pod číslem 11. Historicky druhou Miss byste však v současné době stěží poznali. Prošla totiž vlasovou proměnou.

Soutěž ji však ovlivnila především v jejím osobním životě. Vzhledem k vítězství začala hodně cestovat, rozhodla se i pro studium na vysoké škole. V České republice ale nezůstala. Několik let žila ve Švýcarsku, nyní žije s rodinou v Polsku, a z modelingu, ve kterém dlouho nesetrvala, se vrhla do neznámých vod podnikání. Jak se nechala slyšet pro Blesk.cz, má nyní firmu, několik nemovitostí a dva hotelové komplexy, čímž si splnila svůj dávný sen.

Na nedávný rozhovor s Renátou se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík

Z Miss starostkou

Event si nenechala ujít ani influencerka a modelka Agáta Hanychová, která se umístila na třetím místě a získala tak titul II. vicemiss v roce 2005. Tehdy však zvítězila Lucie Králová, provdaná Šlégrová. Na druhém místě se pak umístila Petra Macháčková, titul Sympatie a Silueta pak získala Daniela Bouší Frantzová

Nechyběla ani jedna z nejoblíbenějších Miss, Monika Žídková, provdaná Brzesková, jež získala titul hned dvakrát. V roce 1995 v soutěži Miss České republiky a poté na Miss Europe. I přes tak velké úspěchy se nakonec modelingu nevěnovala dále a vystudovala v Ostravě obor učitelství pro nižší stupeň. Nyní žije spokojeným rodinným životem, ze kterého má neméně půvabnou dceru Nikol. Ve městě Kravaře v okrese Opava byla dokonce úřadující starostkou.

Na to, jak se změnily známé krásky, se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová