Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Móda bez limitu: Tina Turner svým stylem bořila věkové hranice

25. května 2023 | 12:15

Svět přišel o hudební legendu, vzor, královnu rokenrolu. V 83 letech odešla do hudebního nebe Tina Turner, podlehla vleklé nemoci. Loučíme se tak nejen s jejím nezaměnitelným, tolik ikonickým hlasem, který nám bude v uších stále znít, ale i s jejím ohromujícím stylem, na který vzpomínky jen tak nevyhasnou. Kdo ji vynesl na módní vrchol a čím byl její styl tolik charakteristický?

O úmrtí pěvecké ikony informoval její mluvčí Bernard Doherty. Potvrdil, že zemřela ve svém domě v Küsnachtu nedaleko švýcarského Curychu. V prohlášení na jejím instagramovém profilu pak mimo jiné zní: „Dnes se loučíme s drahou přítelkyní, která nám zanechala své největší dílo: hudbu.“ Avšak zanechala za sebou i neotřelý, tolik energický a jiskřivý styl, který na pódiu přímo hypnotizoval a dotvářel její charakter. Jak se její styl proměnil v průběhu bohaté kariéry?

Jak se měnila móda za posledních 100 let? Na to se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Glamour magazine

Značná zdrženlivost 60. let

Za dob jejích hudebních počátků s jejím tehdejším násilným manželem Ikem Turnerem, se kterým tvořila duo Ike & Tina Turner, ji definoval značně zdrženlivý styl, leč byl velmi elegantní. Často svými looky ladila s manželem, a tvořili tak zdánlivě symbiózní pár. Šedesátá léta byla ve znamení modelů sestávajících z nadčasových siluet. Šlo o topy s mírným kulatým výstřihem a širokými ramínky spolu s elegantními kalhotami, o šaty v totožném střihu v lady délce či sofistikované kalhotové kostýmky.

Ukotvení jiskřivého stylu

V další dekádě pak rychle přešla z umírněného stylu k siluetám odhalujícím kůži a její nohy bohyně. Díky partnerství s módním a kostýmním návrhářem Bobem Mackiem si vydobyla pozici královny minišatů, což ji katapultovalo do módních výšin. Designér stojící za spoluprací s hvězdami jako Cher, Marilyn Monroe, Barbra Streisand a dalšími se postaral hned o několik nejikoničtějších módních momentů.

Řeč je především o „okřídleném“ modelu z roku 1977 opřeném o plisovaná lamé křídla a naked šaty doplněné o třásně. Totožný rok připoutala na sebe jako magnet zraky všech při vystoupení v Las Vegas. Oblékla si provokativní korzetové body s průstřihy dekorované blyštivým štrasem, korálky, mašlí, ale především růžovým srdcem v rozkroku. A tak vznikla láska, láska tohoto módního a hudebního spojenectví. Nelze opomenout ani ohnivý a zároveň opeřený look v oslnivých tónech oranžové.

Bez limitu

Legenda jde však hlavně příkladem všem tím, že móda nemá limity. Na prahu svých sedmdesátých narozenin při posledním koncertním turné nesoucím název 50th Anniversary Tour (jenž měl značit 50 let po prvním profesionálním vystoupení) totiž oblékala jeden odvážný kousek za druhým. Od červených blyštivých minišatů přes kožené korzetové overaly s metalickým odleskem až po cyklistické flitrované šortky s blůzkou.

Originální módní kousky za výhodné ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na její energický módní odkaz plný třásní, kožených modelů, denimu, minišatů, velkých opasků, ale především ikonických vlasů se podívejte do naší fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová