Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rocková babička Tina Turner: Dnes nás opustila jedna z největších hudebních legend

24. května 2023 | 20:00

Právě dnes nás opustila rocková babička Tina Turner, jak se jí dlouho přezdívalo. Svět ztratil opět jednu z obrovských legend a hudebních vzorů. Posledních téměř třicet let žila ve Švýcarsku po boku manžela, který je o šestnáct let mladší. 

„Tina Turner, královna rock'n´rollu, dnes pokojně zemřela ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku," vydal dnes prohlášení její tiskový mluvčí. Pro blízké přátele a rodinu bude uspořádán soukromý pohřební obřad.

Slavná americká zpěvačka se narodila jako Anna v roce 1939 jako nechtěné dítě. Už od malička bylo jasné, že tahle holka má talent přímo od Boha. Zpívala v kostele a její hlas dojímal všechny, kteří ji slyšeli. Když skončila v roce 1957 školu, živila se jako pomocná zdravotní sestra.

Po večerech zpívala v nočních klubech, tam potkala osudového muže – skladatele a zpěváka Ika Turnera. Bylo jí sedmnáct a Ike ji okouzlil. Nabídl jí práci, a to odstartovalo její kariéru. Její hlas byl vzhledem k jejímu věku neuvěřitelný a zralý. Z Anny se stala Tina.

VIDEO: Podívejte se na nezapomenutelnou Tinu Turner:

Video se připravuje ...
Tina Turner slaví 80. narozeniny • VIDEO: Facebook.com

Už v osmnácti porodila první dítě

V roce 1958 porodila svého prvního syna. Měla ho se saxofonistou Raymondem Hillem, který hrál ve skupině Ika Turnera. O dva roky později už ale měla poměr s Ikem, jemu poté porodila syna. On byl ale stále ženatý a s manželkou vychovával dvě děti. Jakmile se jeho žena dozvěděla o dítěti, které porodila Tina, rozvedla se s ním. Jejich dvě děti ale zůstaly u Ika, a tak se Tina najednou starala o čtyři děti.

Rocková dvojice Tina a Ike fungovala skvěle, v šedesátých a sedmdesátých letech nahráli spoustu hitů, v roce 1972 získali společně Grammy za skladbu Proud Mary. V soukromém životě to ale byla jedna velká tragédie. Už v den svatby ji přinutil jít do bordelu a dívat se na sexuální show.

Manžel ji fyzicky týral

Později Tina ve své autobiografii prozradila, že po celou dobu manželství ji Ike fyzicky týral. Už v roce 1968 se pokusila o sebevraždu, spolykala prášky na spaní. S manželem to vydržela nakonec až do roku 1976, kdy se odvážila podat žádost o rozvod. Mezitím jí Ike ještě zlomil nos a ona musela na plastiku.

V kariéře se Tině ale dařilo i bez Ika. Vyhrála ještě tři ceny Grammy a stala se nejúspěšnější rockovou zpěvačkou všech dob. Po celém světě prodala více než sto milionů alb a v roce 1991 ji uvedli do rockové síně slávy. Napsala autobiografii, podle které byl natočen v roce 1993 film, jehož hlavní herečtí představitelé získali nominaci na Oscara.

Ve svých třiasedmdesáti letech se objevila na titulce časopisu Vogue, a stala se tak nejstarší celebritou na obálce tohoto časopisu v historii. Před ní to dokázala jen Meryl Streep, které bylo dvaašedesát!

V posledních letech prodělala mrtvici a bojovala s rakovinou střev. Přestaly jí pracovat ledviny, protože odmítala užívat léky na vysoký krevní tlak. Tehdy už měla po svém boku o šestnáct let mladšího manžela Erwina Bacha. Tina tenkrát uvažovala o asistované sebevraždě, protože s dialýzou žít nechtěla. Nakonec ji zachránil právě její manžel – daroval jí ledvinu. „Od té chvíle jsme si ještě bližší,“ řekla zpěvačka.

 

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

Autor: aši, Gabriela Röhrichová