Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jarní bundy a kabátky: Které střihy se zavděčí všem postavám?

26. března 2024 | 05:00

Přechod z těžkých kabátů a buclatých bund na lehké jarní svrchníky je tolik odlehčující pocit! Na tento stav bez tíže, jako by nám z ramen spadlo těžké břemeno, se těší bezesporu valná většina z nás. Které modely ale budou kralovat letošní jarní sezoně a budou se přít o pozornost? Nápověda zní: nadčasové, ikonické, bez ohledu na věk i postavu!

Vzhledem k prodlužujícím se dnům a občasným příjemným teplotním záchvěvům se nemůžeme dočkat, až nás budou hřát na těle i duši první jarní paprsky. Do těchto radostných dní vás doprovodí lehké svrchníky, které vás ještě více rozradostní. Hlavní tahouny zbrusu nové sezony totiž důvěrně znáte a lichotit budou opravdu všem. O kterých bundách a kabátcích tu vedeme řeč?

Tip na video: Jak nosit jarní hvězdu mezi obuví? Tohle jsou stylistické triky s teniskami podle stylistky: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Materiály hodné ikon i královské rodiny

Strukturované tkaniny, tolik elegantní reliéfy, jež proslavila především francouzská módní návrhářka Coco Chanel, si vás letos omotají kolem prstu. Tvídový i buklé materiál totiž vytvoří z každého saka neobyčejnou záležitost, hodnou královského dvora. Tímto tvrzením nejsme daleko od pravdy, jelikož si tyto strukturované svrchníky s nopkami oblíbila zejména princezna Kate.

Pokud zvolíte jeho cropped délku, pod kterou bude ladně vykukovat minimalistický top zastrkaný do kalhot, džínů či sukně s vysokým pasem, prokáže službu drobným malým postavám i dámám s výraznými křivkami. Tento styling s důrazem na ženský pas totiž vyrovná bilanční nesoulad. Zkrácené sako v pastelové barvě a se sofistikovanými zlatými knoflíky ozvláštní veškeré minimalistické základy šatníku.

Prodloužené sako

Sako se už dávno nepojí s nudou kancelářské šedi. Naopak, udává módní vzorec současné doby, jež vytvoří z každého looku nablýskaný vzhled bez námahy. Milujeme ho za jeho všestrannost, snadnou kombinovatelnost i střih, který nepodléhá věku ani fyzickým proporcím. Pokud tak ještě tento svrchník nevlastníte, je na čase to změnit. Protože jednořadé či dvouřadé sako s výraznými klopami a prodlouženou siluetou každou sezonu upevňuje svou pozici mezi jarními stálicemi.

Cool bomber

Z původně letecké bundy se zrodila módní ikona, která se těší zejména druhou sezonu nebývalé oblibě. A není divu, v nynější iteraci vypadá totiž neuvěřitelně trendy! Pakliže chcete do tváře dodat mladistvější vzhled, zvolte model ve světlých tónech s knoflíky v totožné barvě. Slušet tak bude přirozeně zralým dámám. Lichotit budou samozřejmě i ostatním ženám, obzvláště dámy menšího vzrůstu i výraznějších křivek velmi potěší. Modely s krátkou délkou do pasu v kombinaci s volnými palazzo kalhoty či midi sukní áčkového nebo pouzdrového střihu totiž protáhnou siluetu a tedy opticky zeštíhlí postavu.   

Nesmrtelný evergreen i luxusní kůže

Nebojte, neochudíme vás ani o trenčkot. Základní kousek, který si znamenitě počíná, co se módní stránky týče, už od 60. let 20. století, kdy ho vynesla Audrey Hepburn v kultovním filmu Snídaně u Tiffanyho. Stal se charakteristickým prvkem i dalších filmových hrdinů, především detektivů. Nemůžeme opomenout inspektora Clouseaua, věhlasného Sherlocka Holmese nebo šerifa Teddyho s parťákem Chuckem v psychologickém thrilleru Prokletý ostrov. Ztvárnil ho Leonardo DiCaprio. Je tak nepostradatelným oděvem nejen pro dámy, ale i pro pány. A milujeme ho doteď: dlouhý kabát s dominantním páskem, hlubokými kapsami, ohrnovacím límcem a praktickými nárameníky, které mohou posloužit k přichycení baretu či rukavic.

Letos však tento slušivý kabátek pro všechny typy postav přichází přece jen s lehkou inovací stylu. Tedy v cropped délce, která bude slušet ženám s větší velikostí. Opojný dojem luxusu pak trenčkotu propůjčí kůže, která bude dalším hlasitým materiálem sezony.

Kůže se nepochybně představí i na ikonických křivácích, které budou letos dominovat s opravdu výrazným límcem, objemnou až balonovou siluetou a leckdy přídavnými pásky na rukávech. 

Trendy kabáty a bundy pro nadcházející sezonu pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Ty nejlepší jarní modely naleznete v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová