Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Milované i nenáviděné baleríny: Ve kterých budete trpět a kdo by je neměl nosit?

Video se připravuje ...
Jak nosit balerínky?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
23. března 2024 | 05:00

Ačkoliv baleríny zpodobňují nadčasovou obuv a patří mezi hlavní svatou trojici spolu s teniskami a mokasíny, které jsou pro mnohé jarní sázkou na jistotu, ne všechny z nás by tento fakt stvrdily svým podpisem. Pro někoho totiž nejsou zcela jasným symbolem pohodlí, kdy vyzouvání i absence podpatku přispívají k jistému nekomfortu nošení. Pokud jste ale nad nimi definitivně hůl nezlomily a stále hledáte jisté alternativy, stylistka Lenka Zelenohorská a majitelka butiku Indivine má pro vás řešení!

Z divadelního prostředí do ulic

O slávu balerínek se zasloužila Francouzka Rose Reppeto už v roce 1947. Nemohla se totiž dívat na zkrvavené nohy svého syna Rolanda, který byl tanečníkem v proslulé Opeře Garnier. Taneční boty mu prošila, obrátila je naruby a z kožené stélky udělala podrážku. Dostalo se mu tak pohodlí a nestěžoval si na neustálou bolest nohou. Po prvním vyrobeném páru ale vzrostla poptávka od tanečníků, a tak Rose prodala své bistro na Montmartru a začala se věnovat pouze výrobě taneční obuvi.

Jak zmínila i osobní stylistka Lenka Zelenohorská, to, že se baleríny dostaly z divadelního prostředí do ulic, vděčíme především hereckým i módním ikonám stylu s Audrey Hepburn v popředí. Ta je s oblibou nosila k pouzdrovým i áčkovým sukním, zejména pak k cigaretovým kalhotám v délce končící nad kotníky.

Módní souhra

Tento styling se promítl i do současnosti a kvituje ho i stylistka: „Vždycky musí být vidět kotník, pakliže je model velice subtilní. Ideální tak budou džíny a kalhoty končící právě nad kotníky, vyniknout ale třeba i pospolu s úzkými šaty.“

Pokud však ve vašem šatníku dominují široké elegantní palazzo kalhoty či wide-leg jeans, klasickou oblou špičku vyměňte na ostrou, se kterou vytvoří módní symbiózu.

Klasický model jako výhra i prohra

Baleríny ve své klasické podobě, tedy plochá obuv s oblou špičkou nelichotí všem postavám. Siluetu totiž absolutně zkracuje. Jak se nechala slyšet stylistka Lenka Zelenohorská, vyvarovat by se jim měly ženy malého vzrůstu i dámy se silnějšími lýtky. Naopak službu opětovně prokážou modely s ostrou špičkou a lehce zvýšeným blokovým podpatkem, které postavu opticky prodlouží.

Úskalím mohou být i pro majitelky velmi úzkých chodidel, kterým se tato jarní obuv vyzouvá, což je případ i stylistky Lenky. V tomto případě doporučuje letošní trend, který hraje prim už druhou sezonu – tedy modely s přídavnými pásky či gumičkami přes nárt.

Ve kterých modelech bude vaše noha trpět, a které další obdoby balerín jsou aktuálně na módním výsluní? To a více se dozvíte ve videu v úvodu článku!

Sportovní i elegantní baleríny za výhodné ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová