Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

17. srpna 2023 | 06:00

Každá z vás to jistě zažila. Menstruace se vám dostavila zrovna na parný víkend, který byste nejraději strávila na sluníčku u vody. V tom horším případě vám vyšla na vaši dovolenou snů... A ačkoliv při svých dnech nejsilnější menstruace nemáme na jakékoliv radovánky ani pomyšlení, po pár dnech se nechceme omezovat, a propadnout tak smutku na souši, zatímco se ostatní bezstarostně koupají. Bohudík pokrok nastal i ve světě menstruačních prostředků, a máme tak možnost další pomůcky – tou jsou menstruační plavky. Přesně tak, čtete správně! Že by tak konečně spojení koupání a menstruace nebylo tabu?

V ideálním světě by něco takového bylo absolutní normou, která by nás jakkoliv nevyvedla z míry... I přes citelný pokrok v otevírání palčivých témat je menstruace versus koupání stále poněkud tabu. A nevnímáme to jen my v redakci. Potvrdila nám to i Ilona Bittnerová, majitelka značky menstruačních pomůcek Modibodi a Maluna, a dále dodala: „Mezi ženami stále kolují různé mýty o koupání během menstruace a z toho důvodu se některé ženy nekoupou a řada z nich o tomto tématu ani nechce mluvit. Protože kdyby žena přiznala, že se během menstruace ráda koupe, mohla by být ostatními ženami právě s těmi mýty nepříjemně konfrontována.“

Vyvstává tak otázka, jaké jsou ty nejčastější obavy. Především mýtus o tom, že je plavání v době menstruace nehygienické či že bychom při svých dnech mohly ve vodě zanechat krvavou stopu. Ovšem nic není neomylné. Při volbě vhodné pomůcky v závislosti na síle menstruace je tato obava téměř neopodstatněná. Není ale divu, že vzhledem k těmto omylným domněnkám, které pořád visí ve vzduchu, se menstruační plavky zdají být jako sci-fi. My vás dnes provedeme našimi osobními zkušenostmi a dokážeme vám, že menstruace, obzvláště pak v létě, nemusí být strašákem. Protože i my jsme k této pomůcce byly zpočátku nedůvěřivé... A o to více jsme rády, že v nás zvítězila čirá ženská zvědavost!

A zajisté jste i vy neskutečně zvědavá, protože menstruační plavky v nás přirozeně vyvolávají nespočet otázek. Především ty nejčastější: A opravdu se s nimi mohu při menstruaci koupat? A na jakém principu to celé funguje? Nebojte, nám už osobní zkušenost nechybí, a tak v našich recenzích na menstruační plavky Modibodi ukojíte svou zvědavost! Jdeme na to!

Žaneta Podlahová, redaktorka

Menstruační plavky? A to opravdu nikdo ve vodě nepozná, že menstruuju? A vážně se s nimi můžu koupat? A jak to vlastně funguje? A… Zaplavily nedůvěřivé otázky mou mysl. A vlastně tak nějak dvojnásobně, jelikož jsem byla nepolíbená, i co se menstruačních kalhotek týče. Takže pěkně od začátku.

Nejprve je však nutno podotknout, že plavky jsou určeny pro slabší průběh menstruace, rozhodně nejsou připraveny na nápor jejích silných počátečních dní. Já jsem ale střelec a podrobila jsem plavky druhému dni své menstruace. Abyste měla srovnání – první dva dny silně krvácím a třetí den o tom pak už leckdy téměř nevím. A jelikož byla tehdy krásná slunečná neděle a mě sužoval druhý den, řekla jsem si, že není čas se omezovat a jde se testovat!

Přestože jsem si načetla, že plavky disponují v klínu třemi ochrannými vrstvami, tedy prodyšnou rychleschnoucí síťovinou, která zabraňuje zápachu i množení bakterií, dále pak absorbující vrstvou, která pojme přibližně 10 ml tekutiny (pro představu objem srovnatelný se dvěma tampony), a následně vnější vrstvou ze speciálního nepropustného materiálu, se ve mně po cestě na biotop pořád praly obavy. Protože potom, co se mi plavky dostaly do rukou, bych je totiž na první pohled nerozeznala od těch nemenstruačních. Tlustou výstelku tak nečekejte, ale slabou 1mm vrstvu!

Už po cestě jsem pociťovala nepříjemné výtoky a po téměř dvou hodinách, co jsem je měla na sobě, jsem se konečně odhodlala vstoupit do vody. A to, že byla studená, nebyl ten pravý důvod otálení, to vám dlouze vysvětlovat nemusím. „Jsou to menstruační plavky, tak jim věř!“ Tradoval mi tehdy přítel, na což jsem ho prudce konfrontovala, že promluvil odborník na menstruaci. Protože přece jen přirozeně nemohl pochopit, že onen den jsem to měla poněkud silnější. No a voila, ponor do vody, a tedy následný tlak a přirozená fyzika zafungovaly! Žádná krvavá stopa se nekonala. Ovšem po vynoření a následném uvelebení se na osušce jsem se necítila komfortně a plavky jsem si šla převléknout a opláchnout pod tekoucí vodou. Vzhledem k tomu, že se jednalo o opravdu silnější menstruaci, na kterou nejsou plavky určeny, dostala se krev trošku i mimo vymezenou vnitřní „vložku“. Ovšem to jsem opravdu zjistila až po následném převlečení, pohledem zvnější nebylo nic poznat, z čehož jsem byla absolutně ohromena!

Plavky jsem nechala chvíli proschnout na dece a po necelé hodině jsem je opět navlékla. Tento proces převlékání se nemusí jevit všem jako komfortní a jistě vás přepadne stud jít si opláchnout plavky do veřejné umývárny, kdy musíte „vyhmátnout“ okamžik bez nespočtu přihlížejících žen. Kdybych ale plavky oblékla při třetím dni slabé menstruace, dost možná bych to vůbec nemusela podstupovat a užila bych si delší pobyt na sluníčku! Rozhodně plavky hodnotím opravdu kladně. A já se tak po čas svých dní konečně nemusím schovávat doma.

Kristýna Juřicová, video editorka a správce sociálních sítí

"Menstruační plavky, to existuje?!" říkám své kolegyni. A ono ejhle, existuje! Na testování jsem si vybrala netradiční střih, který doma mezi obyčejnými střihy plavek nemám. Jde o vysoký pas, trošku prořídlejší boky a lambádovou podprsenku s malým prostřihem mezi prsy. Plavky jsou na dotek moc příjemné, materiál mě moc mile překvapil. Zároveň mě překvapily kalhotky, místo, kde je sací materiál, který má udržet periodu. Není nijak tlustý, naopak – nepoznáte v podstatě rozdíl mezi normálními plavkami a těmito.

Na detailní vzhled plavek testovaných Kristýnou se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
Menstruační plavky Modi Bodi • VIDEO: Videohub

Plavky jsem s sebou vzala hned při první příležitosti do bazénku, který máme na zahradě. Pro představu – má menstruace je první tři dny opravdu silná a postupně pomalu slábne. Vzala jsem si je na sebe hned třetí den, abych otestovala, jak vydrží. Po ponoření do vody jsem cítila, jak se plavky hezky na mém těle uzamkly, a trochu jsem i cítila, že se lehce nafoukly. Nicméně voda zůstala čistá, proto pokud si říkáte, jestli náhodou krev nepustí do vody, tak nepustí! Plavky všechno hezky udrží! Potom co jsem opustila bazén, jsem se šla slunit na sluníčko a vydržela jsem tam v plavkách dobré tři hodiny. Vždycky jsem se po několika minutách kontrolovala, stále jsem si nebyla plně jistá, zda to opravdu vydrží. 

Plavky přece jen vydržely a musím říct, že to bylo moc milé překvapení. Nicméně po třech hodinách to bylo opravdu na hraně, kdybych ještě chviličku ležela, zřejmě by se stala malá nehoda. Určitě je doporučuji ženám, které mají spíše slabší menstruaci nebo mají možnost si plavky kdykoliv soukromě přeprat a znovu použít. 

Eva Tajanovská, SEO editorka

Doposud jsem nevyzkoušela ani menstruační kalhotky, takže když jsem se dozvěděla, že mám možnost testovat menstruační plavky, byla jsem k nim trochu nedůvěřivá. Udělala jsem proto nejdřív domácí test, ačkoliv to může vyznívat úsměvně!

V druhý den menstruace jsem si v nich hodinu a půl zacvičila (protože bez sportu nedám ani ránu) a pak si lehla do vany. A uspěly na jedničku, takže příště už jsem si je bez obav vzala na vodu k jezeru. Vedle funkčnosti je super, jak vypadají, a to, že mají oboustrannou, lehce vycpanou podprsenku, která skvěle sedí. Její střih je pro moje menší prsa ideální. Pokud jde o spodní díl, jsem zvyklá mít u plavek o něco méně látky, u těch menstruačních ale z logiky věci vyplývá, že to jinak nejde. Celkově je chválím, i když by mohly trochu rychleji schnout, a už se těším, jak si je vezmu k moři!

Plavky při silné menstruaci tak raději spárujte s kalíškem, tamponem nebo menstruační houbičkou. Ten nejlepší výběr plavek naleznete ve fotogalerii. 

Autor: Žaneta Podlahová