Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podzimní hvězda mezi obuví! S mary janes zabodujete každý den

1. září 2023 | 06:00

Jsou sladké, roztomilé, zároveň ryze ženské se závanem elegance staré školy. Boty mary janes si získaly svou popularitu už před třemi lety, na podzim však udeří s výraznějším zdobením v podobě výrazných spon, štrasu či zvířecího motivu. Heslo zní však jasně: Stylově, ale hlavně pohodlně!

Mary janes, neboli mary-jane shoes, také známé jako „panenkovské boty“, vynikají uzavřenou špičkou s převážně nízkými širšími podpatky. Hlavní dominancí a poznávacím znamením je však pásek přes nárt, mohou ale disponovat i více popruhy.

Klasické ploché mary janes původně nosily děti a byly obvykle vyrobeny z černé či lakované kůže. Za doprovodu subtilního pásku připevněného knoflíkem či přezkou se vyznačovaly zaoblenou špičkou. Tradičně se nosily s punčochami, dívky k nim oblékaly halenku a sukni. Trend, který se překlenul i do současnosti. Tyto panenskovské boty jsou totiž v nynějším stylingu často doplněné o vyšší ponožky, čímž dodává na estetice školní uniformy. 

Tip na video: 4 největší chyby při nošení kabelek. Neděláte je také? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Co jste možná nevěděla...

#1 Patronkou červených mary janes se bezpochyby stala Velma Dinkley, členka party Scooby-Do. Ta k nim oblékala skládanou červenou sukni, žluté nadkolenky spolu s rolákovým svetrem odpovídající barvy. Byly její neodmyslitelnou součástí stejně jako výrazné brýle.

#2 Jsou oblíbenou součástí asijského „lolita stylu“. Tyto „mary janes pumps“ se vyznačují vysokými podpatky s občasnou zvýšenou platformou a dvěma popruhy přes nárt – jedním horizontálním, druhým vertikálním.

#3 Do záře reflektorů se dostaly i díky módním filmovým ikonám, jako jsou Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě či Blair Waldorf z Gossip Girl (v překladu Superdrbna).

Jak je nosit?

Jejich okouzlující styl a všestrannost zapadnou do vašich každodenních looků. Ty špičaté s vyšším blokovým podpatkem a jedním páskem zvolte k midi sukni či šatům. Naopak mary janes bez podpatku nebo disponující jeho nízkou variantou doplňte boyfriend džínami spolu s bílou košilí. Styl evokující francouzský nekonečný šarm. Pokud již tak volíte jinak minimalistický casual styl, nebojte se výraznějších detailů na botách – od perliček, výrazných sponek přes knoflíky na páscích až po netypické podpatky.

Trendy boty za skvělé ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Podívejte se na ten nejlepší výběr mary janes!

Autor: Žaneta Podlahová