Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak kombinovat boty a punčocháče? Vyhněte se faux pas a nakupte konečně správně!

12. února 2020 | 06:00

V dnešní době, kdy se módní trendy mění jako dubnové počasí, není dáno tolik limitů a s oblečením můžete v podstatě libovolně experimentovat. Pokud ale chcete vypadat upraveně a elegantně, měla byste znát základní pravidla, obzvlášť co se týká punčocháčů. Možná se budete divit, ale špatný výběr punčocháčů vám může pokazit jinak dokonalý outfit. Jaké si tedy vybrat?

Punčocháče nejsou jen praktickým kouskem šatníku, díky kterému v zimě nezmrznete, ale také dotvářejí celý váš look. Myslet musíte na to, jaký je váš styl, pro jakou příležitost se oblékáte a zda pro vás hraje roli venkovní počasí. Tělové punčocháče se samy o sobě považují za velký módní prohřešek. Existují ještě situace, kdy se bez nich neobejdete? Na tuto otázku nám odpověděl odborník na etiketu a oblékání Daniel Šmíd.

Tělové silonky a jak na ně

„Již dávno není bezpodmínečně nutné, aby měla žena na sobě punčochy vždy. Otázkou tedy není, kam nosit tělové punčochy, ale k čemu. Punčochy v tělové barvě vytvářejí z nohou nositelek téměř beztvaré objekty. Křivky dámských nohou zmizí pod vrstvou nylonu. Pokud si žena chce obléci punčochy, vždy bude lepší volba černá barva, která způsobí kouřový efekt. Ten zvýrazní křivky nohou tím, že je vystínuje. Světlé punčochy lze legitimně a vkusně nosit pouze k „nude“ barvám lodiček. Skvělou variantou je make-up na nohy, tedy tzv. punčochy ve spreji. Zmatní povrch nohy, sjednotí případné nerovnoměrnosti v barvě a zakryje případné iritace kůže nebo viditelné žilky.“ 

Jak tedy na ně? Pamatujte na to, že tělové punčocháče by měly mít stejnou barvu jako vaše pokožka, nikdy se nesnažte s nimi vytvořit efekt opálení. Také by neměly být lesklé ani třpytivé. Měly by zkrátka působit co nejpřirozeněji. Na jejich kombinaci se zimním oblečením rovnou zapomeňte. Snažte se držet jednoduchého pravidla. Pokud máte tmavý svršek a tmavé boty, chce to i tmavé punčocháče.

4 pravidla, jak si vybrat punčocháče

Ideální je držet se čtyř jednoduchých pravidel. První zní: Pokud chcete své nohy zúžit, noste tmavé punčocháče. Skvěle vypadá, když se jejich barva shoduje s botami. Není to však pravidlo.

Druhé se týká barevných punčocháčů. Barvy v celém outfitu by se měly doplňovat, nikdy však tak, že si ke žlutým šatům obléknete žluté punčocháče. Snažte se vnímat barvy jinak. Laďte studené barvy se studenými a teplé s teplými. Pamatujte také, že barevné punčocháče se hodí jen pro neformální příležitosti.

Třetí je o síle punčoch. Silné punčocháče se hodí k teplému oblečení. Obecně – čím je oblečení lehčí, tím víc ubírejte i na síle punčoch. Pamatujte také na to, že silné punčocháče se nehodí do společnosti nebo ke kostýmku.

Čtvrté pravidlo bude platit pro milovnice vzorovaných punčocháčů. Ty kombinujte s monotónními šaty. Vyhněte se vzorům, které přeřezávají nohy horizontálně na dvě části. Tak si je totiž opticky zkrátíte... A tip na závěr? Punčocháče s puntíky vypadají dobře na všech postavách, pokud jsou puntíky drobné.

Otevřené boty a punčocháče

A jak je to u otevřených bot? I do nich můžete nosit punčocháče, pozor ale na to, že by neměly být příliš slabé ani příliš silné a rozhodně by neměly mít zesílenou špičku ani švy na špičkách. A ještě poslední pravidlo. Nikdy přes punčochy nenoste ponožky, to lze pouze tehdy, pokud se chcete zahřát a ve vyšších botách stejně nebudou vidět.

Našly jsme pro vás několik kvalitních kousků. Podívejte se na možnosti, kde punčocháče pořídit:

Autor: Markéta Luštincová