Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zimní Dyzajn market bude poprvé mezinárodní!

  • Video se připravuje ...
    29. listopadu 2016 | 06:00

    Zimní Dyzajn market čeká tentokrát hned několik poprvé. Poprvé se bude konat o dvou prosincových víkendech. A poprvé na náměstí Václava Havla, jak byla nedávno pojmenována piazzetta Národního divadla. “Již několikátý rok se nám na Vánoce hlásí tolik šikovných tvůrců, umělců i designérů, že počet přihlášených výrazně převyšuje kapacitu místa konání. Proto jsme volili letos termíny dva. I přesto zůstává akce výběrová,” dodává Terezie Tunková, zakladatelka Dyzajn marketu. Představeno bude téměř 300 tvůrců celkem z 5 evropských zemí: Česka, Slovenska, Německa, Anglie a Maďarska.

  • "Dyzajnéři" z ciziny


    Video se připravuje ...
    Český design: Šperky na tělo, které vám budou závidět • VIDEO: Adam Balažovič

    Z Maďarska na Dyzajn market poprvé zavítá značka Schalleszter se svými batohy a ilustracemi, z Německa značka Kerbholz s hodinkami a brýlemi. Značka Louie přijde s krásnými smaltovanými hrníčky s nejlepšími souslovími, která znáte i neznáte, a firma Vonai s přírodní kosmetikou ze Slovenska. Poprvé se zúčastní i značka Joli Joli z Anglie. Nejvíce tvůrců je však z Čech a Moravy. Na každé akci je zhruba polovina stálých účastníků, kteří vozí vždy nejnovější kousky své tvorby. Čtvrtina účastnících se designérů je občasných a čtvrtina zcela nových. Těšit se můžete na originální tvorbu v různých cenových relacích, takže si dárky na Dyzajn marketu vybere úplně každý. Přidaná hodnota je ta, že jde téměř vždy o originální kusy, a to ručně vyráběné, navíc při jejich koupi přijde zákazník často do kontaktu přímo s tvůrcem daného produktu.

  • Nováčci


    Video se připravuje ...
    Český design: Magdalena zahájila boj proti igelitovým sáčkům • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

    Poprvé se Dyzajn marketu zúčastní značka Bored Mama, což je projekt “jedné znuděné mámy”, která navrhuje a v malých sériích vyrábí doplňky do bytu od lampiček po zrcadla. Dalším nováčkem jsou designové batohy We Are Able. “Jsem nadšený, že s každou edicí přibývají tvůrci věcí pro muže. Dyzajn market tentokrát obohatí kvalitní košile. Podařilo se nám totiž oslovit značku Peter James Proud, českého výrobce košil nejen na míru," doplňuje jeden z pořadatelů Martin Winter.

  • Hvězdy mezi stálicemi


    Video se připravuje ...
    Český design: Dřevěná dobrodružství pro děti • VIDEO: Adam Balažovič

    “Ze stálic si ceníme pravidelné účasti návrhářky Black Mountain, protože její místo je kolikrát ještě předtím, než akce začne, v obležení tolika fanynek, že vystavené kousky nejsou ani vidět. A to je radost sledovat!” doplňuje koordinátorka akce Olga Velíšková. Další zajímavé stálice, jejichž vývoj stojí za "každodyzajnové" sledování, jsou návrhářky Oneday, které je možné po účasti na Designbloku opět potkat na Dyzajn marketu… O Vánocích se již pravidelně účastní také nejvíce značek pracujících s porcelánem. Pozornost si zaslouží třeba Studio Malíská, které během roku představilo několik novinek v čele s kolekcí šperků Paměť krajiny a kobaltovým nádobím.

  • Vánoce


    Video se připravuje ...
    Český design: Veganské obojky pro vašeho pejska • VIDEO: Adam Balažovič

    A kdo chce mít "dyzajnový" i stromeček, určitě může zavítat ke značkám Nalejto, Magaela nebo Malé ilustrace. Tyto značky totiž tvoří kromě jiného i vánoční ozdoby, jmenovky na dárky nebo přáníčka. “A pokud máte všechny dárky již zařízeny nebo třeba Vánoce bojkotujete, přijďte na svařák, takhle dobrý jinde nenajdete!” pyšní se baristka Karolína Michálková ze stánku ILoveEspresso. Pokud chcete vašim dětem dopřát, aby si vytvořily nějaký ten dáreček přímo na Dyzajn marketu, stavte se u vyhřívaného stánku značky Pipasik. Tam s vámi napíšou i neobyčejný dopis Ježíškovi či vyrobí vlastnoručně potištěný balicí papír.

    A je-li vám to všechno málo nebo se chcete na chvíli ohřát, stavte se v design shopu Dyzajnoff kousek od náměstí Václava Havla, naproti jeho knihovně v Ostrovní 20. Otevřeno bude celý prosinec denně od 11.00 do 20.00 hodin a najdete zde dalších 100 "dyzajnových" značek i dárkové poukázky, pokud raději necháváte výběr na obdarovaném.

    Vstup zdarma, z Ostrovní ulice bez bariér, dog friendly.
    Nejvíce informací naleznete na Facebooku

     

Diskuse ke článku
.