Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ekologická móda: Jak vypadá batoh z jedenácti pet lahví?

Video se připravuje ...
Ekologická móda: Batoh z jedenácti pet lahví
VIDEO: Adam Balažovič
18. září 2016 | 06:00

Studenti UMPRUM pod vedením designera Michala Froňka byli osloveni značkou Fresh Lables, aby s ní spolupracovali na představení nového, ekologického batohu slavné švédské značky. Tomáš Rachunek nakonec zabodoval svou instalací z pet lahví, což je stejný materiál, ze kterého jsou batůžky vyrobeny. 

Po generace milovaný, po desetiletí používaný Kånken si získal srdce svých majitelů po celém světě, aniž by se cokoli změnilo na jeho designu. Je odolný a jeho vzhled se ukázal být nadčasovým. Když přišel nápad vytvořit ten nejvíce udržitelný batoh všech dob, bylo však zapotřebí zvolit jiný přístup. Bylo by možné udělat batoh z jedenácti recyklovaných PET lahví?

Video se připravuje ...
Česká móda: Olé made of stars je styl a sladí vás i s vaším mrňousem • VIDEO: Adam Balažovič

Re-Kånken je na rozdíl od svého předchůdce tvořen výhradně z recyklovaných materiálů, aby jeho ekologická stopa byla ještě nižší než předtím. Negativním vlivem na přírodu se v poslední době zabývá stále více firem. Z pet lahví z recyklačních center vzniká polyesterové vlákno, jež se barví velmi šetrnou technikou Spin Dry, kdy se barvivo přidává do procesu během stáčení polyesterových vláken do příze, čímž je ušetřeno velké množství vody i energie.

Video se připravuje ...
Česká móda: Vyrazte ven v indiánské čelence, odvaha se vyplatí! • VIDEO: Adam Balažovič

V prostorách Veletržního paláce tak vznikla instalace, kde se propojila móda, ekologie i umění. „Já jsem celou instalaci navrhnul, ale spolužáci mi pomáhali s propojením instalace v prostoru,“ vysvětlil student UMPRUM Tomáš Rachunek, který v podstatě zavalil Veletržní palác pytli s pet lahvemi. Co znamenají? „Mělo by to představovat naddimenzovaný recyklační proces. Je to syrová ukázka toho, z čeho je batoh vyroben. Na nic si nehraje je to plastový odpad, kterého se všude válí velká spousta a tenhle batoh je řešením a možností kudy se vydat, abychom se vyvarovali zavalení odpadem.“