Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Zlato, stříbro a drahokamy: Jaké šperky sluší vašemu tónu pleti, odstínu vlasů a barvě očí nejvíce?

  • Šperky podle tónu pleti
    20. července 2021 | 06:00

    Téměř každá žena má oblíbenou barvu a oblíbený materiál šperků – některé z nás nosí výhradně zlato, jiné nedají dopustit na stříbro. Vybrat slušivý šperk je ale často opravdovým úkolem, hlavně pokud chcete, aby podtrhl a zvýraznil vaše přednosti. V takovém případě je nejlepší variantou vybírat podle svého specifického tónu pleti, barvy vlasů či očí.

    Ač se může zdát, že vybrat ten pravý šperk je dost náročnou disciplínou i bez zohledňování tónů pleti či vlasů, opak je pravdou. Když do svého výběru předem zapojíte kritéria, která by měl šperk pro váš barevný typ splňovat, výběr zúžíte, a navíc se můžete stoprocentně spolehnout, že díky těmto pravidlům rozhodně „nešlápnete vedle“. Pokud totiž nezvolíte šperk podle tónu pleti, může se stát, že s nevhodným doplňkem bude vaše kůže vypadat žlutě nebo nezdravě, zkrátka tak, jak by si to žádná z nás nepřála.

    Video se připravuje ...
    Nebojte se barev po čtyřicítce! Expertka prozradila, která vás omladí!

  • Výběr podle tónu pleti

    Nejspolehlivějším vodítkem k výběru šperků je vzít do hry pleťové podtóny. Dělí se do tří kategorií – studený, teplý a neutrální. Ke každému z nich se přitom hodí jiná barva nebo kombinace šperků.

    Studený tón pleti

    Jeho charakteristika je poměrně výrazná, takže snadno určíte, jestli jde v tomto případě o vás. Pokud se rychle spálíte nebo se obecně špatně opalujete, máte výrazně prosvítající modré nebo nafialovělé žíly a vaše pokožka je celkově světlá, spíše se sklony ke zrůžovění či zarudnutí, máte nejspíše studený typ pleti. K tomu patří také přirozeně blond, černé nebo výrazně hnědé vlasy a oči ve spektru od světle modré po tmavě hnědou.

    Ke studeným typům se nejvíce hodí stejně chladné kovy – stříbro, platina, bílé a růžové zlato. Co se týká drahokamů a dalších ozdob, s tímto typem kůže vyhledávejte bílé perly nebo jasně zbarvené drahokamy, mezi které patří například safíry, granáty, rubíny, akvamaríny, topazy a ametysty.

    Teplý tón pleti

    Tento druh pleti se vyznačuje přesně opačnou charakteristikou než typ studený. Jestli jsou vaše žíly spíše nažloutlé či olivové, rychle a dobře se opalujete, vaše pokožka má nádech zlatavý, hnědý či nažloutlý, oči máte zelené, modré nebo oříškové a vaše vlasy jsou v odstínu medové blond, zrzavé či hnědé s červenými záblesky, zcela určitě patříte do kategorie teplých tónů.

    Pro tento typ pleti se nejvíce hodí stejně teple zbarvené šperky – z klasického žlutého či růžového zlata. Z drahokamů by ženy s teplými odstíny pleti měly vsadit na výrazné odstíny hnědé, žluté, červené, oranžové nebo tyrkysové. Takovými barvami se pyšní například jantar, olivín, tyrkys nebo korály.

    Neutrální tón pleti

    Jestli se vám zdá, že charakteristika teplého ani studeného tónu pleti na vás příliš nesedí, nebo se nacházíte někde uprostřed mezi oběma, patříte nejspíše mezi „neutrálky“. S výběrem si proto nemusíte příliš lámat hlavu – stříbro, platina i různé varianty zlata by vám měly slušet stejně. Pokud si tónem své pleti pořád nejste jistá, doporučujeme vyhledat konzultaci například ve specializovaných obchodech se šperky či dekorativní kosmetikou, kde vám „zkušené oko“ s určením vašeho typu zaručeně pomůže.

  • Výběr podle barvy vlasů

    V případě, že se jedná o náušnice či ozdoby účesu, je někdy snazší řídit se podle aktuální barvy vlasů. Ne všechny jsme totiž věrné své přirozenosti, zato však chceme, aby zvolený šperk co nejlépe korespondoval s odstínem, který jsme pro své vlasy zvolily.

    V případě, že se jedná o náušnice či ozdoby účesu, je někdy snazší řídit se podle aktuální barvy vlasů. Ne všechny jsme totiž věrné své přirozenosti, zato však chceme, aby zvolený šperk co nejlépe korespondoval s odstínem, který jsme pro své vlasy zvolily.

    Černovlásky

    U žen s havraní barvou vlasů obecně platí, že si můžou dovolit i ty nejvýraznější šperky. Zatímco na světlých typech by příliš výrazné šperky zapadly, černovlásky takové ještě o něco více zdůrazní. Vyhněte se tudíž zemitým tónům a sáhněte naopak po sytě červené, růžové, světle zelené nebo modré. Růženíny, granáty, ametysty a rubíny jsou pro vás ty nejvhodnější.

    Brunetky

    Hnědovlásky obecně nikdy nic nezkazí, když sáhnou po drahokamech ve výrazně modrých či fialových odstínech. Vhodné jsou safíry, topazy a ametysty. Z podzimních barev se pro brunetky výborně hodí jantar a rubín.

    Blondýnky

    Blond patří k barvám, s nimiž ladí opravdu veliká většina drahokamů. Někdy však vznikají opravdu dechberoucí kombinace, obzvláště pokud si blondýnky pořídí šperk s modrými safíry, akvamaríny či topazy. Tyto drahokamy totiž vytvářejí se světlými vlasy krásně kontrastní podívanou.

    Zrzky

    Ohnivá barva vlasů se hlásí spíše o drahokamy v neutrálních tónech. Ty zemité zjemní kontrast vlasů, patří mezi ně například citrín a jantar. Pro větší zvýraznění rudých kadeří se doporučují smaragd, safír nebo opál.

  • Výběr podle barvy očí

    Pokud správně zvolené náušnice či náhrdelník dokážou něco podtrhnout, je to rozhodně barva očí. Když tedy chcete přitáhnout pohledy ke svým „oknům do duše“ a nechat je vyniknout, vybírejte šperky podle následujících kritérií.

    Modré oči

    Stříbro, platina a bílé zlato – právě tyto kovy nejvíce zvýrazní modrý třpyt. Stejně tak vám k tomu dopomůžou acháty. Pokud chcete spíše vytvořit kontrast, sáhněte po červených drahokamech, jako jsou rubíny, nebo po růžových safírech.

    Zelené oči

    Nejvzácnější barva z palety lidských očí je zároveň tou nejuniverzálnější pro výběr šperků. Nezmýlíte se u stříbra, platiny ani žádného druhu zlata. Z drahokamů sáhněte po zelené, která nejvíce odpovídá té ve vašich očích – na výběr máte například ametyst, smaragd, olivín nebo turmalín. Pro výrazný kontrast zvolte rubíny.

    Hnědé oči

    Ženám s pronikavým pohledem tmavých očí sluší stříbro, platina i žluté a bílé zlato. Hnědou krásně zvýrazní zelené smaragdy nebo modré safíry, doplní ji rudé granáty, rubíny nebo teple hnědé drahokamy.

    Originální doplňky za skvělé ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Nia
Klíčová slova:  šperky, zlato, stříbro, drahokamy, tón pleti
Diskuse ke článku
.