Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Nesmrtelná teta Jiřina Bohdalová slaví 93. narozeniny. Co znamená podle numerologie trojka v jejím datu narození?

3. května 2024 | 05:00

Fenomenální herečku Jiřinu Bohdalovou netřeba blíže představovat. Jistě si ji pamatujete z mnoha filmů napříč časem. Je neuvěřitelné, kolik má tato dáma ještě energie i ve svém krásném věku 93 let. Narodila se ve znamení Býka a my se hlavně zaměříme na to, co jí bylo dáno do vínku z hlediska astrologie a numerologie. Zároveň si pojďme připomenout její nejznámější role. V jakém filmu máte „Bohdalku” nejraději?

Ve filmu hrála už jako šestiletá

Jiřina Bohdalová se narodila do rodiny truhláře. Její maminka pracovala jako služebná, ale věnovala se i ochotnickému divadlu, což budoucí slavnou herečku velmi ovlivnilo. Vystudovala dívčí gymnázium a začala učit na základní škole, ale díky matce už od dětství milovala divadlo, takže se přihlásila na filmový komparz a ve filmu si zahrála už jako šestileté dítě. Byl to němý film Pižla a Žižla na cestách z roku 1937. Další dětské role pak zvládla ve filmech Zlatý člověk (1939) a Madla zpívá Evropě (1940). Bylo jasné, že z malé Jiřinky jednou bude velká herečka.

VIDEO: Maminka chtěla, abych hrála na klavír. Neposlechla jsem jí, říká Jiřina Bohdalová

Video se připravuje ...
Maminka chtěla, abych hrála na klavír. Neposlechla jsem jí, říká Jiřina Bohdalová • VIDEO: Luboš Procházka, Daniel Kristl

Začala studovat DAMU, i když cesta byla trnitá. Dostala se na ni až napotřetí a jednou musela studium z vážných rodinných důvodů přerušit. Jedním z nich bylo, že její otec byl v roce 1954 odsouzen na 15 let za velezradu při napomáhání útěku někdejšímu ministru Ladislavu Karlu Feierabendovi k emigraci. Nakonec si odseděl 7 let a v roce 2016 obdržel in memoriam od ministerstva obrany osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Druhým důvodem bylo pak to, že Jiřina už tehdy byla vdaná a čekala svou dceru, pozdější úspěšnou herečku Simonu Stašovou. Podruhé se vdala za Radoslava Brzobohatého, ale ani tohle manželství nevydrželo a zůstalo už bezdětné.

Stala se královnou večerníčků i české komedie

Nakonec v roce 1957 DAMU ukončila, absolvovala představením Josefina a nastoupila po boku Jana Wericha v Divadla ABC, později v Městských divadlech pražských. Z politických důvodů měla čas od času problémy s tehdejším režimem, přesto dostávala skvělé role a proslavila se v mnoha profláknutých filmech a televizních pořadech. Třeba i v Televarieté s Vladimírem Dvořákem. Připomenout si můžeme její slavné role, třeba ve filmech Dáma na kolejích, Ženu ani květinou neuhodíš, Fany, Jedna kočka za druhou, v pohádce Nesmrtelná teta nebo v seriálech Chalupáři, Cirkus Humberto, F. L. Věk či Přítelkyně z domu smutku.

Nezapomenutelná byla v mnoha pohádkách a jako vynikající dabérka četných dětských pohádkových postav, třeba Rákosníčka, Křemílka a Vochomůrky v Pohádkách z mechu a kapradí, Malé čarodějnice, skřítka Racochejla, Broučků nebo Pohádek ovčí babičky z roku 1966. Někdo spočítal, že do roku 2012 bylo Jiřinu Bohdalovou slyšet ve 148 dílech různých večerníčků, což není málo.

Získala rovněž množství ocenění za svou celoživotní práci, například se stala jednoznačně královnou české filmové komedie, v anketě Král filmového úsměvu století se totiž umístila třetí, hned za Vlastou Burianem a Vladimírem Menšíkem. Také dvakrát získala Českého lva a osmkrát za sebou vyhrála televizní diváckou cenu TýTý. Oficiálně svou divadelní kariéru ukončila teprve loni, ale dále hraje ve filmech. Naposledy natáčela hlavní roli ve filmu Jiřího Stracha – Svatá, který bude mít teprve premiéru.

Jací jsou lidé narození 3. dne v měsíci?

Jiřina Bohadlová i přes svůj věk a zdravotní problémy stále srší energií a vitalitou. Když se podíváme na její datum narození, právě lidé narození 3. dne v měsíci jsou velmi vitální, aktivní, činorodí, temperamentní, kreativní a talentovaní. Mohou přímo jiskřit energií a mají vysoký potenciál, který neváhají využít. Jsou také velice upřímní a otevření, přátelští, mají řečnický talent a skvělé komunikační schopnosti, bystrou mysl, důvtip a dobrou paměť. Trojky má pak Jiřina Bohdalová v datu narození hned dvě.

Jako Býk má navíc velkou výdrž, odhodlání a houževnatost jít si za svým cílem a skvěle zvládat všechny životní překážky a výzvy. Tvrdohlavost, bezprostřednost a sílu osobnosti jí rovněž dodávají planety ve znamení Berana, hrdost a talent například Mars ve Lvu.

Co prozradí životní číslo 22?

Když sečteme všechna čísla data narození této fenomenální herečky, získáme životní číslo 22. Toto číslo mají opravdoví géniové a výjimečné osobnosti, které jsou mistry svého řemesla a mají jedinečné životní poslání. Tito lidé jsou extrémně vnímaví, mají skvěle vyvinutý šestý smysl, smysl pro řád a pořádek, jsou velmi pracovití, odhodlaní a umí naslouchat druhým. Ve všem, co dělají, nemyslí na sebe, ale jejich konání má vždy nějaký vyšší cíl a užitek pro celou společnost. Jejich cílem je předávat svou moudrost a mohou dosáhnout velké slávy, jejich život však nebude vůbec jednoduchý.

Autor: Taťána Kročková