Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Make-up bez nehod! Víme, jak zachránit vaše oblíbené kousky oblečení od nechtěných skvrn

Jak se zbavit nečistot od make-upu na vaší oblíbené blůzce?
12. března 2021 | 14:00

Stačí chvilka nepozornosti nebo neopatrnosti a naše líčení se obtiskne na oblíbené halence nebo svetru. Jak si s těmito nežádoucími skvrnami nejlépe poradit?

Krásně nalíčené se cítíme navýsost skvěle a sebevědomě. V momentě, kdy se nám ale nechtěně dostanou líčidla na oblíbenou blůzku či světlé kalhoty, je rázem po veškeré radosti. Hlavní pravidlo zní: Nepanikařte! To nám potvrdila i Ing. Michaela Křivská, chemička a vývojářka kosmetiky Cannor, a radí pravidlo tří, které je dobré mít na paměti, pokud k této nepříjemné nehodě dojde.

1. pravidlo: Nepanikařte, zachovejte chladnou hlavu a nesnažte se skvrnu jen tak setřít. Skvrnu byste tak zatlačila ještě hlouběji do vláken a nakonec by vypadala daleko hůř.

2. pravidlo: Skvrnu na svém oblíbeném kousku ošetřete co nejrychleji a následně přeperte v pračce.

3. pravidlo: Nikdy nevhazujte oblečení do sušičky, pokud není skvrna zcela pryč.

Samozřejmě nejlepší by bylo těmto nehodám předcházet úplně. Obléknout se například ještě před tím, než se namalujete, a oblečení sundat až poté, co se zase odlíčíte. Ale někdy zkrátka spěcháme a na tyhle věci nemyslíme. Proto se, pokud si oblečení nechcete nadobro zničit a chcete se nevzhledného fleku zbavit, řiďte následujícími radami!

Pudrové (ne)štěstí

Práškové skvrny nejvíce cvičí s naší trpělivostí. Pokud vám částečky pudru dopadnou na bílou halenku, vzpomeňte si na 1. pravidlo, radí Michaela Křivská a dodává: „Napočítejte alespoň do 5. Nesnažte se pudrové částečky setřít, vytvoříte tak daleko viditelnější skvrny. Zkuste buď si halenku svléknout a lehce ji vyklepat, nebo vezměte do ruky fén!“

Make-up

Make-up z vašeho oblíbeného oblečení odstraní přípravek, který obsahuje alkohol. Velmi dobrým pomocníkem vám můžou být i například šampon na vlasy nebo pěna na holení. Oba produkty obsahují sloučeniny, díky nimž je nečistota snáze uvolněna z vláken textilie. Jen raději nejdřív vyzkoušejte na nějakém nenápadném místě, jestli nebude látku odbarvovat. Pokud jde o bílé oblečení, vyzkoušet můžete také pastu ze sody. Tu na skvrnu nanesete, necháte chvíli působit, opláchnete ji a poté oblečení vyperete běžným způsobem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová, Bětka Niebauerová