Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pleť v menopauze: Co se s ní děje a jak o ni správně pečovat?

...
11. listopadu 2020 | 06:00

S menopauzou přichází řada psychických, ale také fyzických změn. Často také přicházejí obavy, že s procesem stárnutí přijdeme o svou ženskost a krásu. Během menopauzy totiž také pleť prochází různými změnami a je potřeba se o ni důkladně starat. 

Změny během menopauzy zaznamenáte nejen na psychice, ale i na těle, pleti a vlasech. Slábnoucí funkce vaječníků zapříčiňuje hormonální nerovnováhu, která má vliv na zpomalení procesů v kůži. Buňky se pomaleji obnovují, regenerace a hydratace se zhoršují, ubývá kolagen a vlákna ztrácejí elasticitu.

Jaké změny zpozorujete?

Při prvních symptomech souvisejících s menopauzou můžeme nabýt dojmu, že se stav naší pleti dramaticky mění k horšímu, a to téměř přes noc. Vlivem hormonů ztratí pleť v období menopauzy až 57 procent lipidů a také hodně mazu na povrchu pokožky. Výsledkem je pak nadměrně suchá, mdlá, tenká a křehká pleť. „Pleť v období po menopauze se vyznačuje velkým poklesem všech sebaceózních funkcí (funkcí souvisejících s tvorbou kožního mazu) – dochází ke snížení počtu aktivních mazových žláz i množství vylučovaného seba, tedy oleje na pleti,“ říká MUDr. Petra Trojanová, Ph.D.

Můžete tedy pocítit, že je vaše pleť sušší a drsnější než dřív, někdy bude svědit, protože bude podrážděná a začervenalá. Jelikož se pokožka ztenčuje, objevují se více viditelné vrásky kolem úst a očí. I když jste nikdy netrpěla na akné, můžete zaznamenat zhoršení pokožky způsobené nestabilní hladinou hormonů. Také opalování či běžný pobyt na slunci si budete muset hlídat, protože se vám snadněji budou objevovat stařecké skvrny. Vlivem úbytku kolagenu bude pleť povislejší a ochablejší. A aby toho nebylo málo, může se v obličeji objevovat nežádoucí ochlupení, hlavně nad horním rtem a na bradě.

Jak proti změnám bojovat?

Hydratace je základ, tu vaše pleť uvítá v každém věku, natož v období menopauzy. Než přistoupíte k radikálním zásahům plastické chirurgie, která proti známkám stárnutí bojuje například pomocí botoxu nebo liftingu pleti, případně neinvazivní metodou, jakou je rejuvenace pleti pomocí laseru, vyzbrojte se proti stárnutí pleti kvalitní kosmetikou. Nejvhodnější jsou krémy s hutnější texturou, s obsahem antioxidantů i kyseliny hyaluronové. Jsou určeny přímo pro zralou pleť žen v menopauze a pomáhají obnovit mladistvý vzhled pokožky, objem a elasticitu a zlepšují hutnost pleti.

Hlídejte si stravování

Stejně tak pleti pomůže vitamin D, který můžete užívat jak v tabletách, tak i prostřednictvím potravin, které tohoto vitaminu mají vysoký obsah. Jsou to například rybí olej, kvasnice, sójové boby, sezam, játra a žloutky. Pokud chcete tělo nabudit, aby produkci kolagenu zvýšilo, můžete si pomoct potravinami bohatými na antioxidanty, které tvorbu kolagenu podporují. Najdete je například ve špenátu, kapustě, červeném zelí, fazolích, jahodách, borůvkách i malinách.

11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej. Vyzkoušejte je také!

Video se připravuje ...
11 účinných omlazovacích cvičení pro obličej • VIDEO: Videohub

 

Autor: Aneta Valešová