Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co byste měla vědět, než si koupíte opalovací krém? Víme, na co se zaměřit

Jakým chybám při opalování předejít?
2. července 2023 | 06:00

Opalování a snědá pokožka k létu prostě patří a jistě je dobré také dopřát organismu potřebnou dávku vitaminu D – k tomu však není zapotřebí trávit na slunci spoustu času, jak se možná domníváte. Sluneční záření vám naopak může spíše uškodit, pokud nebudete sebe i svou pokožku dostatečně chránit.

Jak se tedy správně a zdravě opalovat? Lze to vůbec? Úspěšná bio blogerka Lucie van Koten, která se už přes deset let věnuje výhradně přírodní kosmetice, v knize Krásná tvář upozorňuje: „Stačila by na to dvě slovíčka: s rozumem. Minerální opalovací krémy beru jako samozřejmou součást letní dovolené, ale i delšího pobytu na přímém slunci, a byť dokážou spolehlivě ochránit pokožku i v případě celodenního grilování, je už samotné grilování proti filozofii zdravého opalování. Nesouhlasím však ani s umělým vytvářením strachu ze slunečních paprsků, který má jen podpořit neustálé nakupování výrobků s SPF. Sama tak celoročně SPF krémy nepoužívám, zvláště ne s chemickými filtry. Jednak kvůli potřebné produkci vitaminu D, jednak kvůli tomu, že pokud si hýčkáme kožní film, který se mimo jiné stará o to, jak naše kůže bude propustná, jsme mnohem odolnější nejen vůči slunečním paprskům.

Jaké složky blogerka nedoporučuje?

Ochrana kožního filmu je tudíž alfou a omegou nejen při opalování, protože zabraňuje vysychání kůže. Bohužel ho však narušujeme nevhodnou kosmetikou s agresivními složkami. Těch je celá řada. Jde především o minerální oleje, které se řadí k derivátům ropy. Ve složení výrobku je nalezneme jako PARAFFINUM LIQUIEDUM, to je vazelína, případně jako LIQUID PETROLATUM – neboli parafín.

Kožní film se stává propustnějším. Najednou nevydržíme na sluníčku dvacet minut bez spálení, ale deset minut, objevují se ekzémy, pleť předčasně stárne a tvoří se pigmentové skvrny. Kožní plášť je pro nás to první, s čím musíme umět pracovat, jestliže chceme mít zdravou pleť a zpomalovat stárnutí,“ dodává Lucie van Koten.

SPF, UVA a UVB: Opravdu rozumíte těmto zkratkám?

Abyste ale věděla, jakou vhodnou kosmetikou se chránit před slunečním zářením, je zapotřebí se vyznat v základních zkratkách, jimiž jsou SPF, UVA A UVB záření. Ty nám dají odpověď na to, na jakém principu fungují opalovací krémy. SPF zajišťuje stupeň ochrany před UV zářením po nanesení opalovacího výrobku. Nás zajímají především UVA paprsky, které pronikají hlouběji do pokožky než UVB a mají za následek předčasné stárnutí pleti, pigmentové skvrny nebo vznik vrásek. UVB paprsky jsou kratší než UVA, které zapříčiňují spálení kůže. To se později může projevit vážnými zdravotními následky v podobě rakoviny kůže.

Lucie však uvádí, že většina opalovacích krémů chrání před UVB paprsky, které na rozdíl od UVA částečně filtruje už ozonová vrstva, a dodává: „Údaj o SPF tak automaticky neznamená, že nás krém chrání i před UVA paprsky. Než si tedy krém koupíte, ujistěte se, že vás bude chránit i před nimi. Někdy se můžeme spolehnout i na označení Broad Spektrum SPF, což znamená, že nás výrobek chrání jak před UVA, tak i před UVB zářením. Aby toho nebylo málo, existují opalovací krémy s přírodními a syntetickými filtry.

Přírodní vs. syntetické filtry

Chemické, syntetické filtry, které se dostanou kvůli vstřebávání do krevního oběhu, způsobí změnu hladin pohlavních hormonů, hlavně nárůst estrogenu. Tím nejznámějším syntetickým filtrem je oxybenzon. „Podle amerických vědců se objevil v mateřském mléce až u 96 % žen, což je alarmující číslo. Přemíra estrogenu má na svědomí problémy s cyklem, ale i plodností. Přírodní filtry (Zinc oxide, Titanium dioxide) se naopak do těla nevstřebávají a ihned poté, co se jimi namažete, odrážejí sluneční paprsky jako zrcadlo. U syntetických filtrů byste měla počkat minimálně dvacet minut, než vyjdete na sluníčko,“ říká Lucie.

Číslo správného SPF k naší kůži odvodíme podle počtu minut, které chceme strávit na slunci, v poměru s časem, po jehož uplynutí nám zčervená kůže. Pokud chci strávit u vody 120 minut a má kůže červená po 10 minutách, vydělím tyto údaje mezi sebou a získám číslo 12. Na svůj typ kůže bych tedy měla použít opalovací krém s SPF 12 a více.

Na závěr osobní tip Lucie: Lucie důvěřuje především sluneční kosmetice české přírodní a bio kosmetiky Nobilis Tilia, dále pak kosmetice Alga Maris či Alphanova.

Produkty na opalování za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

(Zdroj: Krásná tvář - Přírodní kosmetika a obličejová jóga; Lucie van Koten, Michaela Dombrovská, Albatros Media)

Autor: Žaneta Podlahová