Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dokonalá pleť bez akné, vrásek či pigmentových skvrn? Tahle procedura zabere proti vašim problémům

...
21. ledna 2020 | 06:00

Chemický peeling se v poslední době těší čím dál větší oblibě. Toto ošetření je totiž vhodné pro všechny typy pleti, pro ženy i muže bez ohledu na věk. Jedná se o proceduru, která vás dokáže zbavit akné, ale i pigmentových skvrn nebo vrásek. Než se však chemický peeling rozhodnete podstoupit, měla byste vědět, co vás čeká.

 

Chemický peeling obnovuje pleť s vráskami, jemnými jizvičkami a dalšími nedokonalostmi. Při jeho aplikaci se využívají různé typy kyselin, které odstraňují svrchní vrstvu pleti. Ta je pak nahrazena čerstvou vrstvou buněk a pleť rázem vypadá svěží a mladší. Navíc výrazně zjemňuje její povrch, sjednocuje její barvu a podporuje její celkovou hydrataci.

Existují různé typy kyselin a peelingových metod, a tak je opravdu důležité, aby proceduru dělal skutečný odborník. Ten vybere nejlepší metodu, která bude vhodná právě pro váš typ pleti. 

Jak probíhá chemický peeling?

Před aplikací se pleť musí pořádně vyčistit, aby se z ní dostaly pryč všechny bakterie. Přímo na pleť pak lékař aplikuje speciální roztok ovocných kyselin. Většinou se jedná o kyselinu glykolovou. Může se přidat ještě například kyselina citronová, která podporuje bělení pleti. Kyselina kojová se zase hodí pro mastnou a aknózní pokožku a kyselina mandlová se používá při redukci pigmentových skvrn.

Běžně pleť začne reagovat tak, že zčervená a její svrchní vrstvy se začnou odlupovat. Záleží na druhu kyseliny a hloubce peelingu. Nemusíte se však bát, tato reakce je naprosto normální. Důležité je pak několik dní po peelingu nanášet na pleť hojivý krém a je vhodné vynechat make-up.

Dermatolog vás seznámí s potřebnými informacemi a vysvětlí vám, jak se o pleť po návratu domů starat. Všechny rady důsledně dodržujte, aby se místa správně zahojila. Během prvních čtyřiadvaceti hodin po aplikaci se na pleti objeví stroupky, suchá místa nebo pupínky. Doba hojení je závislá na hloubce peelingu. U hloubkových peelingů může hojení trvat až několik měsíců.

Kdy ho raději vynechat? 

Chemický peeling patří mezi kosmetické procedury, které ženy běžně podstupují. Mějte však na paměti, že je vám na obličej nanášena kyselina, která vám může způsobit popáleniny, a tak je potřeba vyhledat proškoleného odborníka. Ten s vámi prokonzultuje, v jakém stavu je vaše pleť a zda se pro vás chemický peeling vůbec hodí.

Nedoporučuje se ho podstupovat, pokud máte na obličeji ekzémy, opary, pokud trpíte nějakou infekcí nebo máte alergii na nějakou složku obsaženou v peelingu. Obecně není vhodné chemický peeling provádět v oblasti kolem očí. Nejvhodnější doba pro chemický peeling je na podzim a v zimě. Po jeho aplikaci byste si nejméně tři týdny měla chránit pleť před slunečním zářením.

 

Autor: Aneta Valešová