Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyzkoušeno: Vybrat si řasenku v drogerii? Téměř nemožné!

22. září 2016 | 06:00

U dekorativní kosmetiky v drogeriích a parfumeriích bývá dobrým zvykem nabízet zákaznicím testery, aby si mohly udělat co nejkonkrétnější představu o tom, jak jim ten či onen make-up, pudr, rtěnka nebo oční stíny sednou. Viděly jste ale někdy takové testery u řasenek? Já také ne. Jak si tedy vybrat tu správnou?

Řasenka je snad jediný kosmetický produkt, u kterého se nemůžete spoléhat na dobré ohlasy. Pokud s redaktorkou, oblíbenou blogerkou nebo kamarádkou, která jednu konkrétní řasenku vynáší až do nebes, nemáte totožné řasy, je dost pravděpodobné, že zrovna vám sednout nemusí. Jaká řasenka je nejlepší? Odpověď na tuto otázku pravděpodobně neexistuje.

Najít tu pravou řasenku je tedy skutečný oříšek, a navíc se zpravidla stává, že když si konečně nějakou oblíbíte, kosmetická firma ji stáhne a nahradí jinou. A ta je, samozřejmě, pro vás úplně k ničemu. Stále ještě oplakávám svou (už nevím, jak se jmenovala, ale žije se mi bez ní těžko) řasenku od Bourjois, se kterou jsem se už dobrých osm let nepotkala.

Jak si vybrat tu pravou?

Při volbě kartáčku od řasenky by měla platit základní pravidla:

- Klasický velký objemný kartáček se hodí pro středně dlouhé, ale řídké řasy.

- Umělý kartáček s krátkými štětinkami se hodí pro krátké, husté řasy.

- Postupně se rozšiřující kartáčky se hodí k líčení dlouhých řas. Pokud je máte jemné, volte klasický, pokud husté, sáhněte po umělém.

- Rovné řasy, které potřebují natočit, by čistě teoreticky měly jít napravit s nejrůznějšími zakroucenými tvary kartáčků.

Potud teorie. Osobně musím přiznat, že mně osobně se mé husté, ale nepříliš dlouhé řasy nejlépe líčí s objemným kartáčkem a o tom, zda je lepší klasický, nebo silikonový, rozhoduje náhoda.

Otázka zní ale úplně jinak: když už tušíte, jaký kartáček potřebujete, jak zjistit, ve které řasence se schovává? Řasenky v drogeriích totiž zpravidla testery nemají. Tím se sice zabrání tomu, aby si méně uvědomělé zákaznice zkoušely řasenku, a zanesly si tak do očí nebezpečné choroby, na druhou stranu jste nahraná. Nevíte, co potřebujete.

Neotvírejte něco, co není tester

Máte tak v podstatě tři možnosti. Vyrazit do parfumerie, které jsou na tom zpravidla o maličko líp a u některých značek mají vzorník toho, jak který kartáček vypadá, ale současně se smířit s tím, že si za řasenku připlatíte.

Za druhé můžete otevřít libovolnou řasenku určenou k prodeji a podívat se, jak kartáček vypadá. Osobně se ale přimlouvám za to, abyste to nedělala, protože do řasenky se dostává vzduch, ta vysychá a ta žena, která si ji otevřenou koupí, zcela jistě nebude mít radost. Právě z tohoto důvodu si raději vždy kupujte řasenky zatavené ve fólii, abyste měla jistotu, že do nich před vámi nikdo nekoukal.

No a za třetí si udělejte přípravu doma. Kosmetické firmy tuší, že nechcete kupovat zajíce v pytli, a většina z nich tak má na internetu produktovou fotografii toho, jak vypadá kartáček.

No a pak už jen doufejte, že vám sedne, že vám řasenka nebude řasy slepovat, ale udělá z vás mrkací panenku. A já vám držím palce, protože i když jsem kosmetiky vyzkoušela opravdu dost a dost, magie řasenek je pro mě stále trošku záhadou.

Jaké řasenky s jakými kartáčky jsou momentálně na trhu? Prohlédněte si je v naší fotogalerii:

Autor: Brigita Zemen