Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kosmetické tipy a triky pro dokonalý vzhled: Díl druhý - líčení obličeje

Osvojte si triky v líčení, které využívají profesionálové.
19. září 2013 | 07:00

Nalíčit se umí téměř každá z nás, ale tajné triky profesionálů už tak osvojené nemáme. Naučte se vytvořit si make-up jako od špičkového vizážisty. Je to snadné.

Jak zabránit "flekatému" make-upu?

Abyste zabránila nevzhledným skvrnám, musíte si nejprve vybrat vhodný odstín make-upu, který by měl být v souladu s barvou vaší pleti. Dalším krokem je aplikace podkladového krému, díky kterému se bude make-up snáze roztírat. Při nanášení vsaďte na prsty, protože tělesné teplo zaručí lepší přilnutí pigmentu k pokožce.

Jaký make-up je vhodný pro jednotlivé typy pleti?

Znáte ten pocit, kdy přijdete do oddělení kosmetiky a nevěřícně koukáte na obrovské množství make-upů v regálech? Poradíme vám, který je pro vaši pleť nejvhodnější.

Suchá nebo zralá pleť: Doporučuje se používat tekutý a lehce roztíratelný make-up. Ten zaručí vaší pleti ochranu, hydrataci i výživné látky.

...
Autor: Shutterstock

Mastná pleť: Pro tento typ pleti se nejvíce hodí kompaktní pudry nebo tekuté podkladové make-upy, které neobsahují olej. Ve složení se zaměřte na absenci lanolinu a parafínu.

Smíšená pleť: Pokud jste právě vy majitelkou smíšené pleti, vsaďte na inteligentní make-up, který se sám dokáže přizpůsobit potřebám vaší pokožky. V problematické zóně se bude chovat jako matující, ale přesto dodá pokožce potřebnou vlhkost.

Akné: Ženy, které trpí akné by si měly make-up nanášet jen ve velmi tenké vrstvě, jinak by mohl jejich obličej působit jako maska. Nejvhodnější jsou kompaktní nebo tekuté make-upy a konečné zakrytí drobných vad pomocí korektoru.

Jak správně zacházet s tvářenkou?

Ženy s oválným tvarem obličeje mají štěstí, protože mohou s tvářenkou všemožně experimentovat. Majitelkám kulatějšího obličeje stačí nanést trochu růže pod lícní kosti a tím ho opticky zúží. Výrazné rysy zjemníte nanesením tvářenky po stranách čela. A ženám s trojúhelníkovým tvarem obličeje se doporučuje jemně poprášit tvářenkou čelo nad spánky a tváře. Pozor na nanášení příliš tmavé tvářenky přímo na tváře! Tento způsob líčení opticky rozšiřuje celý obličej.

...
Autor: Shutterstock

Jak zamaskovat větší nos nebo výraznou bradu?

Základním pravidlem je, že světlá barva zdůrazňuje, a naopak tmavá umí zamaskovat. Pokud máte výraznou bradu, aplikujte do dolíčku po spodním rtem trochu světlého make-upu. Tím odlákáte pozornost od nápadné brady. Jestli je vaším cílem opticky zmenšit a zúžit nos, naličte ho světlejší barvičkou u kořene a tmavší na obou stranách. Dbejte na pečlivé zamaskování přechodů.

V příštím díle našeho kosmetického seriálu se zaměříme na triky v líčení rtů.